tiistai 17. helmikuuta 2009

Rosepippurikanaa, friteerattua munaa sekä bataatti-radicchiolisäkettä vadelmaisella ranskankermakastikkeella



Tämän kuun ruokahaaste on aiheuttanut melkein harmaita hapsia. Kana on vielä "helppo", mutta tavat, joilla yleensä kanaa laitan eivät mitenkään sisällä munaa. Kuitenkin haaste on niin kutkuttava (kiitokset vaan keksijälle), ettei siitä osaa oikein luovuttaakkaan.

Niinpä siis marssin kauppaan ja ostin paketin kanan rintaleikkeitä ja kennon munia. Sitten jotain rehuja. Katsotaan jos saan näistä aikaan yhtään mitään haasteruuaksi kelpaavaa. Tällä viikolla siis Nellen koekeittiössä tutkimme Kanaa JA Munia (tm). Mimmu voinee vaikka valita sitten millä näistä mun kokeiluista lopulta osallistutaan haasteeseen. Vai tuoko mimmu kenties pöytään vielä mustan hevosen - sitäpä ei voi tietää :)

Lopputulos tänään oli jokatapauksessa herkkua. Jos ette jaksa friteerata kananmunaa, se toimii hyvin ilmankin. Tämä oli kuitenkin eka kertani kananmunan friteerauksessa, joten lopputulos oli kohtuullisen hyvä siihen nähden - pitäisi rohkaista muitakin kokeilemaan? Seuraavalla kertaa laitan kyllä kananmunan päälle parmesanraastetta ja leivänmuruja... Jäi kutkuttamaan sellainen ajatus :)



Kana oli kuitenkin mehevää (älä paista sitä liian kauaa uunissa!) ja vadelmaviinietikka ja timjami sopivat siihen paremmin kuin hyvin. Vadelmakastike oli myös aivan loistavaa makean bataatin ja hieman hapokkaan radicchion kanssa. Parempaa kuin kuvittelin ja sentään kuvittelin sen olevan hyvää :) Raksun pitää saada kanssa maistaa tätä yhdistelmää kun kotiutuu, eli tulen varmasti tekemään tuota lähiaikoina uudelleen. Mutta takaisin päivän epistolaan.

Tämä resepti lähti liikkeelle siitä, että näin jonkin aikaa sitten The New Basics Cookbook - kirjassa olevan vadelmaisen ranskankermakastikkeen ohjeen. Olen halunnut kokeilla sitä jo jonkin aikaa ja nyt kun olen kotona yksikseni on ihan hyvä aika pyörittää koekeittiötä. Jos se olisikin ollut pahaa - jaettu paha ei moninkertaistuisi :)

Toinen ajatus mistä resepti lähti kehittymään tulee vuosien takaa. Eräs hyvä ystäväni joskus antoi minulle hyvän kanareseptin jossa ranskankerma ja rosepippuri yhdistetään kanaan. Niin sumealle kun se ehkä kuulostaakin, tästä se ajatus sitten lähti. :)

Ota vadelmat sulamaan pakkasesta muutamaa tuntia ennen ruuanlaittoa. Valmistusjärjestyksessä kana kannattaa laittaa marinoitumaan jo hyvin aikaisin - edellisenä päivänä tai useampi tunti ennen ruuan laittoa. Ota se myös lämpenemään jääkaapista n. 2h ennenkuin paistat sen.

Muna kannattaa preparoida ensin. Mulla oli korppujauhot loppu, niin että laitoin leseitä. Se oli kyllä hieman ankeankin terveellinen valinta. Olisi pitänyt vaan tehdä leivänmurusia tai korppujauhoa vaaleasta leivästä... tai sitä parmesania ja leivänmuruja! Vehnäjauhon ja cayannepippurin käyttö kuitenkin pelasti paljon. Muista ripotella lopuksi firteeratulle, avatulle kananmunalle myös suolaa!



Friteerattu muna (1 per ruokailija)
1 muna voiteluun
korppujauhoja
vehnäjauhoja
1 muna per ruokailija
cayannepippuria

Keitä kananmunaa 4 min kiehuvassa vedessä. Sen jälkeen jäähdutä nopeasti kylmässä vedessä että kuori irtoaa. Varovasti irrottele kuori munasta. Sen jälkeen pyöritä kananmuna vehnäjauho-cayanneseoksessa, sitten varovasti kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.



Preparoi kaikki munat samalla tavalla ensin valmiiksi. Sitten kuumenna öljy kattilassa hyvin kuumaksi. Reikälusikalla tai reikäkauhalla laske muna öljyyn. Kattilan koosta riippuen voit paistaa varmasti 2-3 munaa kerrallaan. Kääntele munia ja kun kuori alkaa olla kauniin ruskea ota munat jälleen reikälusikalla tai -kauhalla pois öljystä ja laita ne talouspaperin päälle valumaan.


Tämän jälkeen valmista vadelmakastike.

