torstai 5. toukokuuta 2011

Rosmariinilammas

rosmariinilammas grillissä

No nyt on juhlittu pääsiäiset ja vaput, korkattu mökkikausi, päivitelty talven tuhoja, hankittu uusi koti ja lienee pienen tlinteon aika. :)


lampaan tarjouspotkaHulluilta päiviltä hankittu lampaanjalka pääsi pääsiäismenuun grillin kautta,.

Järkevät ihmiset varmaan yrittäisivät rauhoittaa viimeistä raskauskolmannesta enemmän lepäilyyn ja oleiluun. Toiset sitten järjestävät itselleen kaikenlaista pientä lisäsäpinää muuton ja remppaprojektin merkeissä :) Tosin, en tiedä yllättääkö tämä enää ketään tätä blogia lukevaa, mutta me nyt olemme juuri sellaisia pää edellä kohti uusia haasteita - ihmisiä :) Ja mitä tulee äitienpäivän viettoon, luulenpa että me pakkaamme! :)

Isomman kodin hankkiminen on kyllä ollut taustalla toiveissa pitkään ja silmät on pidetty auki jo reilun vuoden jos sattuisi sopiva uusi ja isompi koti ilmestymään. Mitenkään pakolla ei ole etsitty, mutta JOS sattuisi löytymään... Ja sitten kun se sopivan oloinen ilmestyi, siihen oli käytävä kiinni. Ihan hurjan kauas emme ole muuttamassa, sillä Espoon sisällä pysytään. Isompi koti kuitenkin löydettiin ja tarkoitus olisi pienen pintarempan jälkeen päästä muuttamaan vielä ennenkuin Sätky-beebis syntyy. Katsotaan miten onnistuu, sillä remonttilistalla on todennäköisesti isompaa ja pienempää remppakohdetta joiden kanssa yritetään päästä johonkin ennen heinäkuun loppupuolta toteutettavissa olevaan kokonaisuuteen...

rosmariinitahnaKaikki aineet kootaan kippoon ja suristetaan marinointiin käytettäväksi tahnaksi.

Kiirettä on siis pitänyt ja aika tuntuu kulkevan ihan hirveää vauhtia. Kaiken tämän hässäkän keskellä on kuitenkin ehditty syömäänkin jotain. Ja jos aloitetaan siitä parhaasta päästä, niin tämän pääsiäisen parhaaksi jutuksi meillä on noussut rosmariinilammas.

Minua on aina vähän häirinnyt, että kun lampaan viulua paistetaan kokonaisena, sen pintaan laitetaan yrttejä toiveella että ne maustaisivat lihaa ja pitäisivät sitä kosteana. Minusta niitä yrttejä on aina pitänyt olla ihan tajuton määrä ja koska monena vuonna lammas on meillä päätynyt grilliin, pintaan laitetut yrtit lähinnä palavat karrelle.

Sitten pääsiäisen alla ostin Sellon citymarketista leikkeleeksi ihan kertakaikkisen mainiota rosmariinilammasta. Se maistui todella paljon rosmariinille ja kun ihmettelin leikkeleen sivuprofiilia tulkitsin, että lammas on ennen kypsennystään täytynyt marinoida jonkinlaisessa rosmariinitahnassa kauttaaltaan. Lammas oli minusta ihan upean yrttistä ja koska vietimme pääsiäistä kahden kotia jo pakkaillen, niin päätin tehdä koeluontoisesti rosmariinitahnaa pääsiäislampaallemme.

rosmariinilammasLampaaseen tehdyt reiät ovat syviä; sitten joka reikään lusikallinen tahnaa, joka työnnetään valkosipulin avulla syvälle lihaan.

Jos pidät yrttisestä lampaasta, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tekniikka oli sama, kuin aiemmin tekemässäni valkosipulisessa lampaanjalassa; lampaaseen pistellään reikiä ja jokaiseen reikään laitetaan rosmariinitahnaa ja valkosipulia. Sitten loppu tahna levitetään joka puolelle lammasta ja koko komeus suljetaan puhtaaseen muovipussiin (esim iso paistopussi) ja laitetaan jääkaappiin maustumaan yön yli.


brikettejä ja valuma-astiaLammas laitetaan paistumaan grilliin epäsuoralle tulelle. Valuma-astiaan voi lorauttaa vähän vettäkin kosteuttamaan.

Kun lammas paistettiin grillissä, sitä sutikoitiin balsamicosiirapista, öljystä ja sitruunanmehusta tehdyllä kastikkeella, jotta liha pysyisi kosteana. Siitä tuli tosi mehukasta ja hyvää - joskin luulen että asiaan eniten vaikutti se marinadi, jota laitoin lampaaseen tekemiini reikiin.

lammasta, tsatzikia

Vaikka jätimme lampaan mediumiksi - sinne 65 asteen kieppeelle, liha ei ollut kovin punaista kun pienen vetäytymisen jälkeen siten leikkasimme lampaan. Se ei kuitenkaan tarkoittanut että lammas olisi ollut kuivaa; päinvastoin. Se oli kertakaikkisen mureaa, mehukasta ja upean rosmariinista. Kun kesä tulee ja yrtit rehahtavat taas täyteen loistoonsa kokeilen varmasti muunkinlaisia yrttitahnoja. :) Nam.

lammas vetäytyyOlin laiska ja tein vaan yhden, sokerisemman valelumarinadin. Pinta ei pala niin helposti,
jos laitat sokerisen marinadin sivelyyn vasta juuri ennen lampaan valmistumista.

Päivitetty pääsiäisenä 2012: Teimme lampaan uudelleen grillissä, tällä kertaa vain soseutimme myös valkosipulit yrttiseen massaan, jota tökittiin lampaaseen tehtyihin "taskuihin". Loppu marinadi levitettiin lampaan päälle ja koko komeus jätettiin yön yli jääkaappiin. Lisäksi sutikoimme lampaan balsamico-kahvi-hunaja-öljyseoksella paiston loppuvaiheessa. Lammas paistettiin n. 63 asteiseksi grillissä. Ihan erinomaista jälleen!

Rosmariinilammas (juhlaseurueelle)

1 lampaanviulu
tahnaan:
n. 1 dl öljyä
4 kynttä valkosipulia
1/2 pkt rosmariinin lehtiä nypittynä (ehkä 2 dl? )
n. 1 sitruunan kuori
2 rkl valkoista balsamicoa (tai puolen sitruunan mehu)
mustaa pippuria

Lisäksi
n. 1,5-2 valkosipulia (kynnet)

Valelua varten sekoita:
öljyä
sitruunanmehua
balsamicoa ja siirappia (tai balsamicosiirappia)
pippuria

Jos käytät pakastettua lamamsta, nosta se sulamaan vähintään vuorokautta ennen. Sulamista voi yrittää nopeuttaa laittamalla lampaan paistinpussissa kylmään veteen joksikin aikaa, jos sulattelu jäi liian myöhäiseksi.

Kun lammas on sulaa, tee siihen reikiä paistiveitsellä ja sekoita kaikki rosmariinitahnan ainekset keskenään blenderissä tai bamixin silppurikipossa pestomaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta saat tahnasta sopivan paksua.

Sitten laita jokaiseen tekemääsi reikään teelusikallinen rosmariinitahnaa ja yksi kuorittu valkosipulin kynsi. Levitä loppu tahna lampaan pintaan ja laita lammas muovipussissa jääkaappiin maustumaan yön yli.

Seuraavana päivänä ota lammas huoneenlämpöön lämpenemään jo hyvissä ajoin, ainakin pari tuntia ennen paistamista.

Jos paistat lampaan grillissä, käytä pitkään palavia brikettejä ja laita paistoalueen keskelle valuma-astia, jotta saat kypsennyksen tapahtumaan epäsuoralla lämmöllä. Valuma-astiaan voi lorauttaa halutessaan vähän nestettä, jolloin grilli pysyy kosteampana paiston ajan. Tosin, meillä lampaan valelukastiketta valui kippoon niin paljon, että se ajoi ihan saman asian. :)

Lammas paistui grillissä n. tunnin verran ja sivelimme lammasta paiston aikana tekemälläni kastikkeella. Koska soosissa oli suhteellisen paljon sokeria balsamicosiirapista, se mustui pinnalle. Täydellisemmän lopputuloksen saat kun teet kaksi valelukastiketta; toisen jossa ei ole sokeria ja sitten ihan paria viimeistä valelua varten sellaisen soosin, jossa on sokeria. Kun sokeri karamellisoituu paistin pintaan, se on herkkua. Käytimme paistossa apuna paistimittaria ja kun lammas alkoi olla mittarin mukaan medium, eli siellä 65 asteen paikkeella, nostimme sen vetäytymään leikkuulaudalle.

Lammas nautiskeltiin tsazikin ja grillattujen vihannesten kanssa.

4 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Onnittelut uuden kodin johdosta!

Jael kirjoitti...

Täältäkin onnittelut uuden kodin johdosta:)

Nelle kirjoitti...

Kati & Yaelian: Kiitos:) Käytiin just pyörähtämässä uudella kodilla ja vaikka se ei nyt ollutkaan eka kerta itsekseen, niin oli ekaa kertaa vähän sellainen epätodellinen olo et tää on meidän uusi koti :)

Vielä kun saadaan vähän väriä seinään ja semmoista makuremppaa aikaan niin kyllä se siitä. :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Ompa juhlavannäköinen - varmasti aivan ihana tapa tehdä lammasta. Onnea uudesta kodista. Sinne kotiutuu kyllä tosi vauhdilla.. Pari ekaa yötä on ehkä vähän kumma olo :D