tiistai 6. tammikuuta 2009

Donitsimuffinsseja kirsikkahillolla lohturuuaksi sairastuneille




Nämä sairastelut ei vaan lopu - onnistuin hankkimaan itselleni äkäisen flunssan ja olen sairastellut sitä nyt perjantaista alkaen. Eilen lähti ääni ja yskitti niin maan perusteellisesti. Ajattelin, että olisi täydellinen hetki hemmotella meitä kaikkia pienellä aamu/päiväkahviherkulla, mutta katsotaan tuleeko tästä muuta kun sanomista. Selailin tuossa viikolla blogeja ja satuin löytämään tämän Not Quite Nigellan donitsimuffariohjeen. Pakkohan tällaisen muffinssifanaatikon sitä oli kokeilla.

Mulla oli vielä ihanaa, lahjaksi saamaani kanelista kirsikkahilloa, piimää ei ollut mutta ei hätää - korvasin piimän kerman ja turkkilaisen jogurtin seoksella. Creme fraiche olisi ollut ensimmäinen vaihtoehto, mutta sitäkään ei ollut :) Johtuiko sitten tästä vai mistä, mutta jouduin lisäämään nesteen määrää taikinassa. Mittasin jauhot ihan punnitsemalla, mutta lisättyäni 175 ml kerman ja jogurtin seosta (n. 1,2 dl kermaa ja loput jogurttia - seos taisi olla jo lähempänä 2 dl muutenkin... ) taikina oli vielä tosi kuivaa. Lisäsin vielä desin kermaa ennenkuin olin tyytyväinen taikinan konsistenssiin. Katsotaan "miten ämmän käy".

Toinen juttu mikä oli jo vähän hassua, oli että muffinssivuuat tulivat aika täyteen. Käytin muffinssipellissä amerikanmuffarivuokia, jotka tulivat vähän yli pellistä. Silti ne tulivat aika täyteen. Toisaalta se varmaan lienee tarkoituskin... (Näin paistamisen jälkeen voin sanoa, että osa tuli kyllä ihan yli. Eli ihan täyteen vuokaa ei kannata laittaa.)



Caster sugar on aiheuttanut mulle harvemmin päänvaivaa, mutta nyt jäi olo että sitä olisi tarvittu ihan oikeasti. Monesti sen voi korvata ihan vaan tavallisella sokerilla ja toisinaan olen laittanut fariinisokeria ja hienoa sokeria - reseptistä riippuen. Fariinisokeria olen käyttänyt lähinnä siksi, että se on niin aromaattista ja tykkään sen mausta. Mutta oikeasti Caster sugar on erikoishienoa sokeria, eli rakenteeltaan jotain tomusokerin ja hienon sokerin välistä. Laitoin taas tähän reseptiin seoksen fariinisokeria ja kidesokeria - 0.5 dl fariinisokeria ja päälle tavallista hienoa sokeria niin että mitta tulee täyteen. En kuitenkaan ollut itse täysin tyytyväinen muffareiden rakenteeseen ja jotenkin ohje ei ihan toiminut niin kuin oletin. Tomusokerin osittainen käyttö varmaan antaisi tähän lopputuloksen rakenteeseen paremman fiiliksen. Pinnalle aion kuitenkin laittaa tomusokeria.

Self raising flour osastolla laitoin erikoishienojen jauhojen sekaan sekä soodaa että leivinjauhetta - nouseepahan ainakin. Todennäköisesti pelkkä soodakin riittäisi, koska taikina on hapan. Tässä ohje kuten tein sen, niillä aineilla mitä oli.

Donitsimuffinssit (8 kpl)

300g jauhoja
1,6 dl hienoa sokeria (tai kuten laitoin täällä: 0.5 fariinisokeria pohjalle ja täytä mitta hienolla sokerilla loppuun)
0.8 dl auringonkukkaöljyä
1 muna
2 dl kermaa ja 1 dl turkkilaista jogurttia seoksena (alkuperäisessä ohjeessa 1,75 dl piimää)
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl (3 kirsikkaa) kirsikkahilloa per muffari

Laitoin uunin lämpenemään 180 asteeseen (ei kiertoilmaa). Laitoin muffaripeltiin amerikanmuffinssivuuat.

Sekoitin erikseen kuivat aineet ja toisessa kipossa munan, kerman, jogurtin ja öljyn. yhdistin seokset ja sekoitin mahdollisimman vähän. (tässä kohtaa jouduin lisäämään kermaa)




Laitoin jokaiseen muffinssivuokaan ruokalusikallisen taikinaa ja sen päälle teelusikalla hilloa. Painoin teelusikalla täytettä vähän kuopalle, toiveena että se hillo ei tule reunoja pitkin ylös - ainakaan paljon. Sitten päällystin muffinssit. Otin ruokalusikallisen taikinaa ja käsissä muotoilin siitä vähän levyä ja painoin sen joka puolelta "kanneksi" pohjan päälle. Jälleen ajatuksena, että hillo pysyisi muhvelin sisällä.

Sen jälkeen laitoin leivonnaiset uuniin ja käynnistin kellon 20 minuuttiin. 20 min kohdalla osa muffareista oli tullut jo vakavasti yli vuuistaan... eivätkä vaikuttaneet vielä kypsiltä. Jatkoin paistoaikaa 5 min. Tämäkään ei riittänyt vaan muffarit olivat uunissa enemmänkin 30-35 min. Myöskään rakenne ei ole yhtään sen oloinen kuin alkuperäisestä ohjeesta kuvittelin. Sinänsä muffarit olivat tosi hyvän makuisia. Rakenne oli kostea ja herkullinen - Joku voisi ihmetellä mitä mä oikein kitisen ;) Tomusokeri-kaneliseos päällä toimi myös hyvin. Ehkä kyse on siitä, että ajattelin rakenteesta tulevan vielä jotenkin donitsimaisemman... :)


Sulattelin voita ja hetken sen ja leivonnaisten jäähdyttyä sivelin muffarien pinnat voilla ja kierittelin ne kaneli-tomusokeriseoksessa. Vaikka muffarit olivat vielä vähän lämpimiä, niiden ei saa olla enää kuumia tai tomusokeri sulaa.

pinnalle

100g voita sulatettuna
n. 1 dl tomusokeria
1 rkl kanelia


Kaiken kaikkiaan ihan ok muffareita. Reseptin suhteet jäivät vähän mietityttämään ja jos joku on oikeasti saanut noista alkuperäisen ohjeen oloisia alkuperäisillä aineilla niin kuulen mielelläni, missä juju piilee. Taikina oli tosi jähmeää ilman lisättyä nestettä ja lopputulos ei ollut niin silkkisen hieno kun ohjeen kuvasta voisi ymmärtää. Muffinssien koko& paistoaika on myös vähän hämärä, tein 8 muffaria joista yksikään ei ollut kypsä vielä 20 min kohdalla. Jotenkin olin vähän pettynyt ja syytän kyllä oikeanlaisen sokerin puutetta tästä osittain... Mutta tällainen kokkausepisodi tällä kertaa - hyvin maistuivat vihreän Senchan kanssa. Kirsikkahillo sopi taas tosi hyvin näihin... :)

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Pikaista paranemista! Not quite Nigellalla on kyllä upeita reseptejä välillä..

Nelle kirjoitti...

sun sivun kautta sinne taisin löytääkkin ;) Mutta joo, hyviä olivat - ehkä mun odotukset olivat vaanjotenkin liian korkealla :)