Vadelma-ranskankermadippi
150g (eli suurin piirtein jäisenä vajaa 2,5 dl ) vadelmia sulatettuna ja valutettuna
150g creme fraichea
3 rkl balsamicoa

Nämä eivät olleet ihan alkuperäiset määrät, mutta tälläkin yhdistelmällä kastiketta tuli ehkä kolmelle-neljälle. Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää balsamicoa ruokalusikallinen kerrallaan ja maista kastiketta välissä. Se saa olla aika tummaa ja etikkaista, mutta oman maun mukaan. Lisäksi käytetyn balsamicon laatu vaikuttaa paljon. Itselleni tuo 3 rkl oli hyvä, mutta balsamico oli ihan uutta, paksua ja ihanaa.


Kanaa/broileria rosepippurilla (2:lle)

2 rintaleikettä (tai fileepihviä, otan leikkeestä pois luun vielä, mutta jätän nahan)
1,5 rkl vadelmaviinietikkaa
2-3 rkl öljyä
1 tl (reiluhko sellainen) rosepippuria (käytin jauhettua)
3-4 oksaa timjamia lehdet riivittynä

lisäksi paistamiseen:
1 valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Sekoita kanojen marinadi hyvissä ajoin ennen ruuanlaittoa. laita kanat pieneen pakastuspussiin ja kaada marinadi sekaan. Levittele joka puolelle ja jätä jääkaappiin maustumaan. n. 2h ennen ruuanlaittoa ota pois jääkaapista ja anna lämmitä huoneen lämpöön. Poista rintaleikkeestä luu, mutta jätä kanaan nahka. Nuiji hieman leikettä, jotta se leviää helpommin paistettavaksi.



Pilko paistinpannulle valkosipuli oliiviöljyyn. laita kanat pannulle nahkapuoli alaspäin ja paista kunnes nahka on saanut kauniin värin. Sitten käännä kanat ja anna väri toisellekin puolelle. Paistoaika per puoli on n. 2 min, nahkapuolel
la ehkä hieman enemmänkin. Laita kanat uunivuokaan 180 asteeseen n. 10 min tai kunnes kana on kypsää läpi asti. Kanaan voi tehdä pienen viillon ja tarkistaa, onko se jo vaaleaa kauttaaltaan. Kun kana on uunissa tee lisäke.




Bataatti-radicchiolisäke
(yhdelle)

½ bataattia (pienehköä)
½ chilipalkoa (mieto, punainen)
1 valkosipulin kynsi
cayannepippuria
mustapippuria
hippunen suolaa
öljyä

m. 60 g radicchiota
hieman valkoviiniä (1-2 rkl)
öljyä
suolaa
mustaa pippuria

Bataatti kannattaa kuoria ja pilkkoa valmiiksi jo ennen kanan paistamista niin ei tule paniikki. Samoin radicchio kannattaa pestä ja laittaa kylmään veteen vielä lillimään siksi aikaa kun laitat kananmunat ja muut vimpstakkeet. Ajatus on, että radicchiosta lähtee hieman kitkerää makua pois, kun sitä huuhdotaan ja liotellaan.

Pilko paistinpannulle öljyyn chili ja valkosipuli. Lisää bataatti ja kääntele bataattia pannulla kunnes se on kauniin väristä. Voit myös ottaa yhden siivun ja maistaa onko se jo riittävän kypsää. Tarkoitus on, että bataatti jää hieman al denteksi - eli se ei saa olla ihan lötköä.

Kun bataatti on valmista siirrä se sivuun ja nopeasti kuumassa öljyssä pyöräytä pilkottu ja valutettu punasalaatti (radicchio). lorauta hieman valkoviiniä sekaan ja kun salaatti alkaa lötkistyä nostele se bataatin sekaan ja pyörittele maut sekaisin.

Sitten kasaa annos: alle tulee bataattilisäkettä, sen päälle kana ja vadelmakastiketta. Lopuksi muna ja muut koristeet joita haluat laittaa (esim. vatut!). Timjami olisi sopinut tuohon kaikenkaikkiaan vielä paremmin koristukseksi. Vadelma, bataatti, rosepippuri ja timjami sopivat hyvin yhteen ranskankerman ja etikkaisten makujen kanssa. Kokeilkaa joskus.



Hyvää ruokahalua kanojen ja munien maailmassa... :)

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jänniä reseptejä! Varsinkin tuo bataattilisäke houkuttelee,mutta kaikki nuo reseptit ovat ihanan kekseliäitä!

Nelle kirjoitti...

yaelian: kannattaa kokeilla bataattilisäkkeen kanssa sitä vadelmakastiketta. Olivat kieltämättä minusta loistava pari.

Anonyymi kirjoitti...

Oivallinen kisaruoka! Aihe on totta tosiaan vaikea, mutta tämä olisi loistava vastine haasteeseen. Minä en sellaista reseptiä keksinyt, josta kuvittelisin itse pitäväni, joten taidan passata...toisaalta kutkuttaa, kun on just niin hankala.