maanantai 29. maaliskuuta 2010

Pieniä tortillalettuja, kanaa ja guacamolea eli dekkarievästä lauantai-iltaan

minitortillaa kanatäytteellä
Nyt on selvästi joku meksikokausi. Ja sitten tietysti kun ei saisi paljon töpsötellä jalkojen päällä keittiössä, on hyvä tehdä ruokia, jotka vaan hautuvat kypsäksi itsestään, eikö? :)

Tästä tuli kyllä varsinainen lauantain pelastaja ja koska olin ostanut lidlistä kaksi pakettia tarjouskanasuikaleita, tein tätä sellaisen kasan että riittää vielä ainakin täksi illaksi.


Osittain inspiroiduin tähän kun löysin Sellosta minikokoisia tortillalettuja. Muistatte varmaan, kun sanoin miten V aina hehkuttaa meksikon kadunvarren pikaruokapaikkoja, joissa pieniin, vastapaistettuihin lettuihin kahmaistaan kaikenlaisia ihania täytteitä. No, minä kyllä lähinnä lastasin lettuni täyteen täytettä kahmaisun sijaan ja onnistuin syömään ihan liikaa ;) Jos sopiva määrä isojen lettujen kanssa sinulle on yleensä 2 lettua voin kertoa että' näitä ei kannata yrittää syödä viittä;) Kolmekin riittää - ei ne niin minejä ole. Etenkin jos tunget ne tähän malliin täyteen täytettä ;) Tuolla ihanasti kuvitetussa Omenaminttu - blogissa muuten oli tehty tortillalettuja itsekin, kannattaa kokeilla - jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, lettujen teossa voi säästää vähän rahaakin. Ja ainakin letuista saa juuri niin isoja tai pieniä kuin haluaa:)

Tein kanasta pitkään hautuneen kastikkeen kuten taannoin jauhelihasta. Nyt käytin kanatäytteelle tomaatin sijaan pohjana pirkan hedelmäisen salsan ja kovaa vauhtia pilaantumassa olleen omenapäärynän. Pirkan hedelmäinen salsa on aika mietoa, joten ihan hyvin voit korvata sen vaikka tuoreilla hedelmillä ja yhdellä-kahdella tomaatilla. Pilkot vain pari tomaattia ja jotain hedelmää: ananasta tai vaikka annasmurskaa/mangoa/persikkaa/tai mitä sinulla sattuu olemaan, lisäät etikkaa pari ruokalusikkaa ja tarkistat, pitääkö mausteita lisätä.

Mutta tällä kertaa oli vaan tarkoitus päästä helpolla (ja vähällä keittiössä seisomisella), joten otin valmiin purkin hedelmäistä salsaa, mötkäisin sen ruskistettujen kanojen päälle ja sitten pitkää hauduttelua...

guacamolea
Guacamolen ohje löytyi alunperin Simply recipes - sivustolta. Siitä tein vähän yksinkertaistetun version: minulla oli ihan täydellisen kypsiä kirsikkatomaatteja kotona, joten en vaivautunut kalttaamaan tomaatteja vaan pilkoin niitä kirsikkatomaattejani ruuan sekaan. Chilit olivat kaikki menneet pilalle jääkaapissa (ihme mätäkuu, kaikki menee jotenkin helposti pahaksi) joten käytin vaan ripauksen chilisuolaa. Hyvää oli niinkin. Tuore korianteri on kyllä ihan älyttömän hyvää tähän, jos sitä on saatavilla.

Ja mikäs sen ihanampaa lauantai-iltana kuin saunan jälkeen koota kaikki tarvikkeet isoon isoon uunivuokaan ja roudata se telkkarin ääreen. Sitten kaivetaan esiin pino dekkareita ja käperrytään mukavasti soffaan. Näin retrospektiivissä voi tosin todeta, että sunnuntaina sitten osasin jo pitää varani ylensyönnin suhteen: tein valmiiksi itselleni kolme lettua, laitoin ne leikkuulaudalle ja menin vasta valmiin annokseni kanssa telkkarin ääreen. Eipä tule syötyä liikaa ainakaan niin helposti... ;)

kanatäytettä valmiina
Meksikohenkinen kanatäyte Nellen tyyliin ( 4-6:lle, muista lisäkkeistä ja nälästä riippuen)

n. 600-800g kanasuikaleita
1 iso sipuli
1 sellerinvarsi
1 prk pirkan hedelmäistä salsaa
1 omenapäärynä (kun sattui olemaan ylimääräinen)
1/3 purkkia chilimarinoituja valkosipulinkynsiä (öljyineen)
8 mustaa oliivia, kivi poistettuna
1/2 habaneroa
2 tl korianterinsiemeniä murskattuna
1/2 tl garam masalaa
1/2-1 tl savustettua paprikajauhetta
2 tl sinapinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
cayannepippuria
chilisuolaa
mustaa pippuria
viimeistelyyn korianterisilppua

Guacamoleen (voi tehdä kaksinkertaisena isommalle porukalle)

1 avokado, kypsä
8 kirsikkatomaattia/pisaratomaattia
1/2 normaalista punasipulista tai yksi pieni punasipuli
reilu 1 rkl korianterisilppua
1/2 limen mehu
(chiliä)
suolaa
pippuria

Pilko sipuli ja selleri ja kaada isoon kasariin öljyä. Kuullota sipulit, chilit ja mausteet (paitsi cayanne, jota ripotin kanoille suoraan) pannussa, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää inkivääritahna. Lisää kana erissä - jos sinulla on kaksi pakettia kanaa, kannattaa paistaa se neljässä erässä, jotta kana jaksaa ruskistua. Siirrä aina ruskistettu erä sivuun. Muiden erien kanssa voit käyttää sitä marinoidun valkosipulin öljyä pannulla, jotta kana ei jää kiinni. Lisää joka annokseen kanaa hieman cayannea, suolaa ja pippuria.

Kun kanat on ruskistettu, lisää kaikki kanat, salsa ja mahdolliset hedelmäkuutiot samaan kasariin. Lisää oliivit, joista olet poistanut kivet sekä tuore valkosipuli ja marinoidut valkosipulin kynnet. Kun seos alkaa kiehua, peitä se kannella ja jätä hiljaiselle tulelle n. 3h hautumaan. Sekoita välillä.

Juuri ennen ruokailua tee guacamole: pilko tomaatit pieniksi ja kaavi avokadon hedelmäliha huhmareeseen tai muuhun kippoon, missä sinun on helppoa muussata kaikki aineet yhteen. Lisää limen mehu ja muut aineet. sitten muusaa seosta niin, että avokado mössööntyy.

Raasta juustoa tai jos jaksat, voit tehdä juustokastiketta sulattamalla cheddaria kermaan...

Sitten letut kuumaksi mikrossa, uunissa tai vaikka paistinpannulla käännellen ja kokoa herkku: ensin creme fraichea, sitten kanatäytettä, juustoa ja guacamolea. Ruokajuomavalinnan ehdoton ykkönen tämän kanssa on corona limesiivulla. Varo ähkyä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Inkivääritahna mainitaan vain ohjeessa, mutta se puuttuu ainesosalistauksesta.