maanantai 15. joulukuuta 2008

Nellen aprikoosi-inkivääripikkuleivät

aprikoosi-inkivääripikkuleipäYksi Heikkouksistani (tm) on aprikoosi. Toinen on inkivääri. Niinpä sitten kun sain rästityöt tehtyä päätin alkaa leipomaan jotain pientä ja vähän jouluista piristämään sateista iltaa... Pöydällä nökötti pussillinen ostamiani aprikooseja ja jääkaapissa oli vielä inkivääriä... ja voita... hmm... :)


Noin kuukausi sitten kävimme Stokkalla herkussa ja sieltä miehen käteen jäi Waitrosen Luxury Stem Ginger Biscuitseja. Nooh, ne on syöty (olivat muuten nam), mutta ajattelin että noinkohan jotain samankaltaista osaisi tehdä itse. Lähdinpä sitten sekoittelemaan aineita ja katsomaan mitä padasta nousee.


Varoituksen sana lienee paikallaan - jos pidät inkivääristä ja aprikoosista pidä varasi keitettyjen aprikoosien kanssa, ne ovat jo itsestään niin hyviä, että ne voisi syödä suoraan, ennen taikinaksi tekemistä :) Ei kannata siis närkkiä, jos aiot saada aikaan pikkuleipiä ja olla polttamatta sormiasi ;)

Ihan samanlaisia kuin waitrosen leivät näistä ei nyt kuitenkaan tullut. Lisäsin taikinaan n. puolet jauhosta maizenaa - se tekee taikinasta semmoisen suussasulavan ja "hiekkahenttusmaisen" ...Itse asiassa hannatädin pikkuleivissä on samaa rakennetta ja äidin pursotinleivissä (tm).

Aluksi pikkuleivät ovat hyvin pehmeitä, miksi niiden pitääkin antaa jäähtyä kunnolla ennenkuin kosket niihin. Ne myös hieman kypsyvät pellillä vielä jäähtymisen aikana, niin että ei tarvitse panikoida vaikkeivät ole mitenkään superruskeita. Se ei ole tarkoituskaan. Jäähtyessään pikkuleivät myös saavat hieman sitkoa.

Koska tämä nyt oli otto I tästä asiasta niin luulen, että seuraavalla kerralla kokeilen laittaa pelkästään vehnäjauhoa saadakseni vähän kovemman pikkuleivän. Nämä pehmeämmät ovat myös ihan ihania, mutta kun mielessäni oli sellainen hieman enemmän brittityyppinen, kova pikkuleipä niin tuo maizena antaa siihen ehkä turhaan pehmeyttä. Olen syönyt nyt kolme tuollaista pikkuleipää ja yrittänyt maistella ja arpoa oliko virhe laittaa maizenaa vai ei. Ei pysty enää syömään yhtään, tekee kohta pahaa kun en yleensä niin paljon makeaa syö kerralla...

Mutta olen tulossa siihen johtopäätökseen, että ensi kerralla täytyy kokeilla ilman maizenaa... Jos käyttää pelkästään vehnäjauhoja, jauhojen kokonaismääräksi riittää varmaan joku 350g. Kokeilin näitä sitten uuden vuoden aikaan toiseen kertaan juuri näin, tulivat - jos mahdollista vielä parempia. Lopputulos näkyy täällä.

aprikoosi, pilkkuleipä
Inkivääriä saa myös laittaa niin paljon kun uskaltaa. Vaikka laitoin aika ison mukulan jäin miettimään, olisiko pitänyt laittaa vielä enemmän. Inkivääriä voi myös alussa karamellisoida hieman enemmän ennenkun laittaa aprikoosit seokseen. Aprikoosit sitten taas palavat sokerin kanssa, jos niitä keittää liian kauan - että tuo 13 min aprikoosien keittelyä on varmaan aika lailla oikea. Älkääkä sitten jättäkö niitä aprikooseja siihen liedelle kattilaan - palavat kuumassa rasvassa vaikka levy ei ole päällä - sellaisestakin on kokemusta yhdeltä kertaa...

Lisäksi pohdin olisiko tuohon maizenaversioon pitänyt raastaa sitruunan kuorta ihan vähän. En raastanut kun halusin nyt tehdä vaan inkivääriä ja arikoosia, mutta näin valmista pikkuleipää maistellessa tulee mieleen, että se sopisi kyllä hyvin, ainakin jos laittaa maizenaa.

Ja tässä lopputulos, eli:

Nellen aprikoosi-inkivääripikkuleivät (n. 70-80 kpl)

n. 500g aprikoosia (semmoinen iso pussi kun nyt on kaupoissa myynnissä... )
n. 4 cm pala inkivääriä (yksi kunnollisen kokoinen mukula, maun mukaan)
300g voita
300g sokeria
230g vehnäjauhoja
200g maizenaa
1 tl soodaa
2 munaa


Kuori ja pilko inkivääri pieneksi. Tähän reseptiin pitää olla tuoretta inkivääriä, niin että taikinaan tulee ihania inkiväärisattumia, mitä enemmän - sen parempi. Inkivääri karamellisoituu upeasti kun sitä keitetään voissa ja sokerissa.Huuhtele aprikoosit ja pienennä niitä, ainakin puoliksi. Sulata voi ja laita sekaan inkiväärit sekä sokeri. Kiehuta inkiväärejä ensin jonkin aikaa (5 min) ja lisää sitten aprikoosit. Kiehuta aprikooseja hiljaisella tulella jatkuvasti sekoitellen n. 13 min kunnes aprikoosit ovat pehmenneet ja osittain muusaantuneet, mutta pitävät silti kauniin värinsä. Voit vielä pieniä vähän isompia paloja saksilla suoraan seokseen. Varo kuumaa rasvaa ja sokeria tämä polttaa. Lisäksi kattilaa ei kannata jättää yksin liian kuumalle liedelle, onnistuin jo saamaan osaan aprikooseista ruskeita täpliä kun hetkeksi harhauduin etsimään jotain... Onneksi eivät vielä palaneet, niin että maku ei ollut mennyt pilalle mitenkään. (sain hyvän tekosyyn närkkiä niitä aprikooseja... ;D ) Kaada aprikoosit toiseen astiaan viilentymään, etteivät kypsy liikaa kuumassa rasvassa, voit nostaa astian uloskin ja sekoitella vähän välillä.

Aprikoosista ja paahtuvasta inkivääristä tulee niin jumalainen tuoksu, että en meinannut unta saada illalla kun menin unille ja koko kämppä tuoksui ihanasti aprikoosille ja inkiväärille...

voi-sokeri-aprikoosimössön pitää antaa jäähtyä ainakin haaleaksi ennen jauhojen sekoittamista. Ensinnäkin siinä polttaa kätensä ja jauhot palavat. Kun seos on jäähtynyt haaleaksi, sekoita joukkoon loput aineet. Nosta taikina viileään asettumaan. Tässä vaiheessa taikina on vielä tarttuvaista, muttei hätää - kyllä se siitä asettuu kun on viileässä tunnin-pari tai vaikka yön yli.Taikinasta leivotaan pötkö (n. 3 cm halkaisijaltaan) , josta leikataan pieniä palasia, sellaisia melkein liian pienen oloisia, jotain puolentoista sentin luokkaa. :) taputtele niistä hellästi käsissä pieniä pyöreitä pikkuleipiä ja voit halutessasi koristella ne Macadamia - pähkinän puolikkaalla.

Paista uunissa 175 astetta + kiertoilma tai 200 astetta ilman kiertoilmaa 7 min... tai 8, uunista riippuen. Mittasin oikein ajan, koska näitä en osaa paistaa ilman kelloa - unohtaisin ne varmasti jos ei munakello piipitä 7 min kohdalla niin maan perusteellisesti. Jätä pikkuleivät rauhassa jäähtymään pellilleen. Kuten sanottu, ne kypsyvät siinä vielä ja asettuvat muutenin.

voit koristella pikkuleivät unohtamalla pähkinät ja esimerkiksi dippaamalla ne puoliksi valkosuklaaseen :) Ajattelin että voin kokeilla sitä tässä jossain välissä. ei varmaan huono.

1 kommentti:

Katinka kirjoitti...

Kiitos tämän joulun parhaasta "joulukortista". Oikein olivat suussasulavia ja macadamia oli piste iin päälle!