maanantai 5. maaliskuuta 2012

Melkein kesäistä chorizopastaa ja "auringonkukkia" punaviinissä ;)

chorizopasta

Minä olen tavattoman mieltynyt chorizoon pastassa. Sitä on tullut tehtyä krhm, ainakin pari kertaa ennenkin;) Niinpä mietin tuossa rästiin jääneitä Master Chefin jaksoja katsellessani viikonloppuna, että jos minun pitäisi tehdä jokin oma "signature- pasta-annos" niin hyvin todennäköisesti tekisin juurikin chorizopastaa. Sitäpaitsi se on ihan loistava hätävararuoka juuri sellaisille väsyneille illoille kuin eilen oli, sillä kaikki perusaineet säilyvät jääkaapissa pitkään. Olin suunnitellut ja aloittanutkin jo ihan toisenlaisen projektin eilistä illallista varten, kun yhtäkkiä tajusin että olen ihan totaalisesti liian väsynyt viemään sitä mitenkään kunnialla läpi. Lue: onnistumaan ja vielä nauttimaankin ruuasta muun porukan kanssa. Ja onneksi tajusin viheltää pelin poikki; eilen saimme illalliseksi ihan erinomaista pastaa ja tänään eilisen projektin tekeydyttyä yön yli, vaikuttaa että saamme tänään entistä parempaa eilisen ruokaa:) Mutta takaisin siis siihen pastaan, että ehdin postata tämän ennenkuin se eilen lepäämään laitettu ruokaprojekti vie minut tästä mukaansa!

tapenade, sipuli, chorizoTämän pastan ainekset voi pääosin pitää jääkaapissa pahan päivän varalla...

Chorizopastan tämänkertaisessa versiossa on mukana jollain käsittämättömällä tavalla jo hippunen kesää. Hyvä vihreä oliivitahna, tapenade, tuo kevätsipulin kanssa tähän jotain todella kepeää ja raikasta vivahdetta. Ei saa nauraa, mutta minun tajuntaani iskeytyivät lapsuuden kesät; vihreinä auringossa lainehtivat heinäpellot, kellohameet, sandaalit ja auringon melkein kullanvaaleaksi haalistamat hiukset poninhännällä. Enpä olisi uskonut että tästä tulisi näin herkkää ja hyvää, mietin puoliääneen kun maistelin ruokaa.

Kokonaisvaikutelma on pehmeä, koska käyttämäni chorizo oli mietoa. Ja mikä parasta, siinä ei ole lainkaan maitoa! :) Spaghetti oli ruokavalion sanelema pakko; ideaalitilanteessa käyttäisin tähän pastana pappardellea, eli leveää nauhapastaa, mutta meidän pappardellessamme oli kananmunaa. Niinpä pistin suolaveteen kiehumaan lidlin täysjyväspaghettia joka on tehty pelkästä jauhosta. Toimii tuo chorizo spaghetinkin kanssa ihan ok, mutta pastaa ottaessaan kannattaa kaapia kunnolla pohjia myöten - ohut spaghetti ei kalasta mukaansa sitä ihanaa pinjansiementen, kevätsipulin ja tapenaden muodostamaa "sakkaa" sieltä pannun pohjalta läheskään niin kuin pitäisi.

chorizojen paistaminenSipulit kuullotetaan makkaroiden kanssa, jolloin ne pehmenevät ja maustuvat.

Kellarista löytyi V:n joskus alkosta bongaama Zonnebloem Pinotage, joka kävi minusta pastan kaveriksi kuin nenä päähän. Viini oli aromaattista, hieman mustikkaista ja hyvää mutta kuitenkin siinä oli juuri sopivasti vartta, jotta se jaksoi kantaa tämän pastan maut, niitä kuitenkaan peittämättä. Erinomainen annos tältä uuvahtaneelta äitiolennolta, kertakaikkiaan.

Kesänmakuinen chorizopasta (n. kolmelle)

4 chorizomakkaraa ( Noel mild chorizo)
2 pientä sipulia suikaleina
2 valkosipulin kynttä
2 rkl pinjansiemeniä
2 kevätsipulin vartta
3-4 tl vihreää tapenadea
n-15-20 kirsikkatomaattia
n. 3-4 rkl oliiviöljyä
6-7 basilikan lehteä
mustaa pippuria
suolaa
pastaa (spaghettia tai pappardellea)

Laita pastan vesi kuumenemaan kattilaan valmiiksi samalla kun paistat makkarat. Kuullota pinjansiemenet kuivalla pannulla valmiiksi.

Suikaloi makkarat veitsellä muutaman millin paksuisiksi siivuiksi. Suikaloi sipuli ja silppua valkosipuli. Halkaise kirsikkatomaatit valmiiksi ja huuhtele kevätsipuli.

Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan.

Kuumenna pannu, lorauta pannulle öljyä ja laita makkarat paistumaan öljyyn. Kun makkarat alkavat saada väriä, laita sekaan sipulisuikaleet, pienennä levy ihan pienelle ja kuullota sipulia öljyssä. Lisää valkosipuli ja pyörittele hetken.

Kun pasta alkaa olla valmista, lisää pannulle halkaistut kirsikkatomaatit, tapenade ja paahdetut pinjansiemenet. Valuta pasta ja sekoita se makkaraseoksen kanssa. Limä tein makkarat kasarissa joten kippasin vaan valutetut pastat siihen päälle. Sitten sekoita mukaan kevätsipulisilppu, revityt basilikanlehdet ja mausta ruoka suolalla ja pippurilla.

Sitten vaan kasari pöytään ja jokainen voi ottaa pastaa lautaselle haluamansa määrän. Tämä pasta on melkein parasta ihan ilman mitään parmesania - jos haluat voit lorauttaa hieman hyvää, leikatun ruohon tuoksuista oliiviöljyä annoksen päälle. Muuta ei tarvita.

4 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Uusi lukija ilmoittautuu, olen innoissani selannut blogiasi muutaman viime päivän ajan, innovatiivisuutesi on todella inspiroivaa! Tämäkin resepti toi ihan veden kielelle, harmi ettei luomu-chorizoa taida löytää mistään... Olen pikkuhiljaa laajentanut lakto-ovovegeilystä kalansyöntiin ja viime aikoina luomulihaan ja riistaan aina omantunnon ja opiskelijabudjetin salliessa. Täältä olen saanut innoitusta vaikka mihin ruokiin, tuntuu silti että kaikkea tekisi mieli kokeilla nyt just ja heti! Kiitos siis ihanasta blogista. :)

Nelle kirjoitti...

Marjaana: Oikein paljon tervetuloa :) Ja kiitos kehuista - tuommoinen suitsutus saa melkein hämääntymään:) Onpas tästä nyt mukavaa mennä unille näin kivojen kommenttien voimalla :)

Tiina kirjoitti...

Ihanaa! Meillä on myös syöty chorizopastaa. Kun päivä yllättäen venyy huomattavasti odotettua pidemmäksi eikä ruokakauppa voisi vähempää kiinnostaa, on kestomakkara aikamoinen pelastaja :) Kaapista löytyi pätkä chorizoa, jonka seuraksi kaavin pohjat tahnapurnukoista sekä oliiveja. Pöydälle unohtunut sipuli oli alkanut pukata vartta eli ihan itsekasvatettua kevätsipuliakin oli heittää sekaan :D Oli helppoa, nopeaa ja tosi hyvää.

Nelle kirjoitti...

Tiina: tosiaan aika samoja linjoja on ajatukset menneet! Chorizo on niiiin hyvää ja helppoa. Siitä tulee upeasti makua pastaan todella vähällä vaivalla:)