sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Lanttulaatikko ja joulutunnelmia



Hei vaan kaikille! Pitkästä aikaa nyt raportoin vähän joulutunnelmista, tänään teimme äidin kanssa lanttu-, peruna- ja maksalaatikkoa. :)
Olen nyt loistanut poissaolollani muutaman viikon, joku jo minua oli täällä kaipaillutkin ;). Ikävä kyllä en ole ehtinyt juuri kokata, saatika sitten "blogittaa". Joulun taikaa olen ollut luomassa nyt kahdessa paikassa, mummulassa ja "kotokotona". Sitä ennen aikani kului lähinnä tenttikirjojen, opiskelun ja flunssan parissa.

Pieni raportointi tähän väliin aprikoosi-inkivääripikkuleivistä. Tein niitä pelkillä vehnäjauhoilla, vehnäjauhoja laitoin noin 350g. Kekseistä tuli mukavan mehukkaita, varmaankin aika erilaisia kuin maizenalla ja vehnäjauholla tehdyistä.

Tässä nyt reseptiä kaikille (enemmän tai vähemmän:) rakkaaseen joululaatikkoon, äidin omalla reseptillä.

Lanttulaatikko

3 kg lanttuja
vettä
suolaa

3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl lantun keitinlientä
1,5 tl suolaa
1 kananmuna
4 rkl siirappia
1/2 tl jauhettua valkopippuria
inkivääriä (maun mukaan, mutta vähintäänkin nyt 1/2 tl)
hiukkasen voi laittaa myös hienonnettua muskottia
korppujauhoja pinnalle
voita voiteluun

Keitä kuoritut ja paloitellut lantut suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, keitimme lanttuja n. 45 min. Kaada vesi pois, mutta säästä osa. Soseuta lantut puunuijalla tms. aka. perunamuusitömppä ;) Lisää loput aineet seokseen kun lantut ovat vähän jäähtyneet. Laita seos voideltuihin vuokiin, ripottele pinnalle korppujauhoja ja koristele pinta esimerkiksi lusikalla tai haarukalla. Pinnalle voi laittaa vielä muutaman nokareen voita ennen uuniin laittamista. Laatikot paistetaan n. 200° uunissa vähintään 1h, tai niin kauan, että pinta saa kullanruskean värin.


Tässä muutamia hauskoja otteita äidin "reseptiraamatusta" (Kotiruoka, luultavasti 50-luvulta), piristämään päiväänne:

"Puuroa voi myös kypsyttää uunissa, heinälaatikossa tai isola-kuvussa" -me keitämme puuron puurokeittimellä ;)

"Voi pestään usealla kesälämpimällä vedellä kulhossa puulusikalla, vesi valutetaan pois."

"Punajuuret pestään yksitelle juurisutilla kylmässä vedessä. Juuria ja kuoria ei saa poistaa ennen keittämistä värin säilyttämiseksi."

Tämän reseptin myötä toivotan kaikille lukijoille sekä tietenkin siskolleni oikein hyvää joulua ja herkullista uutta vuotta 2009!

Palaan taas raportoimaan kuulumisia keittiöstä kunhan joulukiireet sekä rakettimyynti (kyllä, myyn raketteja välipäivät keskimäärin 10h/päivä) ovat paremmalla puolella ja kiire hellittää. :)

2 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

IMELLETTY LANTTULAATIKKO

Olen noin vuoden ajan yrittänyt säätää imelletyn lanttulaatikon ohjetta ja nyt se näyttäisi olevan sellainen että sillä saa lantusta viimeisenkin makeuden irti. Imellytysaikaa voisi ehkä vielä säätää - jospa lyhyempikin aika riittäisi.


2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi edistää imeltymistä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 67 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä 65-70 asteessa 12-15 tuntia.

Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista noin 150-170 asteessa 2-3 tuntia.

Jussi kirjoitti...

Ja se lyhyempi aika riittää mainiosti. 2-4 tuntia on sopiva imeltymisaika. Pitkä imeltymisaika johtaa siihen että tärkkelys loppuu, mutta imeltymisreaktio jatkaa makeiden aineiden edelleen pilkkoutumista ja makeus haihtuu jonnekin... Lantun tärkkelysmäärä ei riitä samaan "revittelyyn" kuin perunan tärkkelysmäärä.