maanantai 1. joulukuuta 2008

Nieriää uunissa italialaisittain maustettuna

Koska osa illan vieraista ei syö punaista lihaa ja kalaa tulee laitettua ylipäätään liian vähän, pääruoka oli lopulta aika helppo valinta. Sellon kalatiskissä oli lisäksi vielä erinomaisia siikoja ja nieriöitä (muiden kalojen lisäksi). Valitsin Nieriän, koska sen liha on kiinteämpää kuin siian ja muutenkin se kestää vähän paremmin kaprista ja kumppaneita, millä ajattelin maustaa kalan. Vieraita on tulossa 7 aikuista ja 2 lasta, niin että annoskalojen tekeminen on ehkä turhaa hässäkkää illanviettoon. Mulla on aina paha tapa jotenkin yliarvioida käsieni määrä, joten tällä kertaa ajattelin laittaa kalat uuniin. Koska menuun kuuluu myös alkuruokakeitto ja jälkiruokakakku, niin varasin 2 kalaa koko seurueelle. Kala kannattaa maustaa jo muutama tunti ennen paistamista, niin että liha ehtii imeä kaiken hyvän maun itseensä oikein kunnolla.

Nieriää uunissa

2 hyvän kokoista nieriää (yht. n 2 kg)
0.5-1 dl kapriksia
4 filettä sardellia huuhdeltuna
1 limen kuori ja mehu
2 kynttä valkosipulia
0.5dl oliiviöljyä
nippu lehtipersiljaa, olisiko ollut silputtuna n. 1,5-2 dl jos sen olisi kevyesti mittaan painanut.
mustapippuria
cayannepippuria

Huuhtele ja kuivaa nieriät sen jälkeen talouspaperilla. Sijoita kalat suureen uunivuokaan - itse käytin ikean rosterista vuokaa joka on edukkaasta hinnastaan huolimatta toiminut ansiokkaasti monenlaisessa käytössä jo vuosia.
Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään - silppua kaprikset, yrtit, murskaa valkosipuli ja pieni kalafileen silpuksi. Käytin kaikki purkinjämät kapriksia - vielä löytyi vähän noita suolaan säilöttyjä kapriksiakin. Ne kannattaa huuhdella hyvin ennen käyttöä, mutta jos niitä jostain löytää niin ovat kyllä ihan erinomaisia makunsa puolesta.

Tee kalojen molempiin kylkiin pieniä viiltoja, niin että maku pääsee imeytymään kalaan sisälle.Hiero yrttinen kastike kalojen molempiin kylkiin paksusti ja laita vähän kalan sisäänkin. Jätä kala viileään (suomessa talvella on kiva kun voi nostaa terassille - laitoin uunipellin vaan päälle) siihen asti kunnes paistamisen aika alkaa lähestyä. Ennen paistamista - noin tuntia ennen, nostin pellin sisään. Näin kalat ehtivät vähän lämmitä ennen uuniin menoa.

Ennen uuniin laittoa laitoin uunipellille alkuruualta jäänyttä valkoviiniä kunnon lorauksen. Varmaan joku reipas 2 desiä. Kala meni n. 180 asteiseen uuniin.

Kalaa paistettiin aika tarkkaan 20 min, sen aikaa kun risoton valmistus kesti. Kokeilin, että selkäevä lähti nätisti rti kun sitä nykäisi. Kala oli kauniin roseeta ja herkän makuista, mutta jäi vielä hieman kosteaksi. Jos tykkää, että kala kypsyy vähän enemmän, niin 5 min sen olisi voinut antaa olla vielä uunissa ihan hyvin. Mutta 10 olisi todennäköisesti tehnyt siitä jo ihan läpi kypsää.

Nieriän kanssa tarjolla oli sitruuna mascarpone -risottoa, mutta vähähiilarisena vaihtoehtona ohessa olisi voinut tarjota vaikka vihreitä linssejä tai vielä vähemmän hiilareita löytyy vaikka ihan raikkaasta vihreästä salaatista pomelolla.

Illan pääruuan kanssa tarjottava viini oli pinot grigio rypälettä ja kotoisin Italiasta.

Ei kommentteja: