lauantai 3. tammikuuta 2009

Perunasalaattia uudenvuoden hippaloihinIhan perinteinen perunasalaattihan se täältä tallustaa massiivisessa olemuksessaan :) Perunasalaatti on hyvää ja halpaa uudenvuoden ruokaa ja maukkaimmillaan, kuinkas muuten kuin itse tehtynä.

Tein perunasalaattia valtavan kulhollisen, todennäköisesti siitä syödään maksimissaan puolet, mutta kun sitä kerran tekee niin samalla tulee vähän enemmän. Ja kuka sitä tietää mitä illan aikana tapahtuu ja sattuu - voihan sitä tulla vaikka yllätysvieraita! :) Viimeistään salaatti tehnee kauppansa aamubrunssilla...Tämä perunasalaatti on sellainen perinteinen, jota olen tottunut tekemään. Ihan perinteiseen voisi kai laittaa suolakurkkua ja jättää kaprikset välistä - mutta mä nyt tykkään kapriksista ja suolakurkkua ei ollut niin, että näin tällä kertaa :)

Perunasalaatti, peinteisesti

2 kg keitettyjä, kiinteitä perunoita
2 annosta majoneesia (eli n. 8 dl) (tein ihan fergusonin ohjeen mukaan ja hyvää tuli, taas. Tosin sillä erotuksella että käytin tabasco - maustettua täysjyväsinappia - kun sitä nyt sattui olemaan)
2 omenaa
20 cm pala purjoa
1 punasipuli (suuri tai valtava...)
4 rkl kapriksia
1 kevätsipulin varsi (ei pakollinen, oli yksi jämä)
1 sitruuna (omppupalojen mehustukseen)
mustapippuria
1 tl hyvää yrttisuolaa (majoneesiin)
(lehtiperisljaa, nyt en taida laittaa)
(kesällä koristelisin tämän pienillä villiorvokeilla)

Keitä perunat kuorittuna ja jäähdytä. Tämä olisi hyvä tehdä jo edellisenä iltana ennen ruuan tarjoilua, niin että perunasalaatti ehtii kunnolla maustua yön yli. Nyt kuitenkin onnistuin saamaan käteeni palovammoja illalla, niin että tämä jäi aamuun - tough luck. No, perunat pilkotaan palasiksi, samoin sipuli, purjo ja omenat. Koska meillä ollaan hieman allergisia raaalle omenalle, valelin omenan palat sitruunan mehussa, jolloin niiden rakenne jo jotenkin muuttuu ja mieskin pystyy niitä syömään. Toki majoneesikin auttaa. Sitten huuhtelin suolatut kaprikset (ovat muuten paljon parempia kuin etikkakaprikset) ja silppusin ne mukaan salaattiin.


Tein majoneesin itse asiassa kahdessa erässä - yksi annos ei ollut tarpeeksi noin isolle määrälle perunaa. Sitten tein toisenkin annoksen majoneesia. Sekoita kaikki ainekset ja mausta pippurilla. Jätä vetäytymään viileään useammaksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Tästä salaatista tuli kyllä uudenvuoden illan selvä suosikki - tein tätä hurjan kulhollisen ja sitä jäi brunssien yms jälkeen sellainen 5-7 dl. Se varmasti katoaa lounaalla parempiin suihin. Lisäksi kokonaisuuden kannalta oli ihan kiva, kun tuli tehtyä tämä salaatti majoneesiin. Tarjolla ollut pastasalaatti oli kuitenkin öljy-punasipulimausteinen, joten perunasalaatti olisi ollut liian samanlainen jos sen olisi tehnyt öljy-sinappikastikkeella. Tavallaanhan samaa kamaa se on, mutta olin tyytyväinen lopulta valintaani.

Ei kommentteja: