lauantai 13. joulukuuta 2008

Viiniä eri laseissaLöysin alkon uutuushyllystä hyvän punaviinin (Valdifalco Morellino di Scansano) tässä taannoin. Sitten menin vielä kehumaan sitä toissalla blogissakin. Ostinpa sitä vielä pari pulloa kellariin - mutta kaikkea ei jaksa odotella ja päätimme sitten maistella viiniä yhden pullon tässä taannoin uudelleenkin. Edellisellä kerralla nautimme viinistä hyvin pippuroidun entrecoten kanssa Iittalan Essence - laseista. Nyt sitten päätimme kokeilla sitä Riedelin Syrah - laseista koeponnistettuna. Oletuksena oli, että viinistä saisi vielä enemmän irti kun sen laittaa oikeaan lasiin. No, jotkut viinit oikeasti hyötyvät siitä, että ottaa ihan oikeanlaisen lasin ainakin päärypäleen mukaan. Mutta aina sitä nyt ei oikein pysty sanomaan... tai ainakaan tällainen maallikko. Mutta tässä, hämmentävää kyllä ero oli oikeasti melko huomattava - ei kuitenkaan niin päin kuin ensin oletimme.Me pidimme enemmän tästä viinistä Essence - laseista nautittuna. Kaadoin viinin ensin näihin maljakkoihin (se syrah lasi on tosi iso, vetää varmaan lähemmäs 0.8l tms) ja maistelimme viiniä; se oli selvästi väljähtäneen oloista eikä intensiivinen maku päässyt esille. Tietenkään ruoka ei ollut myöskään sama, söimme lammasta. Mutta koska muistikuvamme oli niin selvä, vaihdoimme lasia! Ajattelimme että no, kokeillaan onko se kiinni ruuasta vai lasista. Kaadoimme lasista viinin Essence - lasiin ja totesimme että kyllä, maku on jotenkin intensiivisempi ja tiiviimpi.

Essencet ovat muuten yllättävän hyvät lasit ylipäätään ja mikä parasta ne voi pestä tiskikoneessa ;) Eli laiskoina ihmisinä pidämme ns. arkilaseja, jotka eivät niin harmita vaikka menisivät tiskikoneessa rikki ja haalistuisivat ajan myötä ja sitten on tietysti tämä käsin pestävä kristallilasiosasto, joka purjehtii pitkin tiskipöytää kunnes joku kunnostautuu ja tiskaa sen ;) Mutta nyt täytyy tunnustaa että tässä Iittala pesi Riedelin - varmaan se johtui siitä että kyseessä on sekoiteviini eikä puhdas syrah.

Mutta kokeilkaapa joskus - jos teillä on erilaisia laseja kotona, kaatakaa vähän samaa viiniä eri laseihin ja maistelkaa - lasin muodolla voi lopultakin olla aika suuri merkitys siihen, miltä viini maistuu. Ainakin saatte tästä hauskan ajankulun vaikka viikonlopun illalliselle.

Ei kommentteja: