maanantai 9. helmikuuta 2009

Lainailtua:Naania, intialaista linssimuhennosta ja juustoa pinaatilla.



Tässä kun blogeja selasin tuli kauhea hinku tehdä intalaista ruokaa. Rakastan Palak Paneeria eli juustoa pinaatilla ja kun näin Starberrywine - blogissa ohjeen sekä pinaattiruokaan että toiseen suosikkiini punaisiin linsseihin, oli vaan pakko kokeilla. Naanleipään mulla on joskus ollutkin hyvä ohje, mutten löytänyt sitä mistään. Niinpä pääsin vihdoin kokeilemaan myös Garam masala - blogin ohjetta naanleivälle.

Kaikki oli hyvää, joskin pinaattiruuan kanssa meinasi iskeä paniikki kun maistoin sitä. Näin aikuiseen suuhun se oli raikasta ja sopivan tulista mutta mietin että noinkohan saamme lapsukaiseen palaakaan alas ;) Sen verran tulista oli, että kun maistoin miedompaa linssimuhennosta en oikein enää tiennyt onko sekin tulista vai ei ;) Niinpä tein hätäpäissäni vielä raitaa ihan omalla ohjeella - ei enää ehtinyt etsiä mitään. Raitaa voi aina sitten valella linssien päälle, niin saadaa edes niitä alas lapseen ;)

Mtta ylläripylläri. lapsi söi linssit ihan kiltisti ja maistoi muutamia juustonpalojakin. Tuumasi että hyvää, mutta aika tulista. Silti pyysi pari juustonpalaa lisääkin - mitä ei yleensä koskaan tapahdu tulisen ruuan kanssa.

Leivästä tuli hyvää, voin suositella. Mutta varatkaa oikeasti aikaa sen taikinan seisotteluun. Toinen havainto oli, että aloita leivän jälkeen tekemällä linssiruoka - siihen menee pidempään. Onnistuin jotenkin aloittamaan palak paneerin kanssa ja jouduin laittamaan sen hetkeksi syrjään kun luin eteenpäin ja totesin että niin, sitä ei haudutellakaan.



Laitan siis tähän ohjeet vihjeellisesti tekojärjestykseen:) Naan - taikina kannattaa tehdä ensin, koska se vaatii ainakin 3h aikaa tekeytyä. Garam masala - blogissa sanottiin jotta yön ylikään ei ole liioittelua. Vaikka resepti on siellä hyvin raportoitu, laitan tähän oman kokemukseni osittain siksikin, että tiedätte mitä odottaa jos teette ensikertaa. Karppaajat voivat unohtaa leivän, ruoka toimii hyvin ilmankin.

Naan -leipä (4 leipää)
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3-4 tl sulatettua voita (+ sulaa voita valmiiden leipien sivelyyn)
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl maitoa

Annoksesta tulee 4 pienehköä leipää. En tiedä vaivasinko taikinaa sopivasti vai liian vähän leivän rakenne oli vähän raskaampi kuin mitä intialaisissa ravintoloissa. Johtuiko sitten liian laiskasta vaivauksesta vai jätinkö taikinan liian paksuksi kaulittaessa, en tiedä. Täytyy kokeilla vielä uudelleen tätä. Leipä oli kyllä tosi hyvän makuista ja paistuessaan siitä tuli melkein pallomaista uunissa.

Sekoita jauhot, sokeri ja suola sekä 2 tl sulatettua voita kulhossa. Voin määrä tuntui pieneltä, mutta yritin saada sen murustettua jauhon sekaan. Onnistuin ainakin jossain määrin.

Sitten tein kuopan keskelle jauhoa ja mätkäisin siihen leivinjauhetta ja turkkilaista jogurttia, koska juoksevampaa maustamatonta ei ollut. Kaadoin ihan hippusen maitoa jogurtin sekaan, kun se oli niin tömäkkää. Tässä vaiheessa kuulemma jogurtin pitää antaa levätä puoli minuuttia kuopassa. Luulen että parempia tuloksia saa leipäilystä jos jogurtti on jotenkin edes juoksevaa. Garam masalassa on paitsi hyviä raitaohjeita myös kotijogurtin ohje. Kävisi tähän varmaan hyvin.

Puolen minuutin ihmettelyn jälkeen lisäsin maitoa vähitellen ja painelin taikinaa nyrkillä. Lopputuloksena oli aika kovahko taikina, niin että menin ja lsiäsin omin lupineni vielä vähän maitoa. Oikeasti uskon, että jos käytätte juoksevaa maustamatonta jogurttia nesteen määrä on ihan hyvä. Oma mokani että laitoin sitä turkkilaista, joka on "kuivempaa".

Kohta vaivaa hyvin nyrkillä painellen oli vähän pelottava - mietin että millaista lopputulosta haetaan. Uskoisin että vaivasin taikinaa käsin n. 5 min kunnes se alkoi olla hieman elastisemman oloista. Kädestä se ei vielä irronnut.

Sitten lisäsin voita 2, melkein 3 tl ja vaivasin taikinaa uudelleen. Nyt vaivasin taikinaa niin kauan, kunnes voimaisuus oli täysin hävinnyt, taikina muuttui taas hieman elastiseksi mutta tarttui edelleen käsiin. Olisiko ollut toinen 5 min vaivaamista. Ensi kerralla saatan vaivata kyllä vähän pidempäänkin - nyt oli vähän väsymys harteilla kun kokkailin, mutta tuo määrä todistetusti riittää ainakin kohtuulliseen lopputulokseen. Täydellisyydentavoittelija sisälläni huutaa että: en tiedä onko se sitten tarpeeksi...

Tämän jälkeen taikina saa seistä ensin 1,5h vedottomassa, lämpimässä paikassa peitettynä kostutetulla keittiöpyyhkeellä. Jotenkin ajattelin, että taikina jotenkin nousisi. Se ei kuitenkaan silmämääräisesti katsottuna muuttunut mitenkään seisottelun aikana. Olin valmistautunut painamaan naantaikinan takaisin kasaan puolentoista tunnin päästä, mutta se ei ollutkaan kohonnut - eikä varmaan kuulukaan koska siinä ei ole hiivaa ja jogurttikin lisättiin lämmittelemättä.

Puolentoista tunnin päästä siis vaivasin taikinaa taas nyrkillä. Se tuntui myt elastisemmalta eikä tarttunut enää käsiin. Tähän kaipaisin oikeastaan vihjettä, kuinka kauan sitä on tarkoitus nuijia ja miksi? Millainen lopputuloksen pitäisi olla? Vaivailin taikinaa 2-3 min ja peitin sen uudelleen.

Kun taikina oli taas seissyt 1,5h otin sen jauhotetulle tasolle, jaoin neljään ja kaulitsin taikinasta epämääräisen muotoisia leipiä. alkuperäisessä ohjeessa sanottiin että 13 cm pituisiksi pitäisi kaulita, mutta omistani tuli enemmänkin 20 cm pitkiä ja 10-13 cm leveitä. Eivätkä ne silti tuntuneet yhtään liian ohuilta.

Uuni oli ensin lämpenemässä 250 ja sitten paiston aikana grillivastuksella, eli n. 250 tai ylikin oli lämpötila. Leivät paistetaan ritilän päällä yhteensä 5 min ajan. Puolivälissä paistoa ne käännetään. Tämä leivän paisto kannattaa tehdä vasta, kun nuo itse ruuat ovat jo valmiina. Leipiä ei kannata jättää vartioimatta ainakin meidän uunissa tulivat valmiiksi tosi äkkiä. Tarkoitus on, että saavat vähän laikkuja, mutta omiini en ainakaan enempää laikkuja halunnut :)

Voitele leivät valmiina sulalla voilla ja tarjoa heti, nämä eivät odottelusta parane. määrä riitti hyvin kolmelle (2 aikuista ja 1 lapsi), mutta jos on isompi poppoo, kannattanee tehdä taikina ainakin kaksinkertaisena. Huom. meillä ei ollut lisäkeriisiä, vaan söimme Dalin ja Palak Paneerin ihan leivän ja raidan kanssa. Jos teet riisiä lisäksi, et tarvitse noita ruokia noin paljoa ja leipäkin varmasti riittää yksinkertaisella annoksella. Me emme vaan siitä riisistä niin välitä jos on leipää.

Dalin tein puolitoistakertaisena, samasta syystä kuin edellä. Tästä tuli juuri sopivan vahvuista, vaikka linssit vähän hajosivatkin. Hajosivat, vaikka osasin olla varovainen ja kiehutin linssejä vaan ihan hiljaisella tulella, että juuri kiehuvat. Jos kiehutat punaisia linssejä kovalla ne hajoavat täysin. Vihreät kestävät vähän enemmän kuin punaiset mutta varovasti niidenkin kanssa. En muuten ehkä tekisi tätä vihreistä linsseistä. Punaisten maku sopii tähän omasta mielestäni paremmin. Vihreiden kanssa haluaisin ehkä myös vihreää chiliä ja jotain sinappisempaa makumaailmaa. Mutta makuasioista ei voi kiistellä :) Hyvää oli!



Dal punaisista linsseistä

3 dl punaisia linssejä
1,5 l vettä
1,5 tl suolaa
2 tl kurkumaa
4 valkosipulin kynttä silppuna

voita kunnon klimppi
2 sipulia
2 tl garam masalaa
2 tl inkivääritahnaa
2 tl jauhettua korianteria (eli laitoin sitä garacolesia, sopi tähän hyvin)
2/3 tl chilitahnaa (sambal oelek)
1 tl suolaa


Laita vesi kiehumaan kattilaan. Huuhtele linssit hanan alla kylmässä vedessä. kun vesi kiehuu lisää sinne valkosipulisilppu, kurkuma, suola ja linssit. Keitä hiljaisella tulella 20 min, tarkista ja jos linssit kypsiä älä keitä enempää. Jos vielä kovia sisältä keitä 10 min lisää.

Laita voi paksupohjaiseen kattilaan ja lisääs inne pilkottu sipuli ja loput aineet (ei vielä linssejä). Kuullota sipulia ja mausteita kunnes tuoksu taas irtoaa ja sipuli hieman kuullottuu. Lisää voita jos tarvitsee. Lisää sitten valutetut linssit ja sekoita kaikki aineet yhteen. Tarjoile.

Tämä ruoka kestää hetken odotella, paljon paremmin kuin palak paneer. Niinpä tämä kannattaa tehdä ensin valmiiksi ja vasta sitten viimeistellä palak paneer ja naanleipä.

Raidan voi tehdä kun linssit kiehuvat. Tein sen hätäpäissäni ja turkkilaiseen jogurttiin ja ylipäänsä löydätte varmaan pätevämmän version täältä. Mutta tässä hätäpää versio:

Raita ala paniik (3:lle)

2-3 dl turkkilaista jogurttia
13-15 cm pala kurkkua, siemenet poistettuna ja raastettuna
1 tl minttua (kuivattua, jos tuoretta voit laittaa enemmän)
oliiviöljyä loraus

Raasta kurkku ja sekoita jogurttiin. Ei tarvitse valuttaa jos käytät turkkilaista jogurttia, hyvä vaan jos tulee vähän nestettä. Jos teet tavalliseen maustamattomaan purista kurkuista siivilässä liika vesi pois. Lisää minttu ja öljy, sekoita ja tarjoa.

Palak paneer oli tosi hyvää, mutta haluaisin silti kokeilla myös sellaista reseptiä joskus, jossa pinaatti haudutetaan ihan vihreäksi ja öljyiseksi mössöksi, niinkuin monesti ravintoloissa. Tämä oli jotenkin kevyempi ja irtonaisempi. Tässä versiossa pinaatin maku oli tosi raikas, että sinänsä tosi erilainen ja hyvä ruoka oli kyseessä.



Kaikkia aineita ei sitten ollutkaan ihan niinkuin piti. Lähinnä puhdas korianteri oli päässyt loppumaan - meillä oli vaan garacole mausteseosta, jota käytin sitten korianterin tilalla. Tässä saattaa myös olla syy palak paneerin yllättävään tulisuuteen: kyseisessä mausteseoksessa on mustaapippuria, valkopippuria, korianteria, jeeraa ja chiliä. Chilit tosin löytää, koska kaikki ovat kokonaisina. Valkopippuri saattaa kuitenkin olla se, joka teki ruokaan vähän ekstrapotkua chilin lisäksi. Toki käytin myös aika vahvaa kuivattua chiliä. Myöskään soijakermaa ei ollut, niinpä laitoin ruokakermaa. Tein alkuperäisen reseptin kaksinkertaisena, niin että riittää vielä lounaaksikin.

Palak Paneer

5 pientä sipulia, mulla oli niin pieniä sipuleita että 2 vastaa yhtä normaalikokoista
4 valkosipulin kynttä + 2 tl valkosipulitahnaa, purkin lopusta piti päästä
n. 1 rkl inkivääriä raasteena (tai inkivääritahnaa)
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1, 5 tl kuivattua chiliä - oli aika tujakkaa vaikka en ihan 2 tl laittanutkaan
1 rkl jauhettua korianteria (laitoin sitä garacole mausteseosta)

2 rkl tomaattipyrettä
2 tl garam masalaa
suolaa

n. 500 g Kotijuustoa, ostin 2 kpl 250g rasioita
n. 400 g pakastepinaattia (n. 3 pss, oli yksi vajaa ja kaksi täyttä, alkuperäisessä ohjeessa pinaattia vielä enemmän)
1 dl soijakermaa (laitoin ruokakermaa)

öljyä paistamiseen

pilko sipulit ja valkosipulit öljyyn ja kuullotan hieman. Lisää inkivääri, jeera, chili ja korianteri. Anna kuullottua kunnes mausteet tuoksuvat ihanasti ja sipuli alkaa olla läpikuultavaa. Lisää tarvittaessa öljyä - mausteet tykkäävät kun niitä kuullotaa öljyssä.

Lisää sitten Garam masala ja tomaattipyre ja mausta suolalla - itse ripsautin n. 1/4 tl. Tässäkin vaiheessa kannattaa hieman kuullosttaa maustetta että tuoksu alkaa irrota. Sitten pinaatti sekaan. Pinaatti kannattaa muuten sulattaa ja valuttaa etukäteen. Me unohdimme tehdä sen, vaikka tarkoitus oli muistaa ja puhuttiinkin siitä aamulla - mutta se jäi tekemättä. Lopputuloksena jäisestä pinaatista jäi vähän turhan paljon nestettä itse ruokaan.

Hauduttele 5 min kannen alla. Meillä taisi mennä vähän pidempään kun pinaatti oli jäistä ja sen piti sulaa. Hauduttelun jälkeen lisää kerma ja suupalan kokoisiksi kuutioiksi pilkottu juusto. Juusto ei tykkää kovin pitkästä kypsyttelystä niin että lisätkää se vasta lopuksi.

Tarjoa kaikkia ruokia yhdessä naanleivän kanssa. Juomaksi sopii hyvin jogurttinen lassi tai vaikka indian pale ale.

8 kommenttia:

Katri kirjoitti...

ajateltiin tehdä ihanaa paneeria uudestaan joku päivä tällä viikolla, ja kanssa-asukkini vaati saada tehdä myös naan-leipää. voitaisiin kokeilla tätä ohjetta :)

chilin määrän ohjeisiin laittaminen on aina niin vaikeaa, kun sitä on vaikka minkälaista ja -vahvuista. käytin itsekin aika vahvanlaista jauhetta, ja laitan nyt seuraavalla kerralla ehkä vähän vähemmän. teen ja syön yleensä turhankin tulista ruokaa, mutta tähän sopii mielestäni sellainen pehmeys.

ja linsseistä vielä, että olen ajatellut sen puuroutumisen vähän niinkuin kuuluvan tähän ruokaan. yritin myös keittää niitä ihan ihan hiljaa, mutta hajosivat silti.

ps. jos sopii, lisään sinut linkkilistaani, kun täällä katselemassa joka toinen päivä hyörin kuitenkin. :)

Nelle kirjoitti...

jep. Kaikki mitä sanot on totta - chilin määrää on vaikea arvioida ja lisäksi kun laitoin tuota garacoles - mausteseosta niin luulen että sen valkopippuri teki oman osansa.

Linssit saavat vähän puuroutua, ei siinä mitään. Mutta olisi hauska joskus osta kypsentää ne niin, että ne vielä tunnistaa enimmäkseen linsseiksi. Joskus intialaisissa paikoissa saa sellaista.. :) Mutta ei se makua haitannut mitenkään.

Linkitä vaan jos tykkäät. Tosin nämä pölötykset on suomeksi nyt kumminkin, mutta mäkin kerään listoja lähinnä itselleni.

Jael kirjoitti...

Herkullisia juttuja, naan on namia,ja pinaattijuustoruokaa en ole tehnytkään aikoihin,nyt tekee mieli kun tätä luki!

Katri kirjoitti...

unohtui tuosta ensimmäisestä kommentista, että itsekin olin kuvitellut että pinaattia haudutettaisiin pidempään, mutta päätin sitten tehdä kiskolan neuvojen mukaan. tällä samalla ohjeellahan se varmasti onnistuu niinkin, että hauduttelee pinaattia pidempään. taidankin tehdä juuri niin nyt uusintakierroksella. siinä tapauksessa laittaisin kyllä garam masalan vasta lopuksi, niin maut ei karkaa. :)

no minä linkitän! aloitin bloginpidon englanniksi että voisin paremmin kommunoikoida ja vaihtaa reseptejä myös ulkomaalaisten bloggaajien kanssa, ja jotenkin se vaan tuntui itselle luontevalta. lukemani blogit taitavat silti olla kuitenkin pääosin ihan suomeksi. :)

Anna kirjoitti...

Hienoja naaneja sait aikaiseksi! Voi olla, etta raaka-aineiden ja uunin erilaisuuden takia naaneistasi tuli hieman erilaisia kuin esim. minun. Ne nayttavat ainakin kuvassa moitteettomilta.

Omasta taikinastani tuli vain 4 pienta naania, mutta ihan kiva vaan, jos sait niista tehtya isompia.

Ihmettelit tuota nyrkeilla painelua... intialaiset leivat tehdaan aina nyrkilla vaivaten, mutta kaikkeen tottuu. Itse vaivaan sita muutaman minuutin ajan, ja naan-taikina oli minulla ainakin sitkeaa eli leipoessa sai kaulia aika hyvan aikaa.

Hyvia vinkkeja muuten ajoituksesta ym!

Nelle kirjoitti...

Anna: mun taikina oli selvästi pehmeämpää, kauliessa ei ollut mitään ongelmaa saada taikinaa leviämään...

Laitoin uuden taikinan tänään tulille, että saan illalla noiden loppujen ruokienkin kanssa naania. Katsotaan miten tilanne muuttuu. :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

ihanaa, kuinka huolella jaksat kirjoittaa ohjeistusta :) Varmasti ihan mahtavia makuja ollut taas nautittavana siellä. Linsseistä on tullut suurta herkkuani ihan tämän bloggailun myötä.. myös naan-leipää koetin joku aika sitten tehdä itse 1. kertaa.. älyttömän hyvää :)

Pinaatti on kokonaan kokeilematta intialaisissa.. täytyypä pistää korvan taakse. kuulostaa niin hyvältä.

Nelle kirjoitti...

risulinna, täytyypä tulla katsastamaan, millaisella ohjeella teitte.

Kiitos kehuista. Lämmittä mukavasti :)