torstai 22. tammikuuta 2009

Fasaania yrteillä ja rypälerisottoa

fasaani



Viime kesänä löysin vakiokaupastamme Sellosta fasaania. En ollut koskaan syönyt kyseistä lintua, mutta tällaisena hullunrohkeana nappasin yhden mukaan. Sain rouva R:ltä vinkkejä sen valmistukseen ja tein sen seuraksi silloin tattirisottoa tuoreista tateista - koska oli syksy. Yrttejäkin oli penkissä yllin kyllin; salviaa, timjamia, rosmariinia ja lehtipersiljaa.



Fasaanin maku oli todella aromaattinen ja runsas. Se ei ollut jyräävän riistainen vaan jotenkin parfyyminen ja miellyttävä. Riistaisiakin elementtejä oli, mutta tosiaan - maku ei ollut yhtään tunkkainen. Itse asiassa lintu oli niin hyvää että keitin se luista vielä liemen syötyämme, keskellä yötä.

Kun nyt sitten näin fasaanin taas lihatiskissä en vaan voinut kävellä ohi. Tuossa vähän aikaa sitten mitä söin tänään - blogissa kuulinkin että fasaanien laatu voi vaihdella hurjasti. Näin tälläkin kertaa, tuo ostamani fasaani oli miedomman makuinen kuin tuo kesällä löytämäni yksilö. Silti fasaanissa oli tunnistettava maku, eikä se onneksi maistunut kanalle. Tosin, me kypsytimme lintua selvästi korkeammassa lämpötilassa ja paljon vähemmän aikaa.



Koska fasaanista riitti risoton kanssa pelkkä rintafile vatsan täyttämiseen säästimme jalat seuraavaan päivään. Täytyy tunnustaa, että lämmitettynä fasaanin jaloissa oli jo vähän kanan tuntua - etenkin jos koivet unohtuvat uuniin hieman pidemmäksi aikaa kun oli tarkoitus ja pääsevät kuivamaan ;)

Risottoon sain idean tällä kertaa prinsessakeittiön blogista joskin jätin kanaliemen käyttämättä ja käytin risottoon fasaanin paistinlientä. Lisäksi nykersin rypäleistä kuoret pois ja maustin risottoa timjamilla ja vielä lisksi mascarponella - sitä kun nyt sattui olemaan jääkaapissa.

Mutta minusta fasaanista tuli tosi hyvää tällä tavoin. Keitin taas luista, yrteistä ja paistoliemen lopuista liemen ja pakastin sen. Katsotaan mitä siitä tällä kertaa syntyy. Yrttejä pitää olla paljon - kesällä taisin laittaa enemmän timjamia ja vähemmän rosmariinia, mutta voit soveltaa määriä saatavuuden mukaan. Nyt ostin ison rasian puuvartista rosmariinia niin että sitä oli käytettävissä reippaammin.

Fasaania yrteillä (runsaan lisäkkeen kanssa riittää 3-4:lle)

1 fasaani
n. 6-8 oksaa rosmariinia
½ ruukkua timjamia
salvian lehtiä
n. 80-100 g voita
3 dl valkoviiniä
3-4 tl hunajaa
2-3 kynttä valkosipulia
suolaa ja mustaa pippuria




Paista fasaaniin nopeasti pinta pannulla. Olisimme ehkä voinut paistaa hieman pidempäänkin, mutta tällä kertaa paisto jäi aika pikaiseksi. Olennaista on saada kaunista väriä lintuun. Laita pannulle rasvaa - käytimme ankanrasvaa jota säilöimme jouluna jääkaappiin ja lisäksi nokaretta voita, mutta pelkkä voi tai voi-öljyseos käy ihan yhtä hyvin. Paiston jälkeen nosta lintu uunivuokaan.

Hiero fasaanin pintaan pippuria ja hieman suolaa. Avaa fasaanin jalat ja laita yrttejä fasaanin sisään ja jalkojen väliin. Lisää myös kunnon nokareet voita yrttien päälle. Kiinnitä jalat toisiinsa pienellä keittiönarun palasella niin, että voi ja yrtit jäävät jalkojen väliin.



Lado yrttejä ja voita myös linnun päälle ja kiinnitä yrtit narulla. Tarkoitus on suojella linnun pintaa kuivumiselta uunissa. Kun valelet lintua paiston aikana, kosteus jää hyvin yrtteihin ja pitää linnun paremmin kosteana kuin jos yrttejä ei olisi. Lopuksi nostele yrttien ja voin päälle vielä muutama nokare hunajaa ja ripottele murskattua valkosipulia liemeen ja linnun päälle.

Paistoimme lintua 180 asteessa n. 40 min. Sen jälkeen nostimme linnun folioon siten, että rintafileet tulivat alapuolelle. Tämä oli kikka jonka mies oli jostain lukenut - kun fasaanin fileet ovat alaspäin, ne voivat kölliä valuvassa nesteessä vielä ja muheutua entisestään. Kääri lintu folioon ja froteepyyhkeeseen ja jätä se vetäytymään kääreessä n. 20 minuutiksi. Se ei ole niin tarkkaa, voit tehdä risoton valmiiksi tässä rauhassa ja sen jälkeen avata paketin ja leikata linnun tarjolle.



Tämä risotto sopi linnun kanssa tosi hyvin. Rypäleiden kuoriminen on ehkä vähän työlästä, etenkin jos ostat raakoja rypäleitä. Siemenettömiä niiden kannattaa olla joka tapauksessa. Mitä pehmeämpi ja kypsempi rypäle on, sitä helpommin kuori irtoaa. Mielestäni se kuitenkin kannatti. Tuntui, että rypäleistä irtosi hienosti makua risottoon ja suutuntuma oli miellyttävän pehmeä.


Espanjassahan kuorittuja rypäleitä syödään uudenvuoden aattona kellon lyödessä kahtatoista. Joka lyönnillä syödään yksi rypäle ja voi toivoa mielessään jotain, jos onnistuu pystyttelemään tahdissa. Voin kertoa että se ei ole niin helppoa kuin luulisi ;) Mutta niin, tässä vastaavaa kiirettä ei ole. Aikaa miettiä toiveita joka rypäleen kuorimisessa on runsaasti. Tietysti voi vaan myös toivoa, että ei olisi niin innokas kokeilemaan kaikkea kummallista. :)

Rypälerisottoa (2-3:lle)

1 shalottisipuli
1 sellerin varsi
1 valkosipulin kynsi
1,5 dl risottoriisiä
n. 1 dl valkoviiniä
2,5 dl kuorittuja rypäleitä
n. 100g mascarponea
timjamia
mustapippuria
suolaa
3 pientä kauhallista (eli n. 1,5 dl) fasaanin paistinlientä
vettä

Pilko selleri ja sipulit ja kuullota niitä hieman öljyssä pannulla. Lisää riisi ja sekoittele koko ajan kunnes riisi alkaa muuttua vähän kuultavaksi ja on imenyt makuja itseensä. Kun riisi poksuu mutta ei ole vielä ruskistunut kaada sekaan valkoviini ja pienennä lämpöä. Lisää vettä pienissä erissä keittelyn aikana. Lisää välillä myös fasaanin paistinlientä. Sekoita risottoa vähän väliä.



Kun risottoriisi alkaa pehmentyä läpi asti ja risotto on valmis lisää sinne rypäleet, mascarpone ja yrttisilppu. Tarkista suola ja pippuri ja lisää maun mukaan.

Leikkaa fasaanista rintafileet ja koivet - jos ruokailijoita on useampi kuin kaksi, kannattanee eri osia pilkkoa tarjolle jotenkin. Mitenkään älyttömästi lihaa tässä linnussa ei ole, mutta risotto on mascarponen ansiosta niin tuhtia että meille riitti pelkkä rintafile risoton kanssa.

Viinipuolella fasaanin kanssa voisi mennä joku miedompi punaviini tai raikas valkoviini. Varmaan aika paljon riippuu siitä, kumpaa preferoi. Me joimme tämän kanssa valkoviiniä ja koska lintu oli miedomman makuinen kuin viimeksi, se oli varmaankin hyvä valinta.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Risotto kuulostaa ihanalta ja fasaanikin varmaan oli ihanaa.Tuo rypäletraditio uutena vuotena on hauska juttu; olen kokenut sen sekä Espanjassa että Venezuelassa.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

huoh mitä gourmet-kokkausta täällä on aina :) kokeilussa on aina kaikenlaista minulle ihan uutta.. kuten nyt vaikkapa fasaani. tosi mukavaa luettavaa, ehkä joku päivä minäkin uskallan.

Nelle kirjoitti...

kannattaa uskaltaa :) niinhän sitä löytää kaikkia uusia kokemuksia. Riistan osalta kyllä auttaa jos onnistuu saamaan pitkään metsässä elänyttä riistaa - lihassa vaikuttaa niin paljon sen eläimen ravinto siihen makuun.

Mulla on tänään vähän tyhjäpää -olo ruuan suhteen ja viikonlopuksi pitäisi jotain hauskaa ideoida. Saapa nyt sitten nähdä mitä sitä keksisi.