maanantai 5. tammikuuta 2009

Lammaspaistia uudenvuoden vastaanottajaisiin

Eli vielä viimeinen uudenvuoden tarjottava - sitten siirrytään uusiin juttuihin... Sinänsä tämä nyt tietty käy mihin tahansa tilaisuuteen tai vaikka juhlavammaksi ruuaksi. Näin muuten jossain keittokirjassa ihanan punakaalikeiton johon oli suikaloitu paahtopaistia päälle - ei varmaan olisi pahaa lampaankaan kansssa...

Ostin lampaan paistin, kun olivat niin hyvän näköisiä siellä tiskissä. Mietin silloin, että voin vielä arpoa tuleeko tästä uudenvuoden pääruokamunero vai vain yksi monista pienistä ruuista (mikä varmaan on todennäköistä), nyt kuitenkin on vielä tarpeeksi aikaa marinoida liha. Isoon lampaanjalkaan varaisin kyllä ehkä vielä pidemmän ajan, mutta luulisin että tuollaiselle pienelle, luuttomalle paistille tämä 3-3,5 vrk riitttää hyvin.

Lammas ja sen marinadi
n. 1,5 kg lampaan paisti (ei siis jalka tällä kertaa)
1 valkosipuli (kokonainen)
1 plo punaviiniä (joku edullisempi käy tähän ihan hyvin)
0.5 dl oliiviöljyä
4-6 oksaa rosmariinia
tuoretta timjamia (laitoin varmaan 3 oksaa, voi laittaa enemmänkin)
n. 4 rkl hunajaa
3 pientä, kuivattua chiliä
mustaa pippuria

Laita lammas kulhoon ja valele se oliiviöljyllä. Valkosipuleista osa kannattaa työntää ihan lampaan lihaan asti; tein veitsen kärjellä syvähkön reiän ja työnsin veitsen lavalla hieman murskatun valkosipulin reikään. Toistin, kunnes reipas puolet valkosipulin kynsistä oli tasaisesti paistin lihassa. Loput murskasin lampaan kaveriksi lillimään punkkumarinadiin... Marinadi syntyy kaikessa yksinkertaisuudessaan, kun lisäät loput ainekset lampaan pariksi kulhoon. :)Tämä lammas oli selvästi pakasteesta, se oli hieman jäistä vielä sisältä, niin että kovin syvälle en edes yrittänyt valkosipuleja upottaa. Siellä lammas nyt saa kuitenkin tekeytyä ihan rauhassa viileässä keskiviikkoon asti. Käyn kääntämässä sitä joka päivä niin, että lammas marinoituu tasaisesti.


Kun lammas sitten oli marinoitunut ja juhlapäivä koitti, hain paistin jo aamusta lämpenemään huoneen lämpöön. Nostin paistin pois liemestään paistoastiaan ja tökkäsin siihen paistimittarin paksuimpaan kohtaan. Kun liha oli huoneenlämpöistä paistoin sitä joka puolelta reilun minuutin kuuumassa pannussa. Näin lampaaseen tuli kauniin ruskea pinta. Sitten llaitoin sen uuniin n. 150 asteeseen.


Käytin paistimittaria ja lopetin paiston juuri ennenkuin liha on läpi kypsää (n. 7 astetta alle kypsän alueen - meidän mittarissa kypsä on n. 75 astetta), koska halusin siitä roseeta. Lampaan marinointilientä voi käyttää lampaan valeluun paiston aikana. Liha ehtii kypsyä vielä 2-4 astetta vetäytyessään pöydällä sen jälkeen kun otat sen pois uunista, niin että se kannattaa huomioida paistin sisälämmön tarkkailussa. Folioon käärittynä kypsyy enemmänkin. Tuon lampaan paistamiseen meni muistaakseni n. 70-75 min. Mutta enemmänkin tuijotin lämpömittaria kuin kelloa.

Kun paisti oli vetäytynyt leikkasin sen siivuiksi juhlapöytään. En tällä kertaa tehnyt aiolia, kun oli majoneesista perunasalaattia. Silti aioli tai tsatziki on mielestäni melkein parasta lampaan kaveria :) Aioli syntyy meillä majoneesista, johon etikan sijaan laitetaan limen mehua ja mausteeksi puristetaan pari kynttä valkosipulia. Aioliin en ole monesti laittanut edes sinappia, muttei se nyt haittaakaan. Maku on herkempi ilman.

2 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Oli muuten sairaan hyvää! Kiitos vielä :)

Nelle kirjoitti...

Kiitos kun tulitte! oli tosi mukavaa pitkästä aikaa nähdä teitä myös :)