torstai 29. maaliskuuta 2012

Nellen parhaat lampaat ja herkän yrttistä Ahvenanmaan karitsanlapaa

pääsiäislammas

Pääsiäisen lähestymisen huomaa aina väistämättä siitä, että lammasta on lihatiskeissä tarjolla runsaasti ja kaikissa eri muodoissaan. Myös Google tuo ystävällisesti blogiimme aina pääsiäisen aikaan hurjan määrän lammashittejä, eikä se sinänsä ole ihme koska tykkään laittaa lammasta ja reseptejä on kertynytkin vuosien mittaan jo jokunen :) Ninpä tuumasin, että aloitan tämän postauksen listaamalla tähän omat suosikkini näistä meidän lammasresepteistä.

lampaanviulu

Meillä monena vuonna se perinteinen pääsiäisjuttu on ollut lampaanjalan paistaminen grillissä. Kuten tuossa linkkaamassani ohjeessa, paras viulu tulee, kun sitä ehtii marinoida riittävän pitkän aikaa. Yleensä punkussa, yrteissä ja valtavassa määrässä valkosipulia. Mutta koska lampaanjalkoja on syöty aika monta, niissäkin on ehditty varioida. Ja joskus on tullut kiirekin eikä marinointiin ole ollut aikaa päiväkaupalla; mutta ei hätää - kun sivelee lampaan yrttisen aromaattisella tahnalla kuten rosmariinilampaanjalassa, lopputulos hivelee aisteja vaikka aikaa olisi vuorokaudesta vain muutamaan tuntiin.

lampaanpaistin täyttäminen

Ja aina voi tietysti ostaa luuttoman paistin. Yksi erinomaisen kivana mieleen jäänyt luuttoman lampaanpaistin valmistustapa meni Nigel Slaterin säveliä noudatellen; lampaan sisälle valmistettiin upea jeeralla ja kuivahedelmillä maustettu täyte joka mehustui uunissa paahtamisen aikana lampaasta irtoavilla paistonesteillä. Mmm...

lampaanpaistia ja mansikkasalaattiaKuva ei ehkä tee ruualle ihan oikeutta, mutta herkullista ja keväisen raikasta se oli silti mansikkaisen salaatin kanssa...

Ja sitten oli tietysti se yrttisen hedelmäinen paisti, joka avattiin leveäksi, marinoitiin keltaisten rusinoiden ja yrttien kanssa meheväksi ja grillattiin kuumilla hiilillä illallisen kruunuksi.

lampaan kare

Vieläkin nopeammin tosin selviää, jos valitsee pääsiäislampaaksi karetta, paahtopaistia tai vaikka ulkofilettä. Ohutta filettä ei paljoa paistella, ettei mene sisältä kuivaksi ja marinointiinkin riittää lyhyehkö aika. Ja marinadia voi tehdä vaikka sillä tavalla kuin tähän sitruuna-balsamico - karereseptiin. Tuo on kyllä ollut yksi parhaita marinadeja, joita olen tehnyt. Kareiden kanssa se tarttuu ihanaksi tahmaiseksi glazeksi lihan pintaan ja vaikka itse sanonkin; on ihan erinomaista.

yrttirub

Ja jos ei halua marinoida, lampaan pintaan voi hieroa yrteistä, kuivamausteista ja suolasta tehdyn rubin, joka tarttuu paistettavan tai grillattavan lihan pintaan. Etu sokeriseen marinadiin verrattuna on, että se ei pala jos grillaat lihan. Uunissa sokerista tietysti tiivistyy ihana glaze.

Kaikki edellä esitellyt reseptit jättävät lampaan lihan roseeksi ja kypsennysaikaan sekä lihan vetäytymiseen paiston jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota. Meillä tälläisen roseeksi jäävän lampaan sisälämpö jätetään sinne 65 asteen tietämille, mistä se sitten nousee vielä pari astetta vetäytyessään.


lamamsta ja jeeraa

Mutta tykkään lampaasta senkin vuoksi, että sitä voi myös paahtaa ja hauduttaa ihan ylikypsäksi ja lohkeavan ihanaksi. Tähän parhaita ruhonosia ovat tietysti potka ja...

lampaan lapaa ja punajuurilohkojaLampaan lapaa ja punajuuria padassa.

Lampaan lapa, jos niitä sattuu löytämään. Tämäkin punajuurilohkojen kanssa haudutettu pata oli todella herkkua ja sen voi vain unohtaa uuniin kaikessa rauhassa tekeytymään kun itse puuhaa vaikka pääsiäismunien parissa :)

paahdettua karettaSiirappiseksi keitetty kastike tuo kareisiin kauniin kiillon ja on upean makuista.


Mutta myös karetta voi paahtaa uunissa; paahtaminen pähkinäisen dukkahin kanssa täyteläisessä tomaattikastikkeessa on tosi yllättävä ja erilainen tapa laittaa lampaan karetta, mutta oikeasti se oli myös todella, todella suussasulavaa ja hyvää. Eikä ole niin tarkkaa sen lämpötilankaan kanssa:)

lampaan lapaa ja yrttejä
Lampaan lapa vaatii ison padan - lihamestaria voi toki pyytää pilkkomaan lavan sopivaksi.

Hakaniemen keikalla viime viikonloppuna koriini jäi jälleen kerran lampaan lapaa. Minä niin pidän noista luullisista paloista, kun niissä on Makua. Ja ahvenanmaalaisen karitsan lavassa on herkkää kevättä niin täydessä kukassaan että päätin tehdä siihen hyvin yrttisen ja keväisen soseen yrteistä, kuorruttaa lampaan niillä ja paahtaa uunissa aivan lohkeavaksi. Tarjosin suussasulavan, yrttisen ja aromaattisen lampaan ystävältäni M:ltä lahjaksi saadun punajuuripikkelssin sekä linssilisäkkeen kanssa.

lampaan lapaa ja linssejä
Makea punajuuri, ankanrasvassa paistetut linssit ja yrttinen lammas oivat erinomainen yhdistelmä!

Muistin taannoisesta Flavour Thesauruksen vinkistä, että sardelli sopii lampaan kanssa ja laitoin tahnaan siis sardellia, yrttejä, oliivia ja tietysti valkosipulia. Makeutta pataan antamaan laitoin aprikooseja ja sitten vaan paahdettiin. Lisäkkeeksi tein vihreitä du puy linssejä, joita Selloon on ilokseni (vihdoin) saapunut! Niiden maustamiseen idean pihistin aiemmin tekemästäni linssikeitosta - mutta lampaan kanssa voit hyvin tarjota vaikka lyttypottuja tai hyvää perunamuusia.

yrttinen, paahdettu lampaan lapa
Paahtuneen lavan päällä näkyvät yrtit, jotka ovat makunsa antaneet ja vierellä karamellisoitunut sipuli; herkkua sekin.

Herkän yrttistä karitsan lapaa (4-6:lle lisukkeista riippuen)

2 karitsan lapaa

maustetahna
tupsu lehtipersiljaa (ehkä parin ruukkuyrtin verran, n. desi silppua?)
tupsu timjamia
1 pieni rasia sardellifileitä öljyineen (n. 50g rasia josta 30g fileitä)
14 mustaa oiivia (kivelliisä, kivet poistettuna)
6 valkosipulin kynttä
7-8 kaprista
n. o,5dl öljyä

Lisäksi n. 1 tl suolaa (osan voi laittaa chilisuolaa)
2 rkl hunajaa
2,5 dl valkoviiniä
n. 1/2 pss aprikooseja
4-5 sipulia lohkottuna

Ota lampaan lavat lämpenemään hyvissä ajoin ennen ruuan valmistamista.

Laita maustetahnan ainekset blenderikippoon tai yleiskoneeseen ja jauha tahnaksi.

Lorauta suuren padan pohjalle vähän öljyä ja anna lavoille hieman väriä pintaan. Sivele sitten lavat maustetahnalla ja lisää pataan loput aineet ripottelemalla niitä lapojen päälle, väleihin, ympärille ja lopuksi kaada valkoviiniä padan pohjalle. Peitä pata kannella jonka voit tiivistää vielä arkilla leivinpaperia tai pergamiinia.

Paahda lapoja uunissa 180-200 asteessa n. 1,5-2h tai kunnes liha on ihan lohkeavaa ja ihanaa. Karitsa pitäisi valmistua taatusti alle kolmen tunnin paahtamalla, mutta iäkkäämmän lampaan kanssa voi mennä pidempään. Tämän ruuan voi myös tehdä etukäteen ja lämmittää tarjoiltaessa.



minttuinen linssilisuke lampaalle



Minttuiset lisäkelinssit (n. 3-4:lle)

n. 3-4 dl linssejä
vettä
suolaa

Linssien maustamiseen
n. 3 tl ankanrasvaa
1 valkosipulin kynsi
2 kevätsipulin vartta
1/2 sitruunan mehu (voi laittaa myös kuorta jos tahtoo)
mintun lehtiä
timjamia
suolaa
pippuria

Keitä huuhdotut linssit kuumassa vedessä kypsäksi, mutta älä ylikeitä linssejä. Tähän menee ehkä n. 20 min. Maista linssejä 15 min kohdalla ja jos ne eivät ole enää kovia, ne ovat valmiina seuraavaan vaiheeseen, muuten anna kiehua hiljalleen vielä muutama minuutti. Valuta kypsistä linsseistä keitinvesi pois.

Laita ankanrasva pannulle ja lisää rasvaan murskattu valkosipuli. Pyörittele hetki ja lisää sitten linssit. Kääntele linssejä paistaen rasvassa ja sitten ota panu pois tulelta. Lisää mukaan sitruuna ja juuri ennen tarjoilua pilkotut yrtit ja kevätsipuli. Sekoita ja tarkista suola ja pippuri.

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Oi mitä herkkua. Myös tuo kareen paahtaminen kuulosti justiin sellaiselta mikä maistuis mullekin.

Hei, ja kyllä söisin, ihan jokaista noista.

Nelle kirjoitti...

Nanna; minkäs luulet noista iskevän parhaiten pohojalaiseen makuun jos mun pitäisi pääsiäisenä suoriutua ? :) Ja joo, musta tuntui että pitää nyt ainakin nostaa jotenkin kootusti uudelleen ne, mitä on itsellä näänyt mieleen jonkinlaisina virstanpylväinä tällä lampaanlaittosaralla :) Toivotaan. että tästä on iloa muillekin! ;)

Nanna kirjoitti...

Luu valittijan kourahan!
Ei nuasta voi valita, eres kaikkitietävä pohojalaanen...
Luultavasti tuut tekemähän jotakin täysin uutta sovellusta!