tiistai 6. tammikuuta 2009

Porsaan sisäfilettä omenasose-chili ja suklaamarinadissa

possun noisetit ja suklaata


Ne taannoin tekemäni possun noisetit olivat niin hyviä, että ajattelin taas hyödyntää edullista possua ja tehdä uudelleen noisetteja. Tällä kertaa mausteet vaan vaihtuivat - metodi lienee kutakuinkin sama.

Hyödynsin tähän jouluaatolta jääneen omenasoseen sekä loput chili-kaakaomausteseoksesta johon olen kovin ihastunut. Mutta sen voi korvata (kuten varmasti huomaistte sisällyksestä) yksinkertaisimmillaan lisäämällä keitokseen kaakaojauhetta, vahvaa chiliä ja kanelia. Tämä mauste on toiminut ihan älyttömän hyvin esim. kesällä tehdyissä ribseissä. Niihin mielestäni laitoin ihan ohjeen ylös kun tulivat niin tavattoman hyviä. Ehkä keväällä taas... :)

Possua omena-chili ja suklaamarinadissa

1 iso possun sisäfile
1,5-2 dl omenasosetta
1 iso valkosipulin kynsi
1,5 tl inkivääritahnaa
3 rkl öljyä
chili-suklaamaustetta (1 tl, mutta voi laittaa enemmänkin)
cayannepippuria

Sekoita omenasoseesta ja muista aineista marinadi possulle. Jätä possu marinoitumaan marinadiinsa useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Ota possu lämpenemään huoneen lämpöön pari tuntia ennen paistoa.


Paista ensin possuihin kunnolla pinta, n. 2 min per puoli. Tämän jälkeen laita possut uunivuokaan ja paista uunissa 150 astetta n. 20 min, kunnes possu on kypsää. Voit laittaa myös paistimittarin suurimpaan mötkäleeseen saadaksesi tarkemman ajan. Meillä oli näiden kypsyyden kanssa iso arpominen, en tiedä miten se olikin tällä kertaa niin vaikeaa. Lähemmäs 20-25 min possut uunissa taisivat viihtyä, en valitettavasti tullut katsoneeksi kelloa. Sitten vaan halkaisimme veitsellä ja katsottiin että onko se kypsää. Ensin otimme ne uunista liian aikaisin ja piti vielä jatkaa hetki lisää. Inkivääripossussa homma onnistui kypsymisen osalta paljon paremmin heti kerralla, kun paistoimme niitä pidempään ensin pannulla...


Ennen uuniin laittoa laitoin joka possun päälle palasen tummaa suklaata (80%) ja pienen nokareen ankanrasvaa (aika syntistä, eikös ). Sen jälkeen sekoitin marinadiin n. 0.5-1 dl punaviiniä. Kaadoin nesteen paistovuokaan pohjalle. Siitä tuli paistamisen jälkeen loistava kastike. Possun kanssa tarjottiin inkivääri-cheddar-porkkanalootaa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Suklaa ja chili toimii tosi hyvin liharuokien kanssa.Silloin kun vielä lihaa, siis kanaa, söin, niin usein tein meksikolaista molekastiketta, ja hyvää oli. Yhdysvalloissa sai meksikolaisten käyttämistä kaupoista sellaisia makeuttamattomia suklaakiekkoja, jotka hyvin kävi tollaiseen.

Nelle kirjoitti...

jep - mole on kyllä hyvää. Pitää pyytää miestä joskus reissuillaan katsomaan jos sattuisi silmiin tuollaiset makeuttamattomat suklaakiekot. Tuo chili ja suklaan kitkerä maku muuten sopivat tosi hyvin porkkanan ja inkiväärin kanssa.