maanantai 1. joulukuuta 2008

Manteli-, mascarpone- ja sitruunarisotto


Tästä annoksesta söi hyvin 7 aikuista ja 2 lasta. risottoa jäi ihan vähän, mutta vain noin 2 dl, eli ei pahasti arvioitu vikaan. Tosin tämä risotto oli kyllä tosi (syntisen) hyvää, minkä takia sitä päätyi monelle lautaselle toisenkin kierroksen verran :)

Risoton valmistamiseen (ilman alkuvalmisteluja) menee aika tarkkaan n. 20 min, saman verran kun kypsytin kaloja uunissa. Eli jos tätä ja uunikalaa tekee yhtä aikaa, kannattaa kalat laittaa uuniin juuri ennen kun aloittaa risoton kokkauksen. Valmistelin aineet etukäteen kulhoihin - pilkoin sipulit ja sellerin, paahdoin mantelit ja maustin ne kuumana sitruunalla, niin että ovat valmiina, kun risotto niitä tarvitsee. Risoton ei kannata antaa odottaa.

Sitruunainen mascarponerisotto

1 iso sipuli
2 sellerin vartta
2 kynttä valkosipulia
n. 5-6 dl risottoriisiä
kunnon tujaus martini biancoa (Ehkä o.5-1 dl)
1 kalaliemikuutio
Vettä (en mitannut kiireessä tarkkaa määrää, mutta luulen että sitä meni n. 8 dl, määrä vaihtelee myös riippuen siitä pitääkö kantta auki ja sekoitteleeko risottoa koko ajan kun risotto valmistuu... koska oli vieraita, en ehtinyt ihan koko ajan sekoittelemaan ja pidin kantta päällä)
1-1,5 dl parmesanraastetta
n. 1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
1,5 dl manteleita
1 prk mascarponea
1.5-2 dl silputtua lehtipersiljaa (myös rosmariini kävisi tähän lehtipersiljan tilalle, sitä tarvitsee vähemmän, ehkä joku 2-3 oksaa, riippuen kuinka isoja oksia)
oliiviöljyä
pippuria
suolaaPilko etukäteen sipuli, valkosipuli ja selleri kulhoon. Raasta sitruunan kuori valmiiksi. Paahda mantelin pienessä öljytikassa pannulla. idea on että ne saavat vähän väriä, mutta eivät pala. Kun manteli alkaa ruskistua se ruskistuu nopeasti - joten manteleita ei kannata jättää valvomatta hellalle. Kaada paahtuneet mantelit pieneen astiaan ja kun ovat vielä kuumia sekoita joukkoon raastettu sitruunan kuori ja purista sitruunan mehu mantelien päälle. Jätä maustumaan. Voit raastaa myös parmesanin valmiiksi.

Laita kunnon loraus öljyä kasarin pohjalle. Kuullota silputtua sipulia, selleriä ja valkosipulia n. 2 -3 minuuttia. Älä ruskista. Anna hellan olla täydellä teholla ja kaasa riisit sipulien päälle. Sekoita riisiä koko ajan, ihan taukoamatta niin, että se ei pääse ruskistumaan. Tarkoitus on saada sipuloen yms. maku tarttumaan riisiin ja riisinjyvistä hieman läpikuultavia. Lorautin hieman lisää öljyä (2-3 rkl) tässä, kun risottopohja tuntui aika kuivalle. Kun riisit vähän napsuvat lisää tujaus martini biancoa. Tykkään biancosta kun siitä tulee vähän makeampi risotto kuin valkoviinistä. Sekin tosin käy tähän.

Lisää biancon jälkeen liemikuutio ja vettä pienissä erissä ja pienennä hellan lämpöä niin, että risotto kiehuu hiljalleen. Tarkoituksena ei ole keittää riisejä rikki, vaan kypsentää ne kaikessa rauhassa sekoitellen ja vettä lisäillen.

Etenkin risoton keiton loppuvaiheessa vettä kannattaa lisätä vain vähän kerrallaan ja riisejä kannattaa maistaa - onko niissä vielä ova sisus vai onko risotto jo valmista. Kun riisit ovat pehmenneet juuri sen verran ettei niissä ole enää kovaa sisusta, risottoon lisätään makuaineet.

Lisää mascarpone, sitruunalla maustetut mantelit, parmesanraaste risottoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mukaan vielä yrttisilppu ja mustapippuri sekä ripaus suolaa. Tarjoile heti.

1 kommentti:

Merituuli kirjoitti...

risotot ovat huippuherkkua! nam!