perjantai 9. tammikuuta 2009

Vaaleaa leipää iltaruualle ja unohduksia



Unohdin ostaa kaupasta leipää. Jotenkin häiriinnyin ihan kokonaan, kun lapsi soittaa että pääsi melkein kotiovelle kun tajusi että unohti varmaan ulkohousunsa koulun pihaan. Niinkun uh, eikä sun tullut kylmä jo kauan ennen kotiovea? En mä tahallaan... No eipä tietysti niin. Mutta sen verran meni pasmat sekaisin, että leipä jäi.

Kotona sitten tajusin unohtaneeni leivän eikä mieleni tehnyt enää Yhtään (tm) lähteä ulos ja kauppaan kaikkien ihmisten keskelle. Aloin sitten selata nettiä jos vaikka löytäisin jonkin kivan leipäreseptin. Aito-maku blogissa oli paljon reseptejä joista joitain täytyy varmaan kokeilla, mutta tälle ruualle soveltuvat maalaisleipätyyppiset ohjeet vaativat kaikki joko juuren tekoa tai useamman tunnin kohottelua jääkapissa tms. Ei siis tähän hätään, vaikka jotain varmaan niistä kyllä kohta kokeilen.



Polkkapossullakin oli herkullisen oloinen sämpyläohje, mutta yrttinenkään leipä ei oikein tuntunut juuri siltä, enkä oikeastaan jaksa leipoa ziljaardeja pikkuruisia sämpylöitä - flunssa vaivaa vieläkin ja paras terä on poissa. Needs more cowbell!

Melkein käänsin jo avainta keltaisen heponi virtalukossa kun muistin, että hyllyssänihän köllöttää yksi ihan nakkedi kokki - jonka valvovan silmän alla sitä vaaleaa leipää on ennenkin väännetty. Kävinpä siis kirjaan kiinni ja ajattelin, että korvan taakse napatut polkkapossun ideat piimän lisäämisestä taikinaan ja leivän valelusta oliiviöljyllä menee kyllä sovellettuna kokeiluun. Joskus olen harjannut leipien pintaa öljy-vesiseoksella niin että varmasti tuo öljy toimii kun miljoona volttia, kiitos vaan ideasta! :)

Niinpä sitten ja eipä muuta kun...

Nellen perjantaileipä alastoman kokin ohjeistuksessa

2,5 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl turkkilaista jogurttia
1 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1tl suolaa

Kaadoin jauhot ja suolan suureen kulhoon ja tein keskelle kuopan. kaadoin hiivan kuoppaan ja sen päälle valutin ohuena norona hunaja-vesiseosta ja n. puolivälissä veden kulutusta lisäsin mukaan turkkilaisen jogurtinkin (piimää ei ollut - taaskaan!). Sekoitin aineista pehmeähkön taikinan ja siirsin sen työtasolle jossa vaivasin taikinaa 5 min, kunnes se oli saanut selvästi rakennetta.



Sitten hylkäsin taikinan liian alle kohoamaan ja asetin piipityksen 35 minuuttiin jolloin aion käydä katsomassa tilannetta. Saa nousta 40 min jos tarttee, mutta katsotaan. Leivän pintaan Mr Oliver käski tehdä viiltoja ja oikeastaan se olisi kai pitänyt laittaa uunipellille nousemaan mutta kulho on iso ja jack the ripper osaa sinnekin. 35 min päästä taikina ei ollut ihan vielä kaksinkertainen joten nouskoon rauhassa vielä 5 min.

Tämän jälkeen taikinasta positetaan paisko, eli sitä mätkitään n. minuutti niin, että ilmakuplat poistuvat. Sitten siitä leivotaan leipä. Tein leipään ristikon koristukseksi, mutta kohoamisen aikana se oikeastaan ehti nousta pois. Joku tuolla jo kommentoikin tähän reseptiin että ne pitää laittaa vasta kohoamisen jälkeen. No, minä tietysti pelkäsin pilaavani leivän kohoamisen - mutta ensi kerralla kokeilen vasta kohotuksen jälkeen koristusviiltelyä. Ennen uunia laitoin pintaan myös hyvää oliiviöljyä runsaanlaisesti - jos vaikka pinta rapeutuisi :)


Leipä kohosi minulla 30 min tasan. Sen jälkeen paistoin sitä 200 astetta + kiertoilma ensin 10 min ja sen jälkeen otin kiertoilman pois. Paistoin leipää toiset 11 min ja otin pois uunista kun leivän alapinnasta kuului kumea kopina.

Leivästä tuli ihan ihanaa ja pehmeää, mutta olisin ehkä päässyt parempaan tulokseen jos olisin jakanut tuon leivän vielä kahtia. Kuori pehmeni tosi äkkiä, vaikka en peittänyt leipää liinalla. Mutta kyllä tuokin hyvää on - katsotaan jos huomenissa loppu leipä on vielä yhtä pehmeää - olisko jogurtti auttanut :) Ei tämä silti mitään Rezeleivän kaltaista ollut. Sisus oli pehmeää ja minusta leipä maistui vähän hiivalle. Voi toki olla, että tämä flunssa on vienyt terän makuaistista. Tyytyväisenä sitä syötiin kuitenkin ja koti haisi hyvälle kun leipoi tuoretta leipää. :)



Ai niin. Ne lapsen housut. Ne olivat Repussa (tm). Onneksi nuorimies ehti infota mua asiasta ennekuin olin vaellellut koulun pihalla tunnin ja opettajat pyöritelleet silmiään kun täti etsii Vääriä Housuja (tm) :) Onneksi olivat tallessa. Loppu hyvin, kaikki hyvin mutta lapsi sai kyllä ohjeet jatkossa pukea housut päälleen - etenkin talvella.

6 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Tää on kyllä tosi hyvä resepti. Isikin tykkäs tästä leivästä joskus kun tein. :) Pitää kokeilla tuota oliiviöljyä kans!
"Viiltäjä-Jack"..:D

Anonyymi kirjoitti...

Ahas?....Nyt mie pääsin jyvälle et mitä sä tarkoitit.
Voisilmäpeliä maalaisleipä mulla oikeistaan vastaava ohje löytyy patongit katekoriasta, selvä ero on se et mie teen sen kylmään veteen ja kylmiin jauhoihin ja kyllä siihenkin taikinaan on pyöritetty selvä sitko.....
Mun mielestä jos tehdään lämpöseen veteen se taikina ja hiivaa jos siinä on reilusti sehän käy se hiiva jo yli eli menettää voimansa ja muuttuu jo etikkamaiseksi.....
Mut se leipä näyttää kyllä tosi hyvälle et on varmaan onnistunut tosi hyvin.

Noin yksin kertaisilla jutuilla ne on tehty noitten leipomoittenkin maalaisleivät ja maku tulee just siinä lepo vaihessa siihen taikinaan.

Mut niin olet siekin tehnyt herkullisen näköisen leivän;)

aleksi kirjoitti...

laitan ne viillot leivän pinnalle vasta just ennen kun pistät uuniin niin tulee nätimpi ja parempi vielä että eka jauhoa ja sitte viillot.

ja kylmään veteen niiku makekin tossa sanoo

Nelle kirjoitti...

Mietinkin että tehdäänkö viillot ennen vai jälkeen kohotuksen. Tein ennen, koska pelkäsin että kohonnut leipä lässähtää viillettäessä. Jauhot ymmärsin kyllälaittaa ennen viiltämistä.

Kokeilin tänään yhtä no-knead leipää, laitan raporttia viikolla - tuli yllättävän hyvä. Melkein Rezemäinen, mutta jauhojen laatua pitää säätää...

aleksi kirjoitti...

heh.. mullakin on tässä sellanen noknead homma just porisemassa ja omppuhapanraski myös.. saa nähä jos vaikka vaivaan sen leivän silti huomenna.

joku musta sano että rezen leivät tehään valmismixistä.. hyi

Nelle kirjoitti...

aijaa, mä ajattelin että Rezellä tekisivät kyllä ihan itse alusta asti... Mainostavat silleen, mutta kuka noista tietää sitten.