lauantai 27. maaliskuuta 2010

Tofua ja palsternakkaa kookosmaidossa

palsternakkaa ja tofua kookosmaidossa
Pari viimeisintä ruokahaastetta on jäänyt minulta välistä. Kaikenlaista kiirettä on riittänyt, siitä huolimatta että olen päättänyt vakaasti osallistua. Niin vakaasti, itse asiassa, että ostin jo paketin tofua herkun ja koukun tofuhaastetta ajatellen, samoin pussin palsternakkaa kädenvääntöä - haasteen tiimoilta. Mutta mutta, enpä ehtinyt ajoissa ja lopputuloksena minulla sitten oli kotona sekä palsternakkaa, että tofua eikä ajatustakaan, mitä niistä syntyisi.

Olen onnistunut kipeyttämään lonkkani ja lääkäri on vahvasti neuvonut minua olemaan paikoillaan ja kävelemättä niin paljon kuin mahdollista. Tämän vuoksi on ollut oiva aika tyhjentää kotoista jääkaappia kaiken maailman ruuista. Ja miettiä, mitä näistä kummallisista kerääntymistä oikein saisi aikaan. Dynastyssä taannoin lounaalla käydessäni söin aivan mainiota kookos-kanacurryä, jossa oli käytetty tuista curryä aivan vähän. Koko ruoka oli miellyttävästi tulista, inkivääristä ja suorastaan kermaista. Vähän tuohon tyyliin lähdin kehittelemään tätä menneiden haasteiden kombinaattiruokaa: tofua ja palsternakkaa kookosmaidossa ;)

tofua
Tofu on pakko marinoida, ainakin minusta. Ilman marinointia se on suoran sanoen mautonta ja aika krhm... kaameaa... Ja voihan se olla, että siihen tofun makuunkin tottuu, mutta ainakin ensikertalaisten kannattaa upottaa tofunsa johonkin soijapohjaiseen tai muuhun vahvan makuiseen marinadiin hyväksi toviksi ennen syömisyritystä. Erilaiset tofut ovat muuten aika eri makuisia keskenään. Tämä minun tässä käyttämäni tofu on ihan sitä tavallista, perustofua. Se hienojakoisempi, usein kiinalaisissa tarjoiltava silken - tofu on paljon pehmeämmän makuista. Se muistuttaa rakenteeltaan ehkä vähän uunijuustoa ja saattaa olla helpompi aloituskohde, jos et ole koskaan tofua syönyt. Joskus tykkäsin siitä kovin ja voit ehkä kokeilla myös sitä tähän tarkoitukseen. Jos käytät silken - tofua, kannattaa se paistaa ensin ja siirtää sitten syrjään odottamaan, kun kuullotat muut rehut. Silken menee helpommin rikki kuin tuo tavallinen tofu.

Siitä on muuten tovi kun olen viimeksi tofua laittanut. Ajattelin, että en tekisi tällä kertaa mitään hurjan jyräävää soosia vaan koitan jotenkin nostaa tofun makuun pähkinäisiä aromeita. No, se marinointi ei mennyt ihan nappiin... Itse marinadi oli kyllä hyvää, mutta jotenkin se ei riittänyt maustamaan tofua sen n. 8h aikana, mitä tofu ehti jääkaapissa odotella. Joko minun olisi pitänyt laittaa siihen marinadiin ihan reippaasti enemmän makua (esim. currytahnaa tai enemmän soijaa ja jotain happoa, vaikka sitruunan mehua) tai sitten minun olisi pitäyt kuutioida tofu jo valmiiksi marinointiin mennessä, että marinadi olisi helpommin päässyt jokaiseen palaan, yltympäri. Jokatapauksessa, tofu ei ehtinyt kokonaisena kuutiona maustua tarpeeksi sisältä asti.

Nyt selvästi osa paloista oli maukkaampia ja toiset maistuivat edelleen sille itselleen - eli tofulle. Sinänsä ruoka oli ihan ok ja kun tajusin, että jotain lisämakua tarvittaisiin, sekoitin lähes valmiiseen ruokaan vielä puolisen teelusikallista inkivääritahnaa ja murskasin pari kaffirlimetin lehtä lisää. Se auttoi paljon. Kaffirlimetti leikkaa aika loistavasti tofun makua ja kun sitä lisää valmiiseen ruokaan, sen maku on vahva ja hyvä. Ja luulen, että ruoka on vaan parantunut, kun se on saanut odotella yön yli uudelleenlämmitystä.

Ensi kerralla taidan kumminkin laittaa tofuuni jotain chiliöljypohjaista marinadia, johon laitan sekä soijaa että ketjap manisia (makeaa soijaa). Pähkinäisyyttä voisi hakea vaikka voimakkaamman makuisesta maapähkinätahnasta. Ehkä.

Ihan hyvää tästä sitten lopulta tuli, kun lisäsin sitä inkivääriä ja kaffirlimeä. Ei kylläkään ihan yhtä herkkua kuin se kanacurry, joka tähän ruokaan inspiroi. Palsternakkakin osoittautui selvästi kookosmaidon kaveriksi. Jos innostutte tämän pohjalta kokeilemaan, pilkkokaa tofu marinadiin, jotta se marinoituu helpommin ja laittakaa marinointikastikkeeseen enemmän soijaa. Ehkä se siitä.

tofua paistettuna
Kookoscurryä tofulla ja palsternakalla (3-4:lle)

Tofun marinointiin:
1 paketti tofua (250, käytin alpro - soijaa)
3 rkl manteliöljyä (tai chiliöljyä)
1 rkl soijaa (kannattanee laittaa ainakin tuplamäärä tätä, ehkä jopa ketjap manisia vähän lisäksi)
1 tl inkivääritahnaa
3 kaffirlimetin lehteä
1 jamaikan pippuri, jauhettuna
(sitruunan mehua)

Ruokaan:
2 palsternakkaa
1 prk (400g) kookosmaitoa
2 isoa sipulia
1 prk valutettuja säilykeherneitä (tai sulatettuja pakasteherneitä 1 pss)
2 valkosipulin kynttä
2 tl inkivääritahnaa (+ lopuksi ehkä 0.5 tl)
4-5 kaffirlimen lehteä
2 tl punaista curryjauhetta
1 rkl soijaa
hieman rouhittua korianteria
3-4 kuivattua linnunsilmächiliä (saattoivat olla jo vähän vanhoja-> aika mietoja)
lehtipersiljaa

Ensin marinoi tofu: kannattaa kuutioida se ja laittaa kuutiot pakastuspussiin. Sitten sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada pussiin. ei haittaa, vaikka palat marinoituisivat ainakin seuraavaan päivään.

Leikkaa sipulit suikaleiksi. Kuori ja pilko palsternakka kuutioiksi. kuori ja silppua valkosipuli valmiiksi.

Laita sitten pannulle loraus jotain mautonta kasvisöljyä, esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Kuumenna öljy ja lisää siihen curryjauhe, korianteri, inkivääri, murustetut linnunsilmächilit ja lopuksi valkkosipuli. Kun mausteet tuoksuvat, lisää tofupalat ja paista niihin vähän kaunista pintaa ja kääntele niin, että mausteet tarttuvat joka puolelle. Lisää palsternakkapalat ja jatka paistamista n. 2-3 min.

Lisää tarvittaessa vähän öljyä ja lisää seokseen sipulisilppu. Kääntele seosta, niin että sipulit vähän kuullottuvat pannussa. Lisää sitten kookosmaito ja pienennä tuli niin, että ruoka hautuu hiljalleen. Kun palsternakkapalat alkavat olla kypsiä, valuta säilykeherneet ja lisää keitokseen. Kuumenna hetken niin, että herneet lämpenevät. Jos käytät pakasteherneitä, muistathan sulattaa ne etukäteen siivilässä, ettei ruoka vety. Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä soijaa (suolaisuutta), murskattuja kaffirlimetin lehtiä ja vaikka vähän inkivääritahnaakin, jos siltä tuntuu. Lopuksi korista tuoreella lehtipersiljasilpulla.

Voit syödä ruuan esim. lisäkeohrasuurimoiden kanssa, riisillä tai vaikka ihan sellaisenaan. Kun kastikkeessa on tarpeeksi sattumia (sipulia, palsternakkaa ja herneitä), minusta se ei välttämättä tarvitse muuta lisäkettä ja söin sitä kulhosta ihan sellaisenaan. Mutta nämä ovat makuasioita.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mmm,tuollaista minäkin haluaisin syödä.Etsin sitä palsternakaa siihen haasteeseen,mutta löysinkin sen sijaan persiljajuurta,joka oli ihan saman näköistä,eli se jäi sitten siihen. Tofuhan ei maistukaan millekään ,mutta kiva puoli on siinä on just se,että se ottaa ne maut siitä mihin sen laittaa.
Oi sun lonkkaa,toivottavasti menee ohi!

Jytis kirjoitti...

Hehee, mainio kahden haasteen kombo! Tosiaan marinointi on kyllä tofun kanssa isossa roolissa. Tuo kaffirlimen maku tofun taittajana alkoi heti kiinnostaa, tai siis tajusin että en ole varmaan koskaan niitä samaan ruokaan laittanut. Taitaa siis olla curryn paikka!

Nelle kirjoitti...

Yaelian ja jytis: maistoin vielä äsken tuota ruokaa ja niiden tofupalojen marinoinnissa olisi tosiaan voinut olla jotain enemmän. vieläkin niissä mistuu sisällä "tofu".

Eli ihan sellaisenaan tuota mun reseptiä ei kannattane tehdä, mutta kokeile ihmeessä laittaa sitä kaffirlimettiä johonkin marinadiin. Ehkäpä juurikin chiliöljyn kanssa yhdistettynä.

Virpi kirjoitti...

Juu minäkin aina pilkon tofun marinaadiin pieniksi palasiksi silloin kun tofua teen, koska se ominaismaku ei tosiaan oo ihan suosikkia. Chiliöljy muuten varmasti toimiskin aika hyvin! Laitan itse yleensä aina jotain sitrusta; sitruunanmehua, limenkuorta tai vastaavaa, se sopii jotenkin hyvin. Ja soija on ehdoton.

Mutta hauska idea tämä palsternakan ja tofun yhistäminen :)

Merituuli kirjoitti...

sama homma haasteissa. raaka-aineet hankittu, mutta puhti homman loppuunsaattamiseen on puuttunut. hiukan jopa harmittaa. äänestämään sentään kykenin :D.

Merituuli kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Nelle kirjoitti...

virpi: juu, parasta tofua oli vuosia sitten stockan herkun lounassalaatissa. Sittemmin salaatti on lopetettu, koska tofun tuottaja lopetti ja kuulemma eivät koskaan saaneet vastaavaa tuotetta. Kysyin ihan, kun jäin kaipaamaan sitä salaattia.

Merituuli: juu, äänestämässä olen minäkin käynyt. Valinta oli vaikea viimeisessä kärkikolmikossa jonka raakasin.