lauantai 28. helmikuuta 2009

Etanat - mikä ihana tekosyy syödä voita ja valkosipulia


Kun olin lapsi, isä suunnitteli, että laittaisi huoneeni viereen etanafarmin. Ei siksi, että isä olisi intohimoisesti rakastanut etanoista - vaan isä tuumaili, että ravintolat voisivat maksaa etanoista käypää hintaa... Muutamana yönä näin painajaisia joissa heräsin sängystäni julmien etanoiden kanssa.

Sittemmin käsitykseni etanoista on siirtynyt painajaisten pedoista syntisen herkun suuntaan. Eilen päätimme laittaa niitä alkupalaksi.
Etanat uunissa (4:lle)

1 prk etanoita (pienempi riittää, yhteen pannuun meillä meni 6 etanaa)

maustevoi:
n. 40g voita
3 valkosipukin kynttä pilkottuna
1 dl parmesanraastetta
0.5 dl lehtipersiljasilppua
(+2-3 rkl korianterisilppua - ei pakollista mutta laitoin kun oli!)
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 270 asteeseen ja sekoita maustevoin ainekset keskenään. Huuhtele etanat ylimääräisestä suolaliemestä.


Ajatus kaikessa yksinkertaisuudessaan on, että jokainen pikku nilviäinen mötkähtää etanapannussa omaan koloseensa jonka jälkeen kolo tukitaan täyteen parmesanilla ryyditettyä maustevoita. Sitten pannu uunitetaan 270 asteessa 10 min.

Nauti sellaisenaan tai hyvän vaalean leivän kanssa.

p.s. ruokahaasteen keksintä käy kuumana - emme kuitenkaan taida päätyä talkkunaan emmekä mateen maksaan - joita meille kyllä melko haastavina ideoina ehdotettiin ;)

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Etanat valkosipulin kanssa ovat kyllä herkullisia; viimeksi söin kesällä Porvoossa etanaravintolassa.Täällä en ole niitä nähnyt,mutta varmaan täälläkin niitä on jossain.

Nimetön kirjoitti...

Korianteri tuntuu kyllä vieraalta ajatukselta etanoiden kanssa. Muuten yhdyn mielipiteeseen, pikkunilviäiset ovat ihania, voi ja valkosipuli ovat ihania! Aaah, ihana alkupala! En ole käynyt tsekkaamassa tuloksia, mutta kommentistasi päätellen voititte tammikuun ruokahaasteen, ONNEA!

Nelle kirjoitti...

nemo, kyllä me taidettiin saada vastuullemme keksiä ensi kuun ruokahaaste :)

Se korianteri oli vähän sellainen hetken idea kun satuinlöytämään taivaallisen hyvää korianteria sellon etnokaupasta. Yleensä olen ostanut korianteriniruukussa ruokakaupasta, mutta nyt ostin sen etnokaupasta. En tiedä kyllä mistä se oli maahan tuotu, mutta maku oli tosi vahva ja hyvä. Sanoinkin että aurinko maistuu.

Ei se pahaa ollut, mutten tiedä maistuiko se lopulta sitten kaiken valkosipulin, parmesanin ja persiljan alta. :) Olivat kuitenkin tosi hyviä..:)

Tosiaan pelkkä persilja riittää ja on varmasti hyvää.

Nelle kirjoitti...

yealian: joo, tämä oli eka kerta kun tein niitä kotona - mies on toki tehnyt ennenkin mutta minä olen syönyt vaan ravintolassa. Onnistuivat kyllä yli odotusten.

Nimetön kirjoitti...

Jesh! Nyt sitten vaan haastetta keksimään...olisko etanat mitään, älä hyvä ihminen ainakaan sitä mateen maksaa, vai mikä se nyt oli.

Una Reinman kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä mutta enpä ole ikuna maistanut...=)

Nelle kirjoitti...

nemo, nyt meillä on jo idea - nyt vaan kuvitus enää kasaa ja julkaisuun - haaste saapunee tässä tänään tai huomenna. :) Toivottavasti moni innostuu! ;)

Nimetön kirjoitti...

Havahduin illalla nukkumaanmenoaikaan miettimään näitä etanoita, en sentään heti pompannut koneelle kysymään: Siis eikö niitä etanoita keitetty lainkaan? Olen usein tehnyt etanoita siten, että ne kaitetään ensin valkoviinissä+konjakissa. Eivätkö keittämättöminä jää sitkeiksi tai jotain?

Nelle kirjoitti...

Ei me mitään keitetty - ne oli purkista suoraan noihin kuoppiin. Mies oli valkannut ihan tarkoituksella stokkan herkusta burgundin etanoita, jotka on niitä läskimpiä.

Meille maistui hyvin eikä ne olleet mitenkään sitkeitä minusta, kysyin mieheltäkin ja hän oli samaa mieltä. :) Minusta ne olivat parempia kun ravintolassa - mutta se nyt voi olla joku sairaalloinen itseluottamus joka jyllää :) Tietysti se on hyvää kun itse laitettiin! ;)

Ei, tosiaan, tykättiin että oli hyvää noin - eikä kuollakaan oltu ;)

Nimetön kirjoitti...

Jaa, no ehkä sitten uskallan kokeilla paria muutakin reseptiä, joissa ei keitellä, jos tekin kerran elossa vielä porskutatte ;)

Nimetön kirjoitti...

Etanat ovat niiin hyviä! Parmesaani sopii varmasti tosi hyvin niihin myös, itse olen lähinnä sinihomeeseen törmännyt. Tosin mie en vielä ole niitä päässyt itse kokkaamaan, kun oon vähän heikossa kunnossa ollut pari kuukautta :/

Valitettavasti joudun myöskin skippaamaan ruokahaasteen, kun olen kalalle allerginen :( Mutta tosi kiva idea laittaa tommonen pommi hedelmävaa'asta, kun ei tosiaan voi koskaan tietää mitä sieltä sattuu eteen :)