tiistai 27. tammikuuta 2009

Borssikeitto





Jääkaappiin oli jäänyt muutama kovin sympaattinen punajuuri ja kun keittoa kerran teki mieli, niin miksipäs ei. Harvemmin olen tehnyt borssikeittoa, vaikka se niin hyvää onkin. Kotiruoka hyllystä ja tuumasta toimeen.

Borssikeitto:

1 sipuli
1 porkkana
pieni pala selleriä
pieni pala kaalia
pala purjoa
3 punajuurta (myös etikkapunajuuret käyvät)
1 l vettä/ 1 l lihalientä
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
1 tl meiramia, tai jotain tähän sopivaa yrttiä esim. persiljaa, rakuunaa..
n. 2-3 rkl viinietikkaa (laitoin punaviinietikkaa)
mukaan voi laittaa myös valkopippuria 1/4 tl, tai maustepippureita
smetanaa tai vaikkapa kermaviiliä
kinkkusuikaleita tai paloiteltuja nakkeja (ei pakollinen, lisäsin kuitenkin kun jääkaapista löytyi)

Kuori kasvikset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kasvikset voi myös leikata veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Laita kattila liedelle ja lisää kasvisraaste öljyyn, pyörittele niitä hetkinen öljyssä ja lisää sitten vesi sekä mausteet. Keitä kasviksia noin puoli tuntia, tai niin että ne tuntuvat sopivan kypsiltä. Lisää tämän jälkeen etikka ja mahdollisesti nestettä. Jos käytät keitossa etikkapunajuuria, ne kuuluu lisätä vasta keittämisen jälkeen yhdessä etikan kanssa. Hauduttele keittoa vielä hetki ja tarkista sitten maku. Tarjoa keitto esimerkiksi smetanan tai kermaviilin kanssa.

Ei kommentteja: