keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Paahdettu possurulla balsamico-paprika ja yrttitäytteellä
Sain inspiraation lihatiskillä kun muistin, että näin jyrki sukulan tekevän telkkarissa jotain sidottua possurullaa männäviikolla. Ei mitään muistikuvaa mitä jyrki siihen laittoi - paprikaa taisi mennä, niin että tässä nellemäinen versio tästä sapuskasta.

Tästä tuli ihan syntisen hyvää. Se näyttääkin niin hyvälle, että sekä mies että lapsi söivät sitä silmillään jo ennen kun se ehti ruokapöytään. Makukin oli kohdallaan ja sain pikkumieheltä erityiskehuja molempina päivinä. Kaikessa hässäkässä chili jäi possurullan sisältä pois, mutta sitäkin olisi voinut laittaa. Korjasin tilannetta valuttelemalla hieman chiliöljyä kastikkeeseen, jota kaadoin paiston aikana possun päälle.

Tarjosin tämän ihan vihreän salaatin kanssa ja seuraavana päivänä tein ärhäkämmän re-maken tekemällä paistinliemestä (jonka säästin) maizenan, creme fraichen ja ruokakerman kanssa kastikkeen ja keitin lihamielessä ohrasuurimoita lisäkkeeksi. Keittämisen jälkeen pilkoin pannulle öljyyn varsiselleriä, valkosipulia ja inkivääriä ja kippasin ohrasuurimot perään. Lisäksi vielä sitä lehtipersiljaa jota nyt on ollut - sitä tuli mökiltä kauhea kasa kun keräsin talteen kaikki mitä lähtiessä kerkesin.

Kun valitsette possupalaa, kannattaa bongata sellainen ulkofileen pala, jossa on vielä läskiä mukana. Koska tätä paahdetaan uunissa, läski paahtuuu aivan ihanaksi, suojaa lihaa ja voimistaa makuja. Mutta tässä possua sellaisena kuin sen ideoin. Oli tosi hyvää.


Paahdettu possurulla

n. 1,5 kg pala possun ulkofilettä (saa olla läskiä sivulla)
2 keltaista ja 2 punaista paprikaa
balsamico - siirappia (mulla oli balsamico-viikunasiirappia)
2-3 rkl tapenadea
1,5-2 tl valkosipulitahnaa (tai muutama (3-4) tuore valkosipulin kynsi murskattuna)
mustapippuria
1 tl (pieni, ei mitään kukkuraa) suolaa
salviaa
rosmariinia
mustapippuria
(1 chilipalko)

narua sitomiseen

Ota file lämpenemään hyvissä ajoin (2-3h ennen paistoa) huoneen lämpöön.

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Laita uuniin 225 asteeseen 20 min pellille siten, että kuori on ylöspäin. Tarkoitus on paahtaa paprikat niin, että niihin tulee kuoreen isoja mustia läiskiä. Kun paprikat ovat paahtuneet, ota ne pois uunista ja laita pakastuspussiin kun ovat vielä kuumia. Sulje pussi ja jätä paprikat jäähtymään. Toinen keino on laittaa ne pieneen kulhoon ja sulkea kulho esim. kelmulla tiiviisti. Jäähtyessä paprikan kuori pehmenee ja irtoaa paprikan lihasta ja se irtoaa nätisti kun paprikan repii suikaleiksi ja peukalon vie kuoren alle.
Leikkaa possun file auki. Itse aloitin alapinnasta ja tähtäsin siihen, että saan sen possun läskipuolen sitten paistaessa jäämään rullan ulkopintaan. Valitsin aloituskohdaksi kohdan, jossa muutenkin oli ikääänkuin "palkeenkieli" eli kohta, josta pääsin aloittamaan. Sitten yksinkertaisesti leikkasin fileen auki kuin olisin rullannut kääretorttua auki.


Kun file oli avattu, nuijin sitä kevyesti veitsen hamarapuolella, kun en löytänyt lihanuijaa mistään. Meillä oli keittiöremontti kesällä ja osa tavaroista vaeltaa vielä jossain...Kun file oli minusta preparoitu, laitoin siihen mielestäni "sopivasti" balsamico -siirappia. Jos karppaa tosi tiukasti eikä halua laittaa balsamicosiirappia voi varmasti käyttää tavallista balsamicoa sekoitettuna tapenadeen. Tosin tuota nyt ei mennyt tuohon niin paljoa, että siitä hiilaria montaa grammaa tulisi per ruokailija. Sitäpaitsi possu tykkää sokerista :)Kuorin paahtuneet paprikat pieneen kulhoon ja säästin kaiken pakastuspussiin irronneen paprikaliemen. Sitä ei koskaan kannata heittää pois, siitä saa aikaan kivoja juttuja. Nyt käytin sen paistin valeluliemen pohjaksi.

laita possun fileelle tapenade ja valkosipuli ja sekoita se balsamicosiirapin kanssa. ripota tähän väliin suolaa. Lado sitten paprikalohkot mausteiden päälle ja revi pintaan kunnolla yrttejä. Lisää mustapippuria ja jos haluat, 1 chilipalko pilkottuna.Laita uuni 175 asteseen. Kääri possufile kuin kääretorttu tiukaksi rullaksi niin, että läski jää pintaan. Sido puuvillanarulla tiukasti. Sen jälkeen voita kuumaan paistinpannuun ja ruskista lihaa reilu minuutti joka puolelta niin, että paisti saa kaunista väriä.


Olin alunperin ajatellut että paistoaika joka kyljen kohdalle olisi lähemmäs pari minuuttia, mutta ainakaan tuolla meidän kaasulla se ei tarvinnut kun sen minuutin verran. Mittasin oikein tällä kertaa munakellolla, kun en koskaan älyä katsoa kauanko se aika on - teen vaan silmämääräisesti :)
Sitten tökkäsin rullaan paistimittarin ja laitoin sen uuniin. Jostain katsoin että 75 astetta riittäisi lihan sisälämmöksi valmiille possulle. Meillä rulla oli uunissa n. 1h 10 min 175 asteessa ja lihan lämpö oli siinä 75-80 välissä mittarin mukaan. Minusta se possu olisi voinut olla kyllä valmista jo tunninkin päästä - tuntui että oli ehtinyt vähän kuivaa ihan aavistuksen liikaakin. Ainakin se oli ihan kypsää. Seuraavalla kertaa tarkistan tilanteen leikkaamalla palan rullasta tunnin kohdalla. Kyllähän se kypsää pitää olla, kun se on possua, mutta sen ei tarvis olla siellä hetkeäkään sen jälkeen enää. Joka tapauksessa rulla oli tosi hyvää ja sitä oli riittävästi :).

Paistovuokaan laitoin luumutomaatteja lohkottuna ja paistoaikana valelin rullaa kolme-neljä kertaa liemellä johon laitoin:

Paistin valeluliemi
1 dl omenamehua
paprikoiden liemi, jota valui pussiin
2 rkl balsamicoa
3-4 rkl chiliöljyä

Ei kommentteja: