keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Savuista aurajuustopastaa, portobelloa ja timjamia


Eilen oli kokkibloggaajan vapaapäivä. Istuin työpöydän ääressä koko päivän enkä jaksanut kokata. Tietysti syödä piti, mutta se meni lähinnä osastolle syntiset ja helpot.

Lounaaksi nimittäin söin pienen kulhollisen nachoja, joiden päälle valutin Santa Marian ananassalsaa, jota kokeilin ekaa kertaa- oli muuten tosi hyvää. Lisäksi kauhaisin ison kasan ranskankermaa vielä nachojen kylkeen.

Illalla kuitenkin terästäydyin ja pykersin pienet pastat. En jaksanut panostaa kuvaukseen tämän enempää, että sorry. Lisäksi kermaisista pastoista otetut kuvat tahtoo muutenkin olla epämääräisen näköisiä läjiä. Siitä huolimatta tämä on tosi hyvää. Kivaa tässä on myös, että kastike syntyy isossa kasarissa samaan aikaan kun pasta kypsyy, eikä tämän tekemiseen tarvitse keskittyä ja omistautua.

Yleensä mennään pastan kanssa oliiviöljykastikkeilla, mutta välillä on vaan pakko syödä jotain kermaista. Lähinnä kyseessä nyt tietysti on MUN tarpeeni, sillä mies on saanut kammonsa työpaikkaruokaloiden "kermapastoista" jotka eivät oikein maistu millekään. Mutta tässä makua riittää vaikka pieneen pitäjään ja raksukin on syönyt näitä kotoisia viritelmiä hyvillä mielin. Lapsi rakastaa tätä myös. Tosin tunnustettakoon, että lapsi joka nimesi pelihahmonsa Homejuustoksi tuskin hyljeksisi tätä auraista pastapläjäystä, vaikkei siinä olisi muuta kuin auraa;)

Savuista Aurajuustopastaa (2:lle)

2 portobelloa (tai vaikka 1-2 dl siitakkeita, jos portobelloa ei ole)
1 valkosipulin kynsi
30-40g voita (kunnon klimppi)
vajaa 1 rkl vehnäjauhoa
1 prk ruokakermaa (2 dl)
creme fariche - purkin loppu (n. 0.5 -1 dl, voi jättää poiskin tai korvata vaikka smetanalla)
n. 100g aurajuustoa (tai ½ pakettia)
4-6 siivua kylmäsavustettua possun kassleria (tai muuta savuisaa lihaa/leikkelettä)
4-6 oksaa timjamia
mustapippuria
(pinjansiemeniä paahdettuna)

Pastaa maun mukaan - n. 1,5-2 dl per nenu.

Pistä pasta kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja laita ajastin 2 min vähemmälle kuin pastapaketissa sanotaan.

Laita pannulle voi, valkosipuli ja sienet. Freesaa sieniä hetki voissa ja lisää voihin ripotellen jauho. Jos sienet ovat imaisseet kaiken voin lisää hieman voita. Yleensä yritän vaan katsoa että johonkin jää voilammikko, mihin jauhot laitetaan. Kuullota vielä hetki ja lisää ruokakerma ja aura. Sekoita ja jätä kannen alle hiljaiselle tulelle. Sekoita välillä ettei pala pohjaan ja ota pois levyltä/sammuta kaasu kun juusto on sulaa.

Kun pasta piipittää maista sitä, jos se tuntuu juuri sopivan kypsältä - eli ei vielä vetiselle muttei juuri ja juuri ole kovaa sisältä valuta pasta ja kaada se kastikkeen sekaan. Pyörittele pasta kastikkeessa kunnolla. Lisää pieniksi suikaleiksi revitty savuliha, tuore timjami, mustapippuri ja halutessa paahdettuja pinjansiemeniä.

Nauti välittömästi.

p.s. parmesania tähän ei kannata laittaa, mutta jos nyt leivänmuruja sattuu olemaan, niitä voi myös käyttää. Tosin tämä on niin täyteläinen ja hyvä pasta, ettei se oikein muuta tarvikkaan.

2 kommenttia:

Katri kirjoitti...

aurajuustopasta on vanhoja suosikkejani. sinihome vaan on niin maukasta ja täyteläistä että siitä saa helposti lihansyöjiäkin miellyttävää kasvisruokaa, ja silti se on kuitenkin yllättävän muuntuivainen raaka-aina. itse olen tehnyt yleensä parsakaalista tai kesäkurpitsasta, ja paprikasta, mutta myös portobellot toimii hyvin. :)

Nelle kirjoitti...

jep. ja jos ei halua lihaa laittaa tähän, niin sen savun maun saa vaikka savusuolalla tai tuotteella nimeltä liquid smoke.