keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Paholaisen fenkolitKasviksia jälleen uudella tavalla. Näin joulun syöpöttelyjen jälkeen kaipaa vähän erilaisia makuja - vaikka täytyy tunnustaa että tämä ruoka kävisi kinkun jämän pariksi aivan täydellisesti. Resepti on The Silver Spoon - kirjasta ja tällä kertaa kutakuinkin orjallisesti noudatettuna. Vain valkoviiniä lorautin hieman pannulle veden sijaan - sitä kun oli saatavilla hanapussin lopussa.

Fenkoleista tulee tällä reseptillä aika etikkaisia ja sinappisia, mutta hyviä olivat. Pikkumies hieman protestoi viimeisten palojen kanssa, mutta söi kuitenkin enimmäkseen mitä lautasella oli. Tähän käytetään dijon - sinappia, joka on makunsa puolesta niin vahvaa että pienemmillä voi tosiaan tuntua aika rajulta.

Fenkoleja näyttäisi nyt löytyvän ihan hyvin kaupasta, eikä hintakaan ollut kuin parin euron pinnassa. Niinpä suosittelen kyllä kokeilemaan, etenkin jos kinkkua on vielä ja mietitte miten sitä voisi jollain piristää :)

Paholaisen fenkolit

n. 1 fenkoli per ruokailija, meitä oli neljä aikuista ja yksi lapsi ja tämä oli vain yksi lisäke muiden joukossa niin että tein vaan 3 fenkolista ja se oli aika sopivasti, kun oli salaattiakin toisena lisäkkeenä. Ruokaa ei kyllä jäänyt yhtään.
4 anjovisfilettä (sardellia oikeasti)
1 rkl dijon - sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 sitruunan mehu
mustapippuria
n. 0.5 dl valkoviiniä tai vettä
öljyä
(päälle timjamia)

Pese fenkolit ja ota niistä kova kanta pois leikkaamalla vain muutaman millin siivu pohjasta pois. Lohko fenkoli suuriksi lohkoiksi. Suomessa myytävistä fenkoleista on jo katkottu varret kutakuinkin sopiviksi, niin että latvoja ei tarvitse yleensä trimmata.


Laita huuhdotut sardellifileet pilkottuna öljyyn. Ohjeessa öljyä oli paljon, jopa n. 0.5 dl pannulla. Laitoin kutakuinkin noin paljon ja se toimi hyvin. Sardelleja sulatetaan öljyssä, niin että fileet hajoavat lähes kokonaan hippusiksi öljyyn. Sitten lisätään fenkolit. Fenkolit käännellään öljyssä ja sen jälkeen liesi pienennetään miedolle lämmölle. Fenkoleiden päälle kaadetaan sekoitettu etikka-sinappiseos ja pannulle lorautetaan tarvittaessa hieman vettä tai valkoviiniä. Lorautin sinne hieman viiniä ja laitoin kannen päälle. Fenkoleita kypsennellään miedossa lämmössä välillä sekoitellen kunnes ovat pehmenneitä. Tähän meni n. 30 min... yllättävän pitkään joka tapauksessa.

Nosta fenkolit lämpimälle tarjoiluastialle odottamaan. Purista pannuun sitruunan mehu ja sekoita kasariin jäänyttä kastiketta kunnes se vähän sakenee (1-2 min). Kaada kastike fenkolien päälle, mausta pippurilla ja halutessa koristele timjamin lehdillä.

6 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Kiitso fenkolivinkistä! Pidän niistä, mutta en osaa itse valmistaa muuten kuin, mitä ohjeissa lukee.

Nelle kirjoitti...

eipä kestä, itsekin vasta opiskelen fenkoleita.

Yaelian kirjoitti...

Mä en kauheasti ole pitänyt fenkolista, mutta pitäisi jotenkuten tutustua siihen. Vaikuttaa sellaiselta reseptiltä mitä voisi kokeilla!

Oikein hyvää Uutta Vuotta Nelle, ja toivottavasti niitä hattuja löytyy.....

Katilein kirjoitti...

Vau, miten herkullisen näköistä! Voi kun voisin ruudun kautta vain napata tuon ihanan annoksen.

Tusla kirjoitti...

Pientä fenkolivierastusta poden minäkin. Tällä ohjeella sitä voisi varmasti karkottaa.

Nelle, voisiko nuo kalat korvata vaikka kapriksilla? Kala-allergisen ikuinen ongelma...

Nelle kirjoitti...

kapriksia varmaan voisi ainakin kokeilla... myös joku aromaattinen rasva kuten ankanrasva voisi toimia tai vaikka pekoni?