tiistai 28. helmikuuta 2012

Paahdettuja rosmariiniperunoita eli simppeliä ruokaa äidille

rikotut perunat, paahdetut perunat
Kun perunat laittaa uuniin kokonaisina ynnä maukkaiden makkaroiden tai ihan vaan yksikseen öljyttynä, pippuroituna ja suolattuina, ne voi kypsänä painaa vähäsen rikki lusikalla ja avata ne kaikille herkullisille vaikutteille ;) Ja kun kuori on rikki, potut voi valella kaikilla haluamillaan "vaikutteilla" ;) Kypsä perunan malto imee itseensä kaikki niille kaadetut marinadit ja lopputuloksena on simppelein herkkuruoka ever. Tästä ideasta on kiittäminen Nigeliä (joo, Tenderiä on luettu taas), Jamien viime vuosina korvannutta uutta idoliani. Ja mikä parasta, tälläinen ruuanlaitto sopii myös naiselle vauvan kanssa kun mies työmatkailee.

Mutta sopii se siihenkin, kun haluaa viettää sen kallisarvoisen pienen yhteisen iltahetken oman kultansa kainalossa keittiön sijaan. Vuuallisen pottuja voi laittaa uuniin paahtumaan, käynnistää leffan ja jossain leffan välissä hiivitään keittiöön kahmimaan pannusta lautasellinen höyryävän kuumaa telkkariruokaa ja kenties sen kanssa jopa lasillinen punaviiniä.

Pottujen kaveriksi voi sitten oman makunsa mukaan viipaloida vaikka pari kolme makkaraa chorizoa, nakata pannuun kourallisen valkosipulinkynsiä ja vähän yrttiä. Lopputulos makkaroilla on ruokaisampi ja kaikki se upea chorizoöljy imeytyy perunan jauhoiseen ja kuumaan sisukseen muodostaen yksinkertaisesti syntisen mukavuusruuan. Maksimoidakseen epäterveellisyyden, voi annokseen vielä lätkäistä päälle tarjoiluvaiheessa kunnon kasan valkosipulimajoneesia... Olen pahoillani, tätä syntiä ei dokumentoitu, kun ei ollut lainkaan kuvauspäivä :)

Tänään taas menin linjalla plain & simple ja paahdoin perunat öljyn ja yrttien kanssa. Valmiiseen annokseen laitoin lisäksi vähän hyviä kalamata- oliiveita. Jos en olisi juustolakossa, olisin repinyt pottujeni päälle vielä vähän fetaa tai vuohenjuustoa. Ja nyt kun asiaa tuumin tässä kirjoittaessani, minua vähäsen harmittaa, etten älynnyt kuutioida pottujen kanssa paahtumaan myös paria siivua hyvää pancettaa. Joo, kyllä, senpä teenkin ensi kerralla!

Eli: kokeilkaapa joskus huviksenne, mutta varokaa vaan - tähän saattaa jäädä koukuun jo kerrasta. :) Laittakaa pottuja ja haluamianne herkkuja samassa astiassa uuniin ja paahtakaa kunnes potut ovat kypsiä. Sitten potut lytätään ja niille kaadetaan marinadia. Rikottuihin pottuihin imeytyy kaikki se hyvä, mitä paistoastiassa on. Nautitaan sellaisenaan tai vaikka pihvin lisukkeena; tyyli vapaa.

paahdetut perunat

Rosmariinipaahdettuja perunoita ja oliiveita (n kahdelle)

n. kymmenkunta pienehköä tai pientä perunaa
4-5 valkosipuklinkynttä lyötynä rikki
pari-kolme oksaa rosmariinia tai timjamia
suolaa
öljyä
mustaa pippuria
(chorizoa)

Marinadiin
n. 5 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl hyvää balsamicoa
n. 2 rkl dijon - sinappia tai rakuunasinappia

Lisäksi maun mukaan
oliiveita
tuoretta yrttiä

Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen.

Hakkaa morttelissa hieman rikki rosmariinin ja valkosipulin rakennetta yhdessä öljyn kanssa. Sen jälkeen kaada maustunut öljy, yrtit ja valkosipulinkynnet pestyjen perunoiden päälle ja pyörittele niin, että marinadi tarttuu perunoihin. Kippaa koko komeus paistoastiaan, ripottele perunoille suolaa, pilko mukaan chorizo jos käytät sitä ja työnnä astia uuniin.

Paista pottuja uunissa reipas 30 min tai kunnes ne ovat haarukalla koettaessa kypsiä. Sekoita marinadin ainekset vaikka vanhassa säilykepurkissa.

Paina perunoita lusikalla sen verran, että saat kuoren halkeamaan parista kohtaa. Rouhi perunoille mustaa pippuria ja kaada marinadia jokaisen perunan päälle. Nostele lisäksi paistoastiassa olevia paahtuneita yrttejä, makkaroiden öljyä ja muuta herkkua potuille. Jos haluat, voit lisäksi koristella annoksen tuoreilla yrteillä ja vaikka hyvillä oliiveilla. Nautiskele heti.

14 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Peruna on kyllä ihme herkku; niin tavallinen ja arkinen mutta välillä ehkä lähimpänä taivasta kuin mikään. Vai kuka ei tykkää uunissapaahdetuista perunoista, paistinperunoista, täytetyistä perunankuorista, valkosipuliperunoista , uuniperunoista, uusista perunoista, niistä uunissa lytätyistä pioneerinaisen perunoista jne ja tämä lista olisi ehkä pidempi kuin minkään muun ruoka-aineen kohdalla. Paitsi itse en kyllä piittaa kauhiasti perunamuusista. Mutta muut ootte varmaan eri mieltä siinäkin...
uskon siis että nämä Nellinigellatkin ovat superherkkuja!

Nelle kirjoitti...

Nanna: no, jos tykkää balsamicosta jadijon - sinapista niin kannattanee kokeilla :) Musta noi oliivit oli aika must - ilman niitä vaatisi jonkin muun lisäkkeen. Toisaalta jos laittaa chorizoa, tuota etikkakastiketta ei välttämättä tarvi lainkaan. Laittaa van vähän reippaammin öljyä vaikka paistamisne jälkeen jos tuntuu että vuuassa ei ole tarpeeksi soosia :)

Mä oletan että tuo nigella oli typo, mutta kun nyt puhutaan Uudesta Idolistani ;D niin pakko pilkuttaa - kyseessä on siis Nigel Slater, eikä se sormiaan nuoleva muodokas brunetti :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Nigel Slaterin tv-sarjat ovat ihania, niitä voi katsoa monta kertaa. Tykkään siitä, kun Nigel tekee kaikki hillityn rauhallisesti ja puhuu niin ihanalla aksentilla:) Amazonilta olen sarjoja tilannut ja ainakin yksi on taidettu näyttä YLE:lläkin.

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: mä tykkään vielä niitä sarjoja enemmän noista Nigelin kirjoista - niissä Tender - kirjan resepteissä on paljon semmosia vinkkejä ja ajatuksia että kun lukee yhden ohjeen niin saa ideoita itselleen useampaankin. Toisaalta esim siinä kitchen diaries - kirjassa ei oikein malta pysähtyä, sitä lukee kuin romaania. Joka tapauksessa Nigelin tyyli kokata sopii mulle ainakin just nyt :) Semmosta suurpiirteistä ja ideoihin pohjaavaa - tykkään :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla on vain se Kitchen Diaries ja tosiaan lukaisin sen yhtä kyytiä, kun en malttanut:) Muita kirjoja olen vain katsellut kaipaillen nettikaupoissa, kirjoja kinostuu niin kamalasti meille, että koitan pitää itseäni kurissa.

Minttu kirjoitti...

Tuli muuten mieleen, että eikö toi vuohenjuusto pitäisi olla sallittujen listalla? Vai onko vuohenmaidon maitoproteiini liikaa lehmänmaitoa vastaavaa..? :-)

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: meillä on sama tauti :) Lisäksi V on innostunut shoppaamaan myös keittokirjoja, mulla on tuolla KASA uusia, jotka vaan odottaa lukemista - err... eikun kokkaamista :)

Minttu: (jos olet se minttu keneksi luulen) sinä varmaan tiedät paremmin, mitä maitoallergikkojen pitää välttää? Vaan lehmänmaitoa? Pitää selvittää... :) Olisi ihan voitto saada vuohenmaito sallittujen listalle!

Nanna kirjoitti...

Nelle: Sori, siis Nellinigelit :)...se mikään typo ollu vaan väsyneen pohojalaasen pitkät piuhat, tai ei niin pitkätkään kun ihan sellaiset vaan jokka ei yhyristä. Kyllä sä tiärät. Äitee.

tiina - fanni ja kaneli kirjoitti...

Olen tