tiistai 10. helmikuuta 2009

Porkkanaisen lasagne




Tällä ei ole mitään tekemistä raskaana olevien maanviljelijöiden, noitien tai pitkähiuksisen neidon ja tornien kanssa vaan hieman pakkasenpuremien porkkanoiden, joiden elinkaari läheni loppuaan.

Jauhelihatarjouksesta jäi mukaani iso paketti jauhelihaa jonka ajattelin alunperin laittaa turkkilaisittain maustetun munakoison täytteeksi. Koko perhe oli kuitenkin niin sudennälkäinen, että hylkäsin munakoisot ja tartuin lasagnelevyihin. Tästä annoksesta tulee valtava vuoka, tällainen pikkupesue syö siitä ainakin kahdesti jopa sudennälkäisenä.

Täekeimmät asiat lasagnessa ovat omasta mielestäni: vahvan makuinen emmental (mielellään mustaleimaa), valkokastikkeen muskotti, hyvin ruskistettu jauheliha, tuore yrtti ja valkosipuli, jota EI kuulloteta etukäteen. Lisäksi lasagnen pitää antaa kypsyä ensin kuumassa ilman peittoa ja sitten peitettynä tai matalammalla uunin lämmöllä loppuun ja lopuksi sitten vetäytyä kunnolla. Näiden kanssa ei oikein voi epäonnistua.

Jos haluaa vähän eksotiikkaa (tai ei pidä mustaleimasta), niin tässä voi juustona käyttää myös cheddaria ja lisätä pestoa tomaattikastikkeeseen. Cheddar, porkkana sekä basilika sopivat hyvin yhteen.

Porkkanalasagne
600-800g jauhelihaa (ei niin tarkkaa, iso paketillinen)
4-5 porkkanaa kuorittuna ja raastettuna
2 purkkia tomaattimurskaa (800g)
2 pientä tai 1 iso purkki tomaattipyrettä (140g)
1 iso tai 2 pientä sipulia
cayannepippuria
mustapippuria myllystä
paprikamaustetta (n. 2 tl mutta voit laittaa maun mukaan enemmänkin)
voita paistamiseen
2 valkosipulin kynttä murskattuna (valkosipuli-intoilijat voivat helposti tuplata määrän, mutta tuo 2 riittää)
tuoretta yrttiä - meillä oli basilikaruukku ja riivin siitä kaiken mitä oli jäljellä.
lasagnelevyjä. Multa kului tähän 8-9 levyä, mutta riippuu vuuasta ja kerrosten määrästä.

Valkokastikkeeseen
50g voita
4 rkl jauhoja
1 - 1,2l maitoa
n. vajaa 300g pala mustaleimaa raastettuna (200g riittää, mutta laitoin reilusti)
muskottia
suolaa




Jaa jauheliha ainakin kahteen erään, ehkä jopa kolmeen. Samoin sipulit, porkkanat jne... Sitten kuullota yksi erä sipulista pannussa nokareessa voita. Lisää jauheliha ja ruskista kauniin väriseksi. Ripottele jauhelihalle paprikamaustetta ja cayannea ja lisää porkkana. paista vielä hetki, niin että porkkana luovuttaa hieman nestettään. Paista samalla tavoin loputkin jauhelihat ja kaada valmis jauheliha aina kattilaan, jossa on tomaattimurska ja pyre.

Mausta tomaattikastike mustapippurilla, suolalla ja pieneksi pilkotulla tuoreella valkosipulilla. Jos haluat lisätä kuivattuja yrttejä lisää ne keittelyn puolivälissä. Tuoreet yrtit ihan lopuksi. Kiehuta tomaattikastiketta hiljalleen n.30 min. Parempaa tulee, jos kastike ehtii muhia pidempäänkin.


Valmista valkoskastike kun jauhelihakastike kiehuu. Laita myös uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sulata mieluiten teflonpinnoitetussa kattilassa voi. Lisää voihin jauhot ja anna jauhojen hieman turvota kiehuvassa voissa. Tarkoitus ei ole ruskistaa jauhoja, vaan antaa niiden kuplia rasvassa ja turvota hieman. Jos tuntuu, että voimäärä ei riitä jauholle, lisää voita niin, että jauho pääsee kuplimaan kunnolla. Sekoita vispilällä maitoa sekaan vähitellen. Etenkin alussa kannattaa kaataa ensin vähän reilummin (2 dl abt) ja sitten sekoittaa kastiketta kunnes se alkaa saostua. Sitten lisää taas pieni erä maitoa ja jatka sekoittamista ja maidon lisäämistä kunnes kaikki maito on lisätty.

Raasta juusto ja laita reilut puolet (tai 2/3 jos lasagnevuoka on syvempi ja kapeampi) raasteesta valkokastikkeeseen. Kiehuta hiljaisella tulella kastiketta sekoitellen kunnes juusto ei enää veny, vaan kastike on tasaista. Mausta suolalla ja muskotilla.

Sitten kokoa lasagne suureen vuokaan. Ensin jauhelihakastiketta hieman pohjalle, etteivät ensimmäisen kerroksen levyt tartu vuuan pohjaan. Jos haluat, voit lisätä tuoreen yrtin vasta tässäkin vaiheessa jauhelihakastikkeen päälle joka kerrokseen jaettuna. Sitten lasagnelevyjä päälle. Sitten valkokastiketta levyille, jauhelihakastiketta ja uusi kerros levyjä. Jatka kunnes vuoka on täynnä ja laita päällimmäiseksi vielä hyvä kerros valkokastiketta ja juustoraaste.

Paista lasagnea uunissa 200 asteessa 30 min. Tämän jälkeen voit joko peittää lasagnen foliolla, mutta koska inhoan sitä, yleensä vaan pienennän uunin 150 asteeseen ja annan paistua vielä 15 min. Folio jotenkin tarttuu mulla aina juustoon ja sitä on hankala saada paikalleen. Tälläinen tohelo köksä myös yleensä polttaa itsensä kun sitä foliota yrittää asentaa.

Sitten ota lasagne pois uunista ja anna sen vetäytyä vähintään 10 min. Tämä vetäytymisvaihe on oikeasti varmaan se vaiken koko ruuassa kun koti tuoksuu jumalaisesti ruualle ja kaikki kasaantuvat keittiöön kysymään joko kohta syödään? ...Ja hokemaan silmät suurina että on hirrrveä nälkä:) Mutta itsehillintä kannattaa: et polta suutasi ja kastike ehtii vähän edes imeytyä. Tällöin lasagne pysyy myös paremmin koossa. Vetäytymisen aikana voit vaikka nakittaa koko pesueen tekemään raikasta lisäkesalaattia ruuan kanssa ja kattamaan pöytää. Mikä loistava tapa valjastaa nälkäzombiet keittiötyövoimaksi!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam, herkkua! :) Tuo mustaleima pitää kokeilla seuraavalla lasagnekerralla!

Nelle kirjoitti...

aika perinteikäs ohje, mutta joo mustaleima tuo siihen hyvää makua. Myös muskotin kanssa suomalaiset on turhan varovaisia. Se on kuitenkin pehmeän ja aromaattisen makuinen mauste - ei pistävä eikä tulinen.