maanantai 19. tammikuuta 2009

Siskonmakkara-vihannessoppaa




Siskonmakkarat olivat mulle ihan uusi tuttavuus tuossa vielä kolmisen vuotta sitten. Olin vain kuullut puhuttavan siskonmakkarasopasta jota toiset inhosivat kovasti ja toiset taas pitivät siitä kovin. Meillä kuulutaan tähän jälkimmäiseen kategoriaan.

Siskonmakkarakeittoon löytyy varmasti monta reseptiä - usein se tehdään kuten perunasoppa, porkkanaa, selleriä ja perunoita - ja siskonmakkaraa. Niille, joille siskonmakkara ei ole kovin tuttu kaveri täytyy kertoa, että oikeastaan siskonmakkara on makkaramössöä kuoresssa. Mössöä sitten puristellaan kuorestaan peukalonpään kokoisia palloja melkein valmiiseen, kiehuvaan keittoon. Möykyt kypsyvät ja paisuvat lähes pyöreiksi palloiksi sopassa.




Olen muutaman kerran tehnyt tätä ns. kevennettymä versiona johon en laita perunaa ollenkaan. Käy hyvin kevyestä lounaasta jos illaksi on tekemässä jotain täyttävämpää. Pidän myös kovasti tällaisista liemeen tehdyistä keitoista etenkin ulkoilun jälkeen. Tässä makua liemeen tuo paprika, chili ja lehtipersilja. Jos haluaa, myös tähän reseptiin voi lisätä perunaa ihan hyvin.

Siskonmakkara -vihannessoppaa (3-4:lle)

1 pkt siskonmakkaroita (olisiko n. 500g?)
1 paprika
3 porkkanaa
(pala purjoa)
lehtipersiljaa
2 kuutiota liha tai kasvislientä
n. 1,5 l vettä (mitoita ruokailijamäärän ja kattilan mukaan)
½ isosta chilipalosta
mustapippuria (voi laittaa maustepippuriakin jos tykkää)
hieman hyvää oliiviöljyä

Kuori porkkanat ja pilko porkkanat ja chili. Jos käytät kokonaisia pippureita lisää ne myös tässä vaiheessa. Laita kaikki edellä mainitut aineet kiehumaan n. 10 minuutiksi liha- tai kasvisliemeen. Pilko paprika ja purjo. Muista huuhdella halkaistu purjo kunnolla, ettei sen sisäkerroksiin jää hiekkaa.

Lisää paprika, purjo ja purista siskonmakkarasta palloja liemeen. Kuumenna keittoa niin että se alkaa uudelleen kiehua. Kiehuttele n. 3 min tai kunnes kaikki makkarat ovat pyöristyneet kunnolla palloiksi ja nousset pintaan. Pitkää keittelyä ne eivät tarvitse.



Jos käytät pippuria myllystä lisää (rouhittu) mustapippuri. Leikkaa pinnalle lehtipersiljaa ja valuta halutessasi oliiviöljyä. tarjoa sellaisenaan tai leivän kanssa.

7 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Tuo kuulostaa hyvältä. Jostakin syystä inhoan tavallisen makkarakeiton hajuakin, mutta siskonmakkarakeitto on ihan toinen asia. Lapsille tein sen kevyesti suurustettuna.

Nelle kirjoitti...

heh :) Meillä ei koskaan tehty siskonmakkarakeittoa kun olin lapsi. Mutta makkarasoppaa kylläkin. totta - tämä tuoksuu ihan toisenlaiselle.

Jael kirjoitti...

Lapsena tykkäsin paljonkin siskonmakkarasopasta, sitä oli aina silloin tällöin kotona.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei koskaan äiti laittanut tavallista makkarakeittoa ja enkä laita minäkään muuta kuin "siskosoppaa". Se on poikani Siiviläsuun lempiruokaa ja ajattelinkin tehdä sitä taas.

Kiitos vielä lampaankare ohjeesta, vähän poskelleen meni, ei löytynyt sopuhintaista karetta ja tulin yllätyskipeäksi. Marinadi oli todella hyvä!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei koskaan äiti laittanut tavallista makkarakeittoa ja enkä laita minäkään muuta kuin "siskosoppaa". Se on poikani Siiviläsuun lempiruokaa ja ajattelinkin tehdä sitä taas.

Kiitos vielä lampaankare ohjeesta, vähän poskelleen meni, ei löytynyt sopuhintaista karetta ja tulin yllätyskipeäksi. Marinadi oli todella hyvä!

Anonyymi kirjoitti...

Oho, kommentti kahteen kertaan. Hiirestä on patterit loppu ja yritän kikkailla ilman.

Nelle kirjoitti...

nemo: eipä mitään - saitte kuitenkin kokeiltua marinadia jollain muulla osalla lammasta?

Se marinadi oli just sellanen kokeilu, josta olin itsekin kiitollinen että tuli kirjoitettua ylös :)