lauantai 7. helmikuuta 2009

Kalapullat liemessä eli pieni lounaskeitto


Tästä lohesta tuli oikein kolmen ruuan kala. Kun olin tehnyt lohimassan kalasydämiin (ystävänpäivä on muuten kohta!) ja täyttänyt vuuat, täytettä jäi vielä parin desin verran. Ajattelin hyödyntää sen ja perkeistä keittämäni kalaliemen kevyenä lounasruokana.

Tähän voi käyttää ihan hyvin vaikka lohisuikaleita
jos haluaa ja tehdä liemen kuutiosta. Noita pullia tulee tuosta noin kahden hengen keittoon - että siitä voi sitten kertoa määriä. Jauhoa ei tosin tarvitse kertoa ihan kahdella, esim. kaksinkertaisessa kalamäärässä pysyvät kasassa varmaan 1,5 kertaisella jauhomäärällä. Mutta tuon verran laitoin niihin ja hyviä olivat. Tuon kalamassan mausteet ovat muuten harvinaisen kohdallaan - kannattaa kokeilla vaikka näin kalapullamuodossa jos tartar tuntuu liian kummalliselle :)



Tähän kävisi varmaan muukin kala, kotoisa hauki ehkä myös. Silloin tosin lisäisin taikinaan hieman öljyä, koska lohessa on enemmän rasvaa itsessään.

kalapullat
(2:lle)

1,5-2 dl lohesta tehtyä kalamassaa (mitä jäi yli)
2 leivänkannikkaa murusina (vajaa 1 dl murusia)
1 rkl jauhoja (vähemmänkin riittänee)
mustaa pippuria
1 muna
suolaa

Keiton muut aineet

n. 1l kalalientä
1 punainen paprika
1/4 tl chilitahnaa (Sambal oelekia on nyt käytössä)
½ tl yrttisuolaa (jos et käytä valmiiksi suolattua lientä)
tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
(kevätsipulia)




Sekoita kalapullien ainekset kulhossa. Soseuta seos tasaiseksi vaikka sauvasekoitinta avuksi käyttäen. Jos teet isomman määrän, kannattaa varmaan käyttää yleiskonetta kalan jauhamiseen.

Kun ainekset ovat sekaisin, anna seoksen hetken "turvota" ja kiinteytyä. Jauhot ja leivänmurut saavat kosteutta smetanasta ja turpoavat.

Kiehauta kalaliemi ja kuutioi paprika liemeen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti - ehkä n. 5 min. Pienennä lämpö aivan pienelle ja kiehuta/hauduta erittäin hiljaisella tulella (niin että juuri kuplii hiljaa) n. 5-7 min, kalapullien koosta riippuen.

mausta liemi chilillä ja vaikka tuoreella korianterilla. Kevätsipulikin olisi käynyt hienosti, sitä ei vaan ollut. Voit puristaa päälle myös hieman limen/sitruunan mehua.

Ruokaisamman keitosta saa lisäämällä siihen siihen vaikka purjoa, porkkanaa, perunaa ja juuriselleriä. Tällöin juurekset pitää tietysti keittää kypsäksi ensin ja lisätä paprikat sekä kalapullat vasta sen jälkeen.

Nauti sellaisenaan tai vaikka hyvän leivän kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva ohje. Voisin ihan hyvin vaan lueskella tätä teidän blogia ja tehdä perässä, aina olisi jotain mieluisaa pöydässä :)

Nelle kirjoitti...

nämä oli hyviä, kieltämättä!:) Oli eka kerta kun tein liemeen kalapullia ja yllätyin miten hyvin onnistuivat. Hieman vähemmälläkin jauholla voisi ehkä pärjätä, mutta tuolla määrällä pysyivät hyvin kasassa eivätkä tulleet kovia. Niin että olin lopulta tyytyväinen.