lauantai 27. joulukuuta 2008

Purjo-perunasosekeittoa artisokkapestolla


Tämä on muunnelma ihan tavallisesta purjo-perunasosekeitosta, mutta hieman lisää väriä toin siihen lisäämällä keittoon tuorejuustojen loppuja jääkaapista ja kunnon kimpaleen smetanaa.

Keitto syntyi tapaninpäivänä, kun ei sitten miehenkin sairastuttua lähdettykään sukulaisten ruokiin ja tartuttamaan vatsatautia. Kauppaankaan ei oikein kyennyt, niin etsittiin jääkaapista sitten mitä löytyi. Yleensä olen tehnyt tämän koskenlaskijalla tai muulla sulatejuustolla, mutta nyt ei sellaisia ollut. Hyvää tuli, ja vatsakin kesti keiton ;)

Purjo-perunasosekeitto on muuten yksi suosikeistani jos on kylmä talvipäivä ja ulkoiltu innokkaasti. Myös lapset tuntuvat tykkäävän - ainakin kun laittaa paljon perunaa ja juustoa :)

Tapaninpäivän purjo-perunasosekeittoa

n.4 suurta jauhoista perunaa
1 pieni sipuli
10-13 cm pala purjoa
1 sellerin varsi
0.5-1 dl smetanaa
n. 100g tuorejuustoa (esim. mustapippuri, mitä meillä sattui olemaan, voi laittaa vaikka koko purkin jos tykkää )
1l vettä
1 kasvisliemikuutio
2-3 tl (kukkuraista) artisokkapestoa
muskottia
mustapuppuria
lehtipersiljaa
suolaa (jos on hyvää yrttisuolaa se käy oivallisesti)
öljyä

Pilko sipuli ja selleri kattilan pohjalle ja pehmitä sipuleita hieman öljyssä. Lisää perunat, kasvisliemi ja vesi. keitä kunnes perunat ovat kypsiä, n. 20-30 min. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian sakean oloista. Lisää tuorejuusto, smetana ja mausteet ja kuumenna keitto. Sen jälkeen tarkista maku, lisää lehtipersilja ja tarjoile. Purjo perunasosekeiton kanssa nautimme siivun saaristolaisleipää jota saimme joululahjaksi, oli loistavaa (ja tuli tarpeeseen)... Kiitos!

Ei kommentteja: