perjantai 27. helmikuuta 2009

Naudan paahtopaistia ja vihanneksia vanilijalla viritetyssä marinadissa



Mietin kokkaillessani etten blogaa tätä, mutta pakko on, kun tuli niin hyvää. Miten siinä aina käykin sillä tavalla. Täsä on ihan loistavan sunnuntairuuan ainesta, koska jos ja kun tätä jää, siitä voi maanantaina tehdä evässalaattia töihin.

Yleensä olen ollut vähän sitä mieltä, että nuo lihan kanssa laitetut kasvikset tulevat lähinnä mössöisiksi ja mauttomiksi, mutta nyt ei käynytkään niin. Niistä tulikin ihanan täyteläisiä ja kasvisten oma maku ja makeus pääsi esiin. Laitan tästä suuren syyn marinadille, jota käytin lihan ja kasvisten marinointiin. Toinen syy lienee rauhaisa muhittelu ja värin ottaminen kasviksiin kypsennyksen jälkeen nopeasti, kuumassa uunissa.

Tein taannoin lammasta ja marinoin sen vaniljalla, öljyllä ja vadelmaviinietikalla. En enää jaksa muistaa mitä kaikkea siihen meni. Ajatauksenani oli blogata se tänne tarkkojen määrien kanssa vasta, kun keksin siihen "täydellisen lisäkkeen" ;) Itse liha tuli silläkin kerralla niin hyvää, että ajattelin käyttää noita vanilijahippusia hyväkseni lihan kanssa toistekin. Vanilija ei sinällään maistu vahvasti lihassa, mutta tuo makuun täyteläisyyttä.

Homman onnistumiselle on pääosin edellytyksenä aika. Lihan on hyvä ehtiä marinoitumaan ainakin vuorokauden, ehkä jopa puolitoista tai kaksi jääkaapissa. Lisäksi liha pitää ottaa taas kerran lämpenemään ennen paistoa jo hyvissä ajoin.

Paahtopaistia vanilijalla (riittää 4 aikuiselle ja 2 lapselle)

n. 900g-1kg naudan paahtopaisti
3-4 rkl kokojyväsinappia
2,5 rkl vadelmaviinietikkaa
vähän vajaa ½ tl vanilijahippuja (vanilijaa saa olla jonkin verran)
n. 0.5 dl öljyä

lisäksi mustaa pippuria

Lisäkkeeseen

sekalaisia kasviksia:
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 tomaattia
3 porkkanaa
1 sellerin varsi
1 dl cashew -pähkinöitä
lihan marinadi
öljyä
mustapippuria

Sekoita marinadiainekset ja levitä marinadi lihan pintaan. Rouhi lihaan vielä mustaa pippuria suoraa myllystä. Laita liha lepäämään vuorokaudeksi jääkaappiin.

Kun liha on maustunut ja on tullut ruuanlaiton aika, laita liha lämpiämään ainakin pariki tunniksi ennenkuin paistat siihen pinnan pannulla. Tarkoitus on siis saada paistiin kaunis väri joka puolelle. Älä missään tapauksessa heitä pois kulhiin jäänyttä marinointiseosta!



Kaada marinadin jämät uunivuokaan, johon ajattelit lihan laittaa. Pilko sinne vihanneksia, minulla meni vihannespedille keltainen ja punainen paprika, kolme porkkanaa, sellerin varsi, 3 luumutomattia ja muutama hassu kirsikkatomaatti joita oli jäänyt pöydälle. Voit makusi mukaan laittaa muutakin - varmasti esimerkiksi sipuli ja kesäkurpitsa kävisivät hyvin.

Pyörittele kaikki kasvikset marinadissa ja rouhi vielä päälle hieman mustapippuria, ripottele kasviksille 1dl cashew -pähkinöitä ja lorauta öljyä pullosta, niin että kaikki kasvikset ja pähkinät varmasti kostuvat vähäsen. mötkäise liha rehujen keskelle ja laita siihen paistimittari paksuimpaan kohtaan.

Lihan kypsyys on makuasia. Toinen tykkää, että liha saa olla lähempänä 65 astetta, me taas että se jää hyvinkin roseeksi, melkein raa-aksi. Sopivaa kypsyysastetta arpoessa kannattaa muistaa, että liha vielä vetäytyessän nostaa vähäsen lämpöä n. 3-5 astetta jopa. Itse inhoan kuivaa paahtopaistia, koska se sitkistyy kypsyessään. Näin ollen ohjeistan melko roseeta paistia tässä - etsikää oma mieltymyksenne kypsyyden suhteen. :)

Paista lihaa kunnes se on juuri ja juuri 60 asteen paikkeella. Aikaa meni muistaakseni tunti, vähän reilu. Me olimme vähän varovaisempia tällä kertaa ja otimme sen jo vajaa 5 astetta ennen määrälämpöä pois, jolloin lopputulos jäi kuvan kaltaiseksi.

Kun liha on kypsää, nosta se leikkuulaudalle vetäytymään. Nosta uunin lämpö 190-200 asteeseen ja laita päälle kiertoilma. Laita vielä kasvikset uuniin saamaan hieman väriä pintaansa. Pähkinät paahtuvat tässä upeasti. Liha vetäytyi meillä sellaisen n. 10-15 min jonka ajan kasvikset myös olivat uunissa. Tarkkaile rehuja vähän, etteivät pähkinät pala.

Juuri ennen tarjoilua riivi vielä kasvisten päälle muutama oksa (3-4) tuoretta timjamia - koristukseksi ja raikkaaksi mauksi.



Tarjoa salaatin ja kermaisen inkivääritahnan kanssa. En ollut muuten koskaan aikaisemmin tehnyt inkivääritahnasta mitään ja pehmensin hieman makua dijon - sinapilla. Tuo mössö sopi lihan kanssa hyvin - tiesinhän minä että se on klassinen yhdistelmä, mutta toimi jälleen paremmin kuin oletettu. :)

Kermainen inkivääritahna

1 tl inkivääritahnaa (ostin venäläisestä hyllystä kaupassa semmoisen purkin)
1 tl dijon - sinappia
1 dl kreikkalaista tai turkkialista jogurttia
1 dl creme fraichea

Viiniksi kannattanee valita joku tukevahko Cabernet Savignon - Alkosta voipi kysellä suosituksia, myyjät yleensä osaavat neuvoa hyvin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, missä lämpötilassa paistoit lihan?

T. Mini

Nelle kirjoitti...

Mini: Uuh, heititpä pahan - tästä ohjeesta taitaa olla viitisen vuotta aikaa enkä kyllä millään muista mikä oli silloin tarkalleen se lämpö. Olen kuitenkin oppinut tässä matkan varrella että paahtopaistista tulee sitä parempaa ja mehukkaampaa, mitä lähempänä kypsennyslämpö on sitä paistin tavoiteltua sisälämpöä.

Useimmissa ohjeissa joita tässä kysymyksesi johdosta vähän googlasin, paahtopaistia kypsennetäänkin "low and slow" eli siinä reilussa sadassa asteessa (125 oli yleisin lämpö, mutta myös 110 astetta oli jossain) ja tavoitelämpö paistille oli jotain 55-58 asteen paikkeella paistoajan ollessa pitkä, paistin koosta riippuen n. 2,5h. Mutta suosittelen käyttämään elektronista lämpömittaria tai vähintään paistimittaria.

Tässä muutama löytämäni pätevän näköinen ohje:
Kotiliesi paahtopaistista
Ruoka.fi sivuston versio ja
Valion paahtopaistiohje
Maku lehden paahtopaisti