sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Marenkitorttu eli Pavlova Täydellinen ohje - Olivian parhaat reseptit - kirjasta

Yhteistyössä Bonnier

marenkikakku

Vaikka olen ajanpuutteen vuoksi sanonut "kiitos ei" useimmille tuotenäytteille tässä viimeaikoina, niin kun Olivia - lehdestä kyseltiin haluaisimmeko päästä kokeilemaan heidän uutta ruokakirjaansa Täydellinen ohje - Olivian parhaat reseptit, sanoin kyllä kiitos. Ja olin todella ilahtunt kun sain kirjan käsiini; se oli kaunis, perusteellisen oloinen ja siinä oli aika laaja kavalkadi erilaisia bravuuriruokia. Vaikka kirja on tietysti läpileikkaus ja siksi tavallaan aika suppea, voisin hyvin kuvitella että useampikin näistä ohjeista jäisi omaan käyttööni "luottoreseptiksi". Etenkin näin varmaankin on leivonnaispuolella, jossa on suhteellisen tarkkaa miten paljon mitäkin laitetaan. Hyvää ohjeissa on myös se, että määrät on skaalattu helposti kotikokkien mittakuppeihin sopiviksi.

marenki

Valmis vaahto on kovaa ja kiiltävää

Olin iloinen, koska tuntui että kerrankin joku lähettää meille ihan oikeasti hyvän keittokirjan, sellaisen jonka voisin oikeasti itsekin ostaa. Kirja ei ole vain väkisin jonkin tuotteen tai raaka-aineen ympärille väännetyn oloinen opus vaan huolellisesti tehty käsikirja, jossa jokaisessa reseptissä on ensin selkeä ohje ja sen jälkeen kriittiset vaiheet muistilistana (lue: missä voit mokata). Lopuksi on vielä ammattilaisten vinkit täydellisyydentavoittelijoille - eli minulle ;) No ei, oikeasti ammattilaisten vinkit syventävät kivasti ymmärrystä kulloinkin aiheena olevan ruuan valmistukseen. Mielestäni sekin auttaa saamaan reseptin oikein kun ymmärtää miksi jokin asia toimii niinkuin toimii tai mikä olisi paras työtapa.

Kirja siis ilahdutti minua kovin jo ensiselailulla ja siitä lähtien on ollut mielessä että leivon jotain sen ohjeilla. Se on täynnä houkuttelevia reseptejä ja tarjoaa kivan läpileikkauksen "nykyajan klassikoihin". Kirja sopisi minusta täydellisesti sellaiselle kotikokille, joka haluaa että on yksi hyvä perusresepti jonka voi tarvittaessa vetää esille. Ja minä pidin siitä, koska hyvästä perusreseptistä on helppoa lähteä varioimaan itse.

Marenkipohja

Kypsä pohja on kevyt ja vaalea

Ja tänään kun V:n äiti Riitta tuli päiväkahville, pistin pöytään kirjan ohjeilla tehdyn ihan ensimmäisen pavlovani :) Olen toki syönyt pavlovaa muiden tekemänä, mutta kun marenki on minulle vähän sellainen pelottava kompastuskivi, olen vältellyt sen tekemistä itse. Mutta näemmä huoli oli turhaa - hyvillä ohjeilla onnistuu vaikka vauvan kanssa kokkaillessa.

Kriittisiä vaiheita oli nimetty neljä; valkuaisen sekaan ei tietenkään saa mennä keltuaista, mutta jos kuitenkin menee, sen voi yrittää imeyttää talouspaperiin. Valkuaiset tulee vatkata teräskulhossa, sillä muovikulhoon jää helposti vähän rasvaa pesunkin jälkeen ja silloin marenkivaahdosta ei tule kestävää. (Ahaa! Ajattelin - tässähän voikin olla syy muinoisiin epäonistumisiin...)Uuni pitää esilämmittää, koska marenki ei kestä seisottamista ja pavlova on täytettävä vasta juuri ennen tarjoilua, sillä täytteet sitkistävät torttupohjan.

pavlovan marenki
Kuumaan spatulaan marenki tarttuu vähemmän kuin lusikkaan.

Näiden kriittisten vaiheiden lisäksi ohjeeseen Pro - vinkit tarjosi kondiittori Dan Leinson:
  • Kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä ja mielellään luomua. Tällöin valkuainen sitoo hyvin ilmaa ja marengista tulee kuohkeaa.
  • Kunnon välineillä onnistuu paremmin; pyöreäpohjainen kulho takaa, että marenki tulee vatkatuksi tarkasti reunoja myöten. Terässäikeinen pallovispilä jonka pituus on vähintään 15 cm sitoo paljon ilmaa marenkiin. Vispilän ei saa antaa periksi vatkatessa, jotta ilman sitoutuminen olisi mahdollisimman tehokasta.
  • Kuumaan veteen kastettu, kuivattu metallinen paletti on paras työkalu marengin levittämiseen pellille. Sokerinen ja tahmea marenkivaahto ei tartu kuumaan lastaan läheskään samoin kuin kylään ruokalusikkaan.
  • Lisämakua pohjaan saa ripottelemalla hasselpähkinärouhetta pohjalle ennen uuniin laittoa ja lopuksi...
  • Marenki on kypsä kun pohja on kuivunut niin, että se tuntuu kevyeltä ja irtoaa helposti leivinpaperista. Marenki ei saa tummua vaan sen tulee jäädä valkoiseksi.
Torttu onnistui ihan erinomaisesti :) Kenwoodin kulho on terästä, pyöreähkö ja siinä on iso pallovispilä. Vaahdosta tuli ihan kivikovaa. Paistumisen jälkeen pohja oli ihan rapea pinnastaan ja sisältä vähän pehmeänsitkas - makuasia lienee, onko se juuri sellainen täydellisenä :) Meillä se sai suursuosion.

Ainakin tämän kokeilun perusteella uskallan koittaa kirjasta muitakin reseptejä ihan varmasti. ja kirjaa voisi tosiaan suositella vaikka meidän äidille, joka haluaa hyvän reseptin eteensä silloin kun leipoo. Meidän äiti kun leipoo yleensä juuri silloin, kun on pakko onnistua ;) Omenat ja puut sentään, toteaa hän jok tätä kirjoittaa täällä näppiksen takana itseironisesti hymyillen.

Mutta yksi bravuuri kirjasta vielä ainakin puuttuu, sen huomasin tänään.
Siellä ei ole yhtään reseptiä kokonaisen kanan valmistukseen.


marjapavlova




Yhdistin täytteeseen marjoja ja hedelmää...


Pavlova (10 annosta, ohje täydellinen ohje - kirjasta )
Pohja
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 tl peruna- tai maissitärkkelystä
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua
täyte
3dl kuohukermaa
hedelmiä ja/tai marjoja, esim. kiiwiä, sharonia, mansikoita, vadelmia, ananaskirikkaa (meillä oli mansikoita sekä tuoreena että pakasteena, mustaherukkaa, punaherukkaa, mustikkaa, tuoretta ananasta)
mintunlehtiä
tomusokeria

kuumenna uuni 125 asteeseen ja piirrä leivinpaperiin ympyrä kakkuvuuan reunuksen tai pohjan avulla. Valmista sitten vasta marenki.

Erottele kananmunanvalkuaiset kulhoon, vatkaa höttöiseksi vaahdoksi.
Lisää sitten pyolet sokerista koko ajan voimakkaasti vatkaten (meilllä kenwood hoiti homman hienosti) ja sekoita toiseen puoleen perunajauho.

Lisää perunajauho-sokeriseos vaahtoon pienissä erissä edelleen vatkaten ja vatkaa seosta kunnes se on kovaa ja kiiltävän valkoista. Lisää sitten etikka tai sitruunan mehu.

Sen jälkeen asenna marenkivaahto ympyrän sisään. Minä käytin kumennettua spatulaa, mutta ohje neuvoo käyttämään spatulan puuttuessa ruokalusikkaa. Jätä pohjan keskelle matalampi kohta ja tee reunoille huippuja jotta täytteelle jää pohjaan hyvä "pesä".

kypsennä pohjaa uunin alatasolla puolitoista tuntia. Sen jälkeen anna marengin rauhassa jäähtyä ja kovettua pellillä.

Kun tarjoilun aika on käsillä vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori hedelmät ja tarvittaessa lohko ne sopiviksi suupaloiksi.

nosta paistinlastoilla pohja sopivalle lautaselle ja laita sitten pohjan päälle kermavaahto ja lopuksi (tarvitatessa) sokeroidut hedelmät sekä mintunlehdet. Lopuksi voit vielä siivilöidä koristeeksi tomusokeria.

p.s. tämä ei ole aprillipila ;)

21 kommenttia:

Kardemumma kirjoitti...

Nam ja nam! :)

Nelle kirjoitti...

No niin oli! :) Jos A söi itsensä pinkeäksi pääsiäismunista niin minä kyllä taisin santsata pavlovaa toisenkin kerran :) Oli herkkua, eikä sitä nyt tietenkään voi jättää sulamaan... ;)

Nelle kirjoitti...

Ai niin ja kuulin ystävältäni M:ltä vinkin, että muovikulhon saa puhtaaksi rasvasta, jos pyyhkäisee sen puolikkaalla sitruunalla! Näppärä vinkki!

Jonna kirjoitti...

Olen repinyt uskollisesti talteen reseptit Oliviasta kuukausi toisensa jälkeen. Monta niistä testanneena, pakko todeta, että ne ovat olleet pettämättömiä. Yksi omista suosikeistani on rikkaat ritarit.

Nelle kirjoitti...

Jonna, tälläiselle ihmiselle joka lukee hyvin vähän jos lainkaan aikakauslehtiä tuollainen kirja on just hyvä. Muutenkin mun arkistointitaidot on vähän semmoiset, köh - luovat? ;) Mutta joo, ihan hauska inspiraatio-opus.

Canelia kirjoitti...

Oi nam, pavlova on roikkunut minunkin testilistallani jo ties miten pitkään! Täytyypä ryhtyä tuumasta toimeen viimeistään kesällä, kun saa hankittua koristeeksi tuoreita kotimaisia mansikoita. : P Tuo Olivian kirja vaikuttaa kyllä tosi mainiolta opukselta, sitä on muuallakin kehuttu. Höh ja pöh, kun eivät ole älynneet minulle sitä lähettää...

Anonyymi kirjoitti...

....paistetun marenkipohjan päälle nostellaan marenkivaahtoa...??
Pitäis varmaan olla kermavaahtoa.

Aira-mummo

Nelle kirjoitti...

Canelia: joo, tätä pavlovaa on etenkin tullut tehtyä jo monen monituista kertaa. Ja jos tällä ohjeella tehdyn marenkimassan jakaa pikkuisiin marenkeihin niin ne saa kuivattua ihan läpi asti :)

Aira: hyvin huomattu, niin se Tietenkin on. :) Korjaan!

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tuli tehtyä elämäni eka Pavlova. Kiitos hyvän ohjeen kakusta tuli näyttävä ja suussasulava. Teen varmasti toisenkin kerran ja löysin blogistasi monta muutakin mielenkiintoista reseptia, joita aion kokeilla.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: tervetuloa:) Tosi kivaa kuulla, että sinäkin onnistuit! Tämä on todentotta ollut meidän kesän hitti. Tulee ihan älyttömän hyvää. Ja toden totta, kannattaa oikeasti käyttää niitä luomumunia - jouduin kerran tekemään tämän ei-luomumunista ja kuohkeudesta katosi kyllä melkein kolmannes. Ja jos ja kun päädyt kokeilemaan muitakin reseptejä niin kerro toki miten meni! kiva kuulla aina niin tietää miten on itsekin onnistunut kertomaan kokkailut eteenpäin:)

Ruokasurffausta - Anna kirjoitti...

Oi Pavlova on niin hyvää! Tätä tarvitsee ehdottomasti tehdä. Jotenkin olen unohtanut koko pavlovan olemassa olon :D

Nelle kirjoitti...

Ruokasurffausta: Tee ihmeessä, helppoa ja hyvää! :) Ja tuo Olivian resepti on ihan paras. :)

Linnéa kirjoitti...

Hyvä ohje! Onnistui hyvin, puolitin ohjeen. Täytteeksi kermaa, sitruunarahkaa, karambolaa, kiiwiä, banaania, granaattiomenaa ja ananaskirsikoita.

Sini kirjoitti...

Olipas hyvää uuden vuoden herkkua ja mikä parasta, sopi hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle vieraallemme! Sekoitin kermavaahdon sijaan purkin Flora Vispiä ja kaksi purkkia sitruunarahkaa, lisäksi hedelmiä. Vinkki löytyi täältä kommenteista.

Nelle kirjoitti...

Linnea ja sini: mahtavaa, sitruuna tosiaan sopinee täytteeseen tosi hyvin. Jossain näin myös ohjeen, jossa pavlovasta oli tehtyy jouluinen lisäämällä marenkiin kaakaojauhetta ja suklaata ja täytteeksi pähkinöitä, kinuskikastiketta ja marjoja sekä hedelmiä. :)

Virpi P. kirjoitti...

Täydellinen ohje, nyt kaksi kertaa leivottu!

Nelle kirjoitti...

Virpi<3 oon itsekin tehnyt monta kertaa juuri tällä reseptillä. Mitäs sitä hyvää vaihtamaan. Kiitokset Olivialle.

Anonyymi kirjoitti...

Miten täysruokosokerilla tehtynä? Onnistuuko?

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: siis tarkoitatko intiaanisokeria? En ole kokeillut, mutta jos se on hienoa sokeria niin uskoisin, että sen saa onnistumaan. Jos se on karkeampaa, voi olla vaikeaa saada sokeria sulamaan. Tähän voisi oikeastaan ottaa kantaa joku kokeneempi täysruokosokerihenkilö :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuleeko tällä ohjeella marenkikakku joka on keskeltä pehmeä/sitkeä? Kun haluaisin täysin rapean niin jätänkö vain jauhon ja sitr.mehun pois?

Anonyymi kirjoitti...

Miten paljon aineksia tarvitaan pellilliseen? isommat juhlat tulossa ja tarvitsisin tehdä kerralla enemmän.