perjantai 12. joulukuuta 2008

Sweet'n sticky - katkarapua makeassa inkivääri-chilikastikkeessa ja possua tulisella tomaattikastikkeella.





Selasin Sillä Sipuli - blogin katkarapureseptiä tässä männäviikolla ja muistelin miten joskus jenkeissä töissä ollessani sain todella hyviä makeita katkarapuja, joissa oli jonkinlainen makea ja tahmea glace. Tämä oli nyt otto I reseptin purusta. Ihan samanlaista tästä ei tullut, mutta maku oli kyllä kutkuttavan lähellä ja tykättiin että oli toosi hyvää.

Tein inkivääripossua (siitä raportti myöhemmin) taannoin ja multa jäi siitä muutama possun sisäfileen päästä leikattu pala, josta ei saanut oikein enää pihviä. Niinpä käytin nämä sitten hieman toisenlaiseen kastikkeeseen. Tässä ohjeet molempiin - voit syödä yhdessä tai erikseen. Nämä katkat ja possut riittivät riisin kanssa hyvin kahdelle - oikeastaan tuli vähän ähky kun oli niin hyvää ja piti ottaa lisääkin :) Ihan pienille lapsille en näitä yrittäisi tyrkyttää - etenkään tuota possua kun on vähän tulisempaa.

Tämä nyt kierrättää myös sitä tähtianissiirappia, jota tein ruokahaasteeseen, sitäkin kun on vielä... Se ei kyllä sinällään ole pakollista tähän reseptiin, mutta kai siitäkin jotain itämaista makumaailmaa tähän saatiin.

Lisäkkeeksi tein täysjyväriisiä, jota kaappiimme päätyi vähän "perintönä" meille, kun eräs perhe alkoi karpata ja vähentää hiilareita tosissaan - myös kuiva-ainekaapista. Sain samassa yhteydessä paljon muitakin riisejä ja jyviä, joista olen kokkaillut kaikkea pitkin kesää ja viimein ne alkavat vähän vähentyä - paljon on herkkuja niistäkin syntynyt, kiitos vaan! :).

Nuo täysjyväriisit sopivat hyvin lisäkkeeksi tähän ruokaan, niissä oli sellaista jyvän kuoresta tulevaa makua sen verran mukana, että maku muuttui täyteläisemmäksi kuin ihan valkoisella riisillä. Suosittelen lämpimästi.

Lisäksi pääsin taas kerran käyttämään yhtä lahjaksi saatua keittiömööpeliä - riisikeitintä. Laitoin riisit sinne kypsymään ihan omia aikojaan kun puuhastelin muun ruuan kanssa. Riisikeitin ei ole mitenkään välttämätön mööpeli, mutta olen huomannut sen käyttökelpoiseksi kun teen sushiriisiä, tai tällaisia pidemmän kypsytysajan riisejä. Se ei koskaan pala pohjaan eikä kiehu yli. Joskus minusta riisit kyllä kypsyvät vähän liikaa, koska keitin ei mitenkään piipitä, kilju tai muuten tee suurta numeroa siitä, että riisit ovat kypsiä. Se vaan sytyttää toisen lampun, sanoo hiljaa naks ja jää pitämään riisiä lämpimänä.

Mutta - arkiruuan kanssa tuo nyt ei niin haittaa yleensä ja sushin kanssa keitintä voi sitten vahtia. Lisäkeriisiä mittasin noin 1,5 dl per ruokailija ja vettä keittimeen niin, että se ulottuu sormen ekan nivelen päälle kunnolla, kun riisit ovat keittimessä. kansi päälle ja kiehuta. Katso tarkempi ohje käyttämäsi riisin pakkauksesta. Usein riisissä on ohje 1 osa riisiä ja 2 osaa vettä.



Katkarapuja makeassa inkiväärikastikkeessa
n. 200g jättikatkarapuja sulatettuna (mulla oli esikeitettyjä pakkasessa, käytin niitä)
3 rkl sokeria
1 limen mehu
3-4 rkl tähtianissiirappia (voi korvata esim. inkiväärisiirapilla tms)
reilu 2 cm pala inkivääriä (semmoinen yksi mukula)
1 chili (punaista mietoa chiliä)
2,5 dl pomelopaloja (voit jättää poiskin tai korvata vaikka omenalla, mutta sopivat tosi hyvin!)
1 tl tom yam tahnaa

Purista limen mehu valmiiksi erilliseen astiaan. Varaa tähtianissiirappi myös viereen valmiiksi. Pilko myös chili ja inkivääri pieneen kippoon. Katkaravut kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin - itse vähän mokasin tässä, katkaravut olivat vielä vähän kohmeisia vaikka valelin niitä kylmällä vedellä sulamisen aikana. Se ei ole optimaalinen tapa, mutta sain idean tästä koko ruuasta vähän yllättäen (kokeilenpa nyt tehdä niitä katkarapuja! Joo!). Niin että paremmin onnistut ja saat maukkaampia katkoja kun otat ne hyvissä ajoin sulamaan ja lämpenemään.

Sulata sokeri pannulla ja anna sen hieman saada väriä. Lisää lime, siirappi ja chili sekä inkivääri. Lisää myös tom yam tahna. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehua ja haihduttaa nestettä.

Kokeilutilanteessa laitoin katkat kastikkeeseen ja kääntelin niitä hetken. En kuitenkaan ollut tyytyväinen kastikkeeseen ja kalastelin katkat pois soosista ja jatkoin sen keittämistä. Hieman kohmeiset katkat varmaan antoivat vähän liikaa nesteestään kastikkeeseen ja se lientyi kun lisäsin ravut. isäksi ravut ehtivät kypsyä ehkä aavustuksen liikaa minun makuuni. oikeastaan niiden ei tarvitse enää kypsyä kun ovat esikeitettyjä pakasterapuja kumminkin. Älkää siis tehkö kuten minä tein, vaan kuten minä sanon ;)

Kun kastike oli todella siirappimaista ja kadonnut ehkä kolmannekseen alkuperäisestä kaadoin sen katkarapujen ja pomeloiden päälle. Maku oli hyvä, eikä miehen mielestä ravut olleet ylikypsiä, mutta seuraavalla kerralla annan katkarapujen sulaa kunnolla ja kääntelen katkaravut tulikuumassa, sakeassa siirapissa vasta juuri ennen tarjoilua. Ei mitään paistamista! Sitten sekoitan katkat pomelopaloihin ja kaadan loput siirapista päälle. Näin katkat todennäköisesti pysyvät mehevämpinä, niistä ei irtoa turhaa nestettä eivätkä ne ainakaan kypsy liikaa.

Possu kannattaa muuten tehdä ensin, jos teet molempia. Se pysyy hyvin lämpimänä myös n. 150 asteisessa uunissa, eikä kärsi siitä. Arvatkaapa kumminko päin minä nämä ruuat valmistin ;)




Possua tahmeassa ja tulisessa tomattikastikkeessa
150g inkiväärillä, öljyllä ja valkosipulilla marinoitua possua (suikaleena)
1 prk tomaattimurskaa (pieni purkki)
2 rkl sokeria
1,5 tl chilitahnaa, laitoin kunnon kukkurallisen (esim. sambal oelek)
1/2 tl tom yam tahnaa
2 rkl tähtianissiirappia (tähän kävisi kuusenkerkkäsiirappi tai joku mausteinen siirappi)
kunnon loraus soijaa - olisiko ollut n. 4 rkl arviolta
1 sellerin varsi
1 valkosipulin kynsi marinadista silputtuna mukaan
öljyä paistamiseen (jotain kuumaa kestävää, esim rypsi tai auringonkukka, miksei myös hasselpähkinäöljy josta tulee kivasti makua)

Kuumenna pannu ja öljy todella kuumaksi. Paista possut ja marinadista otettu valkosipuli sekä sellerin varsi öljyssä niin, että possu on kypsää ja kauniin väristä. Suikaloitu possu kypsyy kyllä, kun se on kauttaaltaan kauniisti paistunut, en tullut katsomeeksi paistoaikaa, mutta jotain 5 min luokkaa se varmaan oli. Voit laittaa ensin possun ja lisää selleri vasta hetken päästä, niin sen rapeus säilyy paremmin.

Aloita kastikkeen teko: sulata jälleen sokeri ja anna sen hieman saada väriä. Pienennä levyn lämpötilaa. Lisää soija ja siirappi sekoittaen samalla kastiketta. Lisää tomaattipyre ja maustetahnat ja sekoita kunnes kastike on kunnolla sekoittunut. Älä polta kastiketta enää, se alkaa olla valmista. Lopputulos on melko pieni määrä tummaa ja sakeaa kastiketta. Kaada possun palat kastikkeeseen ja sekoittele niin, että kastike tarttuu possuun joka puolelle.

Tuohon possujuttuun olisi sopinut hyvin vielä paahdetut cashew - pähkinät - mutten tullut niitä lisänneeksi.

Tuo tahmea tomaattikastike muistutti jonkin verran sitä, mitä muistan tulisempien katkojen olleen. Jokin mauste siitä puuttuu - olisiko sitten joku anispippuri tms jota minulla ei ollut. Tarttis varmaan hankkia. Katkarapujen osalta tosiaan kannattaa ehdottomasti keittää siirappi ihan kokoon ja vain pyöräyttää katkaravut kastikkeessa. Katkat kestävät muutenkin huonosti paistamista, niin olen ihan varma, että pelkkä kääntely kuumassa kastikkeessa riittää.

Silti, nämä molemmat olivat aivan poskettoman hyviä. En olisi uskonut että tulee niin tosi hyvää, kun lähdin vaan kokeilemaan ihan sokkona niillä aineilla, mitä kotona oli. jos kokeilette tätä niin olkaa varovaisia sen sulan sokerin kanssa. Se on järjettömän kuumaa.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Yummy! Katkaravut kuulostavat niin nameilta että pitää joskus laittaa kokeiluun!

Merituuli kirjoitti...

olinpa meilekin kirjoittamassa samaa kuin yaelian ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi katkaravut sentään! Tämmöstä täälä on vain syöty. Minun pitäisi unohtaa nuo sokerileipurin hommat ja alkaa keskittyä olennaiseen.

Mimmu kirjoitti...

Tein tätä heti eilen ja tuli todella herkullista! Ihanaa vaihtelua taas arkeen. :)