tiistai 30. joulukuuta 2008

Täytetyt sipulit
Tässä helppo, edullinen ja silti juhlavan oloinen arkeen käyvä kierrätyskeittiöruoka, joka sopii kyllä vaikka uudenvuodenjuhliin noutopöytäänkin. Kerran kun tein tätä ruokaa, naapurin nuorimies oli raportoinut silmät pyöreänä kotona, että miten hienoa ruokaa siellä taas oli ;)

Mutta totuus on tarinaa ihmeellisempää, ruoka herkullisuudestaan huolimatta hyvin yksinkertainen ja siihen voi upottaa kaikki juustonkannikat mitä jääkaapista löytyy. Alkuperäinen ohje on kirjasta The Silver Spoon. Siinä täytteeseen laitetaan lisäksi kermassa turvotettuja leivänmurusia ja juustona käytetään gruyere - juustoa, mutta koska lounaalle tuli karppaajia, jätin leivänmurut pois ja laitoin tilalle kuivattuja tatteja. Juustoksi käytin Mustaleiman palasen ja Manchegoa, jota oli jääkaappiin jäänyt.

Kasvissyöjät voivat mielestäni joko korvata jauhelihan soijarouheella tai käyttää leivänmurujen lisäksi sieniä täytteessä. Kun valitsee vahvan juuston, maku tulee kuitenkin siitä ja käytetyistä sienistä. Timjami kuuluu tähän myös hyvin olennaisesti :)

Periaatteessa tässäkin isosta sipulista onnistuu kuorimaan pari ulointa kuorta vielä niin suurena, että ne voi täyttää erikseen. Pienemmistä sipuleista tämä ei onnistu. Lisäksi koska täytteeseen silputaan yli jäänyttä sipulin sisiuta, sitäkin tulee yleensä niin paljon, että en ole saanut sitä kaikkea hukattua mitenkään - vaikka olen isommista sipuleista tehnyt kaksikin täytettävää "kuorta".

Täytetyt sipulit
1 iso sipuli per ruokailija (4-5 sipulia tässä)
juustonkannikoita (n. 2,5-3 dl juustoraastetta)
kourallinen kuivattuja tatteja, olisiko ollut n. 0.5-1 dl
300g jauhelihaa
1 kananmuna
timjamia (n. 3-4 oksaa, lehdet riivittynä)
mustapippuria
1 rkl kapriksia
1 valkosipulin kynsi
hieman hyvää oliiviöljyä
nokare voita jokaisen sipulin päälle uuniin


Kuori sipulit ja laita ne kypsymään kiehuvaan veteen n. 10 minuutiksi, tai kunnes kuori on vähän pehmennyt. Silver spoon sanoo vain "muutamaksi minuutiksi", itse pidin tuon 10 min mutta jokainen voi kokeilla, mikä on vielä hyvä aika, niin että kuoret irtoavat toisistaan hyvin. Kiehuttaminen kannattaa tehdä aika paljon etukäkteen, että voit jättää sipulit jäähtymään leikkuulaudalle ennen täyttöä. Kuumien sipulien kanssa polttaa sormensa ihan varmasti!Leikkaa jäähtyneet sipulit halki leveyssuunnassa ja lusikkaa apuna käyttäen irrota sipuleista "kuoret" täytettäväksi. Isommista sipuleista voi saada parit kuoret helposti. Pilko yli jäänyt sipulien sisus täytettä varten.

Sekota täyteaineet keskenään mössöksi. Jos käytät leivänmuruja, liota niitä hieman pienessä kermatilkassa, jotta pehmenevät. Sipulisilppua lisätään tarpeen mukaan - yleensä itselleni on jäänyt sisutaa jonkin verran, koska jos sekoitan sen kokonaan jauhelihaan täytettä tulee aivan liian paljon ja/tai siitä tulee liian sipulista.

Täytteen sekoituksen jälkeen sipulit täytetään ja kansi painetaan kukkuralle jätetyn täytteen päälle. Jokaiseen sipuliin tehdään voinokareesta pieni kruunu ja sipulit nostetaan uuniin kypsymään. Kaada vuuan pohjalle hieman kasvislientä, niin että sipulit saavat muhia siinä, eivätkä kuivu. Laitoin lientä n. 0.5 cm kerroksen vuokaan. Lämpöä uunissa oli 180 astetta ja aikaa kypsymiseen meni puolisen tuntia.

Tarjoa täytetyt sipulit perunamuusin, porkkanapyreen tai vaikka hyvän salaatin lisäkkeenä. 1-2 täytettyä sipulia riittää per ruolailija.

edit 23.10.2010: Keitetty speltti sopii täytteeseen hyvin ja "keventää" makua, ellet halua tehdä näistä vähähiilarisia. Tuoreen timjamin käyttö on myös tärkeää, että maku pysyy raikkaana.

Ei kommentteja: