lauantai 24. tammikuuta 2009

Fennel Bianco eli fenkolia, mozzarellaa ja ranskankermaa




Tätä tein lisäkkeeksi kalkkunalle, kun pastat ja muut kyllästytti. Tulin muutenkin ostaneeksi kaupasta kaikkea vihreää - fenkolia, papuja ja salaattia. Liekö tämä kevttalviseksi muuttunut valo, kun saa heräämään ja haluamaan kasviksia lautaselleen. Tulette siis lähiaikoina näkemään näitä kasviksia myös täällä...

Kaikenkaikkiaan tämä ruoka on tosi yksinkertainen ja maukas. Tosin, tässä fenkolin anismainen maku tuntuu, niin että jos podet hurjaa fenkolikammoa kannattaa varata jotain muutakin lisäkettä. Mutta jos pidät fenkolista niin tämä toimii ihan varmasti; fenkolista tulee täyteläinen ja hapankerma, muskotti ja mozzarella tuovat pehmeyttä makuun.

Fenkolia mozzarellalla ja ranskankermalla (2-3:lle)


2 fenkolia
150g ranskankermaa (1 prk)
n. 150g tuoremozzarellaa (yksi tuoremozzarellapussukka)
mustapippuria
muskottia
yrttisuolaa
lehtipersiljasilppua
(salviaa jos haluat ja on, ei pakollista)

Siisti fenkoleista huonoksi menneet latvan päät ja pintalehdet jos tarpeen. Poista kannasta pieni pala (n. 0.5 cm) niin että kova kanta irtoaa. Keitä fenkoleita suolalla maustetussa vedessä n. 30 min kunnes ovat pehmeitä. Lämmitä keittämisen aikana uuni 200 asteeseen.

Valuta Fenkolit ja halkaise ne puoliksi. Laita puolikkaat uunivuokaan ja ripota niiden päälle hieman yrttisuolaa, oliiviöljyä ja mustaa pippuria sekä muskottia. Muskotti tuo tähän ruokaan hauskan täyteläisen maun yhdessä ranskankerman kanssa, niin että niitä et halua jättää pois.

Jaa ranskankerma tasan jokaiselle Fenkolinpalalle ja laita kerman päälle lehtipersiljasilppu ja mozzarellaviipaleet. Pirskota vielä oliiviöljyä juuston päälle ja lisää hieman mustapippuria.



Paista Fenkoleita uunissa kunnes juusto saa hieman väriä ja kerma kiehuu. Tämän ruuan päälle kannattaa tarjoiluvaiheessa ehdottomasti pirskottaa vähän hyvää oliiviöljyä ja sormisuolaa - öljyn ruohoinen maku sopii loistavasti tähän.

8 kommenttia:

Liina kirjoitti...

oooh, näyttää ihan taivaallisen ihanalta! rrrakastan fenkolia sitäpaitsi :D kokeilulistalle siis heti.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten edellinenkin kommentaattori, minäkin rrakastan fenkolia! Ihanan näköinen lisäke, tulee varmaan tekoon meilläkin jossain vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä nyt sitten kokeilin tätäkin. Ei tullut lähellekään niin kaunista kuin täällä, mutta herkullista!

Nelle kirjoitti...

mutta syödähän se on tarkoitus ;) Olennaista on, että oli hyvää - kiva kun tykkäsit :)

luna kirjoitti...

heips!
itse olen suuri fenkolin ystävä, mutta suhteen teknisempi osapuoli suhtautuu hieman kylmäkiskoisesti tähän loistavaan vihannekseen, joten tämä ohje tuntui sopivan meille molemmille, ehkä hieman peittäen fenkolin omaa makua.
olen juuri keräilemässä listaa mahdollisista pääsiäislampaan lisukkeista, ja teillä lammas on näköjään tuttu vieras illallispöydässä, joten kuvittelisitko että tämä lisuke sopisi myös vähän villaisempaan seuraan?

Nelle kirjoitti...

Hei Luna, Kyllä tämä menee lampaan kanssa hyvin. Oleme itsekin tainneet sitä laittaa villahousukaverin seuraksi. Tietysti tuossa on aika pehmeä maku, mutta hyvin yrttimarinoitu lammas menee sen kanssa hyvin. Viinin valinnassa kannattaa vaan mainita fenkolilisäke ettei tule liian jyräävä viini.

Toinen mitä paljon syömme lampaan kanssa, on ihan pannulla paistettu ja valkosipulin kanssa sen jälkeen uunissa (15-20 min) haudutettu munakoiso ja tsatziki.

Ja jos vielä fenkolivinkkiä kaipaa niin olin ravintolassa tuossa toissapäivänä ja he tarjoilivat fenkolia siten, että keitetty fenkoli oli ruskistettu grillivastuksen alla ja marinoitu sen jälkeen tuoreella kirvelillä. se oli aivan loistava yhdistelmä. Sellaisen fenkolin lisäksi voisi sopia vaikka punaviinikastikekin...

Anonyymi kirjoitti...

On juuri puolivalmiina odottamassa.
Paistan nieriää lisäksi. Lisäsin muuten muutaman keitetyn perunan, tasapainoittaa vähän fenkolin makua.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Toivottavasti pidit näistä fenkoleista! Meillä tykätään fenkolista tosi paljon, se on ihan loistovihannes vaikka maku on melko vahva. :)