keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Biobion talvi - miten kompostori voi ?


Kirjoitin joskus aikaa sitten pamfletin kompostoinnista kaupungissa. Ajattelin antaa pienen statuskatsauksen siitä, miten kompostori toimii talvella. Yleisesti ottaen kompostori on puksutellut sellaista 30 asteen tahtia aika tasaiseen. Yleensä möyhin vähän jätteitä syvemmälle, että kompostorimme pikkuhajottajat pääsevät niihin hyvin käsiksi.

Meillä elettiin kieltämättä pieni kriisihetki uuden vuoden jälkeen noilla isommilla pakkasilla, kun lämpötila pysytteli täällä etelässäkin miinuksilla pidempään. Lisäksi vielä uudenvuoden kiireessä kompostiin tuli kipattua kamaa möyhimättä sitä sen kummemmin. Näin pakkasilla olen huomannut, että se möyhiminen ainakin silloin tällöin auttaa kompostia pysymään elossa.

Lämpö laski kompostorissa jonnekin 5 asteen tietämille. Silloin oli syytä ryhtyä pelastustoimenpiteisiin: Ensinnäkin ripotin heti jätekippoon kompostiherätettä, varmaan sitä meni siihen jotain puoli desiä tai desi - tunnustettakoon etten mitannut!:) Sitten vein jätteen kompostiin ja möyhin sitä möyhentimellä niin, että uudet jätteet pääsivät kompostin sisäosaan, joka on lämpöisempi. Sitten keitin vielä vedenkeittimellä litran kuumaa vettä jonka kaadoin kompostiin ihan reippaasti sata-asteisena. Lisäksi keitin vielä toisen kannullisen vettä, mitä en kuitenkaan kaatanut kompostiin vaan tyhjään kuplavesipulloon. Tätä vettä en keittänyt ihan kiehuvaksi vaan n. 80 asteiseksi, kun pelkäsin, että muovipullo sulaa.Pullon asetin sitten kompostoriin ihan vaan jätteiden päälle ja kansi kiinni. Nyt, 4 tai 5 päivän päästä kompostori käy taas tasaisesti 30 asteen lukemissa. Kuumempikin se saisi ehkä olla, mutta niin kauan kun se käy tuollakin tasolla ja pysyy lämpimänä en valita :)

Kuoriketta on kulunut kompostin hankkimisesta lähtien se pussukka joka tuli kompostorin mukana, että sen lisäksi toinen pussukallinen jonka ostin syksyllä valmiiksi. Kohta se on loppu ja tarvitsee hakea kolmas pussi. Lisäyksenä tähän muuten helmikuussa, että olin väärässä. Kuoriketta oli kulunut vasta yksi (1) pusukka, löysin toisen ostamani nyt kelmikuussa, kun mietin että nyt se pahus loppui :)

Herätettä ei ole paljonkaan kulunut - purkista on käytetty sitä ehkä 1/5 tai 1/6 - joka tapauksessa purkissa on vielä paljon.

Komposti on hieman yli puolen välin täynnä. Oli kyllä hyvä, että ehdimme laittaa sen jo syksyllä niin aikaisin, että se ehti täyttyä hieman ennen kylmiä säitä. Jäätynyttäkin kompostoria voi käyttää, mutta se tietysti täyttyy nopeammin kun ruoka ei pääse hajoamaan.

Kuumavesikäsittely toimi hyvin. Muutenkin pakkasilla tuntuu että komposti kuivaa helpommin. Olen lisännyt sinne vettä nyt pariin otteeseen tässä talven kuluessa. Sellaisen litran verran kerrallaan, en ainakaan enempää.

Kai muuten tiesitte että paperiset lautasliinat ja talouspaperi kelpaavat myös kompostiin!

2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kateeksi käy kun teillä on kompostori.Mulla ei ole parveketta , niin en sellaista voi laittaa ja täälläpäin erittäin harvoissa taloissa voi kierrättää biojätettä :-(

Nelle kirjoitti...

Kieltämättä tätä mahdollisuutta ei ole kaikilla. Mutta kun sen pystyi laittamaan, niin musta se on kyllä kiva. Roskista ei tarvi viedä läheskään niin usein ja se ei ala haista keittiössä. Plus, että saadaan multaa! :)