keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Peshwari naan eli makeaa naan - leipää

täyte makeaan naaniin

Ihastuin makeaan naaniin ihan täysin. Miksi kukaan ei ole kertonut aikaisemmin, että naanista saa niin rikkaan ja ihanan makuista, kun sen sisään laittaa hakattuja manteleita, rusinoita, pähkinöitä ja tummaa sokeria?

Jos ei sulaa voita valuva kuuma naan ole syntinen herkku, niin tämä ainakin on. Makea naan sopii jumalaisesti yhteen pehmeän, tomaattisen ja hieman suolaisen munakoisoruuan kanssa, hedelmäisen linssipadan tai vaikka tulisten katkarapujen kanssa. Makea naan tuo rikkautta ja pehmeyttä mausteisiin ruokiin. Ohhoijaa, kun oli hyvää... :)


makea naan kaulittuna
Vaikka tavallinen naan on tosi pop, kannattaa tätäkin ehdottomasti kokeilla, ellei sitten omaa kammoa makeaa ruokaa kohtaan, kuten ystäväni M. Mutta jos perheessä on näitä makeakammoisia, niin tämän naanin voi hyvin tehdä ihan suolaisen naanin taikinaan, täyttämällä vain esim. puolet taikinasta tämän ohjeen täytteellä. Kahden erillisen taikinan vääntäminen ei minusta ole siis lainkaan pakollista!

peshwari naan
Älä polta naania! Sanoo hän, joka poltti ensimmäiset pari... Uuni lämmitetään tosi kuumalle ja meillä on selvästi tehokkaammat grillivastukset kuin muistinkaan - naani ei montaa minuuttia uunissa kypsyy ja jotenkin tuntui, että taikinaan lisätty sokeri sai leivän kypsymään entistä nopeammin. Joka tapauksessa leipä olisi ollut valmista jo ennenkuin pari minuuttia oli kulunut keittiökellosta...

naantaikina
Tein naanini löytämälläni BBC foodin reseptillä. Taikina ei kyllä minulla noussut, vaikka oli lämpimässä reilun pari tuntia.

Tekovaiheessa se tuntui aika jämäkältä, joten lisäsin hieman nesteen ja rasvan määrää. Luulen, että nämä suomalaiset jauhot tarvitsevat runsaan proteiinipitoisuutensa takia vähän enempi vettä. Taikinan pitää olla pehmeähköä, kuitenkin jämäkkää ja helposti muovautuvaa.

kaulittuja naan - leipiä pinossa
Voit käyttää täytteeseen erilaisia pähkinöitä, rusinoita tai taatelia makusi mukaan. Minä käytin mantelia ja rusinaa sekä niitä ihania, ostamiani kookoslastuja, joita minulla oli vielä jäljellä. V tahtoo olla allerginen pähkinöille, joten ne jätin laittamatta. Mutta kokeilkaa ja varioikaa, melkein oli samanlaista kuin siellä sabor da indiassa... Ehkä vähän enemmän vettä olisin voinut vielä lisätä taikinaan tai hippasen vähentää jauhoa. Ensi kerralla teen varmaan tupla-annoksen vanhaa tuttua naantaikinaa ja täytän siitä puolet tuolla seoksella... Menee samalla vaivalla ja rakennekin voi olla vielä lähempänä mielikuvaani...:)

Vaikka: luulen kyllä, että siinä ravintolankin taikinassa oli hieman lisättyä sokeria, koska rakenne oli jotenkin "pehmeämpi" ja vähemmän sitkas kuin tavallisessa naan - leivässä.

täytettä naan -leivällä
Peahwari Naan (eli makea naan) (n. 5 leipää)

250g jauhoja (ja vähän leivontaan, suomalaisilla jauhoilla voit tarvita enemmän nestettä...)
2 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl leivonjauhetta
110-130ml maitoa (laitoin 130 ja vähän lisää vielä kun tuli turhan kuivaa, minusta)
2-3 rkl öljyä

pinnalle
(30g mantelilastuja, minä en laittanut näitä)
sulaa voita

täytteeseen
yht. 70g manteleita (tai pistaaseja, tai pähkinöitä... Laitoin manteleiden sekaan n. 1 dl kookoslastuja, eli kunnon kourallisen ja vähensin manteien määrää niin, että seosta oli yhteensä n. se 70g)
35g rusinoita (tai taatelia, karpaloita...)
1½ rkl ruokosokeria (laitoin puhdistamatonta)


Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään kulhossa ja toisessa kulhossa öljy sekä maito.

Kaada nestettä keskelle jauhoja sekoittaen samalla kädellä taikinaa keskeltä alkaen, lisäten aina lisää jauhoa nesteeseen reunoiltapäin. Lisättyäsi kaiken veden sinulla pitäisi olla napakka, mutta pehmeähkö taikina. Sitten vaivaa taikinaa 8 min.

Jätä taikina tekeytymään (alkuperäinen ohje puhuu kaksinkertaistumisesta, mutta sori, minulla leivinjauhetaikinat eivät ole vielä koskaan nousseet...) vähintään tunniksi kostean pyyhkeen alle.

Valmistaaksesi täytteen laita kaikki täyteaineet blenderiin tai muuhun ruokasilppuriin. Tarkoitus on ajaa niitä pulsseissa, kunnes muodostuu aivan hienoa silppua. Jos silpuun jää liian isoja sattumia, se rikkoo taikinan kun yrität kaulia sitä.

Kun taikina on aikansa levännyt laita uunin grillivastus päälle ja pelli uuniin kuumenemaan, ihan ylös, lähelle vastuksia. Painele taikinasta siihen mahdollisesti muodostuneet kuplat pois ja jaa taikina 5 yhtäsuureen palaan. Kaulitse paloista paksuhkoja ympyröitä ja jaa niille täyte. Täytettä saa laittaa aika paljon.


Voitele sitten vedella ympyrän reunat ja mipistä kiinni pasteijamaiseksi puoliympyräksi.

Jauhota taso ja kaulitse varovasti soikion tai pisaran muotoon. Lopullinen paksuus on jotain 3mm luokkaa, täyte vähän kuultaa läpi, mutta taikina ei saa mennä rikki.

Paista sitten leipiä 1-2 minuuttia, kunnes ne saavat vaalean ruskean värin ja vähän kuplia. Älä polta niitä, tulevat tosi äkkiä, uunistasi riippuen!!

Voitele sitten leipäset sulalla voilla ja tarjoile heti. :)

Minä tarjosin näiden kanssa ihan älyttömän hyvin onnistunutta linssimuhennosta, mutta säästetäänpä jotain kivaa huomisellekin ;)

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Hyvän näköistä naania. Tätä en olekaan koskaan maistanut Intiassakaan. Pitää kokeilla :)

Nelle kirjoitti...

Anna: kokeile ihmeessä jos pidät makean ja suolaisen yhdistämisestä. Tuo on tajuttoman koukuttavaa - ainakin itselleni. :)