sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Moussakka



Sain ystävältäni joululahjaksi Tinan tapaan - keittokirjan. Nyt sitten innostuin kokeilemaan sieltä moussakka-reseptiä.
En ole aikaisemmin tehnyt itse moussakkaa, muistelisin että maistoin sitä lomamatkalla Kreikassa. Tässä nyt siis ensimmäinen kokeiluni moussakasta, Tinan tapaan. :)

Moussakka
6-8 annosta

700g jauhelihaa
1 kg perunoita
1 iso sipuli
hieman voita ja öljyä paistamiseen
2 pientä munakoisoa
1 vihreä kesäkurpitsa
4 tomaattia
suolaa ja pippuria myllystä

Juustokastike

2 rkl voita
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
3 dl juustoraastetta
200 g vuohenjuustoa (itse en nyt laittanut kun unohdin sen kauppaan ja lähikaupasta sitä ei löytynyt, korvasin fetalla ja tavallisella edamjuustolla.)
Kuori ja keitä perunat. Kuumenna uuni 180 asteiseksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsa noin puolen sentin viipaleiksi piitussuunnassa. Siirrä viipaleet kulhoon, ripottele päälle suolaa, sekoita ja anna viipaleiden olla noin 10 minuuttia.

Ota viipaleet kulhosta ja pyyhi/kuivaa liinalla pois suurin osa nesteestä. Tämän jälkeen paista viipaleet erissä pannulla kullanruskeiksi voissa ja öljyssä pannulla.

Valmistele tomaatit ja perunat viipaloimalla ne.

Tee juustokastike, eli sulata voi ja sirottele jauhot päälle. Sekoita niin, ettei jauhot paakkuunnu. Vatkaa jauhoja koko ajan ja lisää vähitellen kattilaan maito. Huom, sekoita koko ajan. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti sekoitellen, kunnes kastike on paksumpaa. Murenna joukkoon juusto ja kiehauta nopeasti pari minuuttia. Mausta suolalla (jos tarvitsee) ja pippurilla.

Nostele uunivuokaan kerroksittain juustokastiketta, munakoisoja, kesäkurpitsoja, perunoita, jauhelihaa ja viipaloidut tomaatit (vrt. lasagne). Peitä vuoka lopuksi lopulla juustokastikkeella ja tomaatinviipaleilla. Ohjeessa neuvottiin paistamaan noin 30 minuuttia, mielestäni se oli liian lyhyt aika ja pidinkin moussakkaa uunissa yli 45 minuuttia. Juustokastiketta minun olisi täytynyt yrittää jättää vähän enemmän pinnalle, laitoin sitä vähän ronskisti kerrosten väliin. :)
Hyvää tuli kuitenkin!

7 kommenttia:

Katri kirjoitti...

moussaka! <3 mulla on sellainen aivan ihana kasvismoussakan ohje missä on lähinnä pelkkää munakoisoa ja ihan hirveästi juustoa. :) en ole sitä hetkeen tehnyt, mutta pitää blogata sitten kun saan aikaiseksi. toi peruna on varmaan hyvä lisä, itse olen miettinyt että voisin laittaa omaani koison lisäksi herkkusientä viipaleina.

Mimmu kirjoitti...

oi, pitää tulla kurkkimaan sinun reseptiä sitten! :) Peruna sopi hyvin tuonne ja varmasti herkkusienet olisivat hyvä lisä myös.

Nelle kirjoitti...

mä en kans ole koskaan tehnyt itse moussakkaa... Jotenkin muistin, että siihen tuli perunamuusia - mutta varmaan noita variaatioita on yhtä monta kun kokkia. Täytyykin joskus tehdä...

Anonyymi kirjoitti...

Vakaumuksellisina karppaajina pysyttelemme loitolla perunasta ja suosimme ennenkaikkea munakoisoa, joka sitäpaitsi maistuukin pottua paremmalle.
Jos viipaloi munakoison ohuiksi siivuiksi ja laittaa kahden sellaisen väliin viipaleen juustoa ja toisen kinkkua (parmankinkku tai serrano on hyvää), kastaa kananmunaan ja pölläyttää jauhoja päälle, on paketti vain paistamista vailla. On muuten tosi herkkua!

Mimmu kirjoitti...

Siskoseni,
oli kyllä hyvää, muistelin että taidettiin maistaa moussakkaa kreikan matkalla silloin? :)

Kari, kiitos vinkistä! Kuulostaa tosi hyvälle, pitää varmaan kokeilla pian. :)

Nelle kirjoitti...

mimmu: kyllä mä sitä syönyt olen useammankin kerran - mutten ole koksaan itse tehnyt.... En ainkaan tunnusta? :)

Mimmu kirjoitti...

Joo, aattelinkin niin :) Mä en ole tainnu syödä sitä muulloin.. :o