torstai 18. joulukuuta 2008

Brunssi - aamupalasta suoraan lounaaseenVälillä on aika kivaa hemmotella itseään ja perhettä aamupalan ja lounaan välimuodolla, brunssilla. Kesällä brunssi tulee pyöräytettyä melko usein, kun ruuanlaittoa optimoidaan heräämisikojen ja esimerkiksi käsitiskin määrän suhteen.

Itsenäisyyspäivänä katoimme pöytään brunssin. Meidän brunssiimme kuului:

Brunssi

1 pkt lidlistä ostettuja nürnberger bratwursteja
tomaattia paksuina siivuina
kananmunia
rusina-kaneli bageleita
smoothieta
philadelphia -tuorejuustoa
lehtipersijlaa
makeahkoa sinappia (esim. weisswurst - sinappia)
hyvää tuoremehua
lempiteetä

Tästä setistä puuttuivat tietysti kalat ja kuohuviini, mutta hyvin se itsenäisyyspäivä lähti käyntiin tälläkin setillä. Smoothieen laitoimme tällä kertaa yhden banaanin ja vähemmän mansikoita jogurtin kaveriksi.


Pannulla paisto kannattaa aloittaa bratwursteista. Pannulle laitetaan kunnon klimppi voita ja makkaroita paistetaan, kunnes ne saavat vähän väriä. Sen jälkeen riko mukaan kananmunat ja kun valkuainen on alkanut asettua, raivaa sielä tilaa paksuille tomaattisiivuille. Tomaatti pehmenee kypsyessään, joten siivujen kannattaa olla paksuja, puolesta sentistä senttiin. tomaatit kannattaa kääntää paiston aikana ja bratwursteja myös pyöritellä, etteivät pala. Itse rakastan noita lämpimiä tomaattisiivuja, ne tuovat mukavasti raikkautta niin makkaroihin, pekoniin kuin munakokkeliinkin. Myös kotona tehtyihin hampurilaisiin saa ihan toisenlaisen maun, jos paistaa tomaatit pannulla...

Homma pannulla alkaa olla valmis, kun valkuainen ei enää ole valuvaa, mutta keltuainen ei ole täysin asettunut. Kuvassa oleva oikeanpuolimmainen muna alkaa olla jo ok, mutta vasemmalla tarvitaan vielä tovi. Kannattaa muuten huomata, että kuuma pannu kypsentää ruokaa vielä senkin jälkeen, kun se on nostettu pois tulelta pöytään. Tällä tavoin paistettuja kananmunia sanotaan ameriikan slangilla jotta "sunny side up". Kananmunien 'päälle ripotellaan tuoretta yrttiä (esim. lehtipersiljaa) ja mustaa pippuria.

Brunssille voi varata myös leikkeleitä ja pientä makeaa, mutta yleensä nuo makkarat ovat aika tömäkkää tavaraa smoothien kanssa. Me ei pystytty kyllä syömään enempää yhdellä brunssilla, itse asiassa loput tarjolla olleet muffinssit jäivät ihan suosiolla myöhempään ajankohtaan... :)

Ei kommentteja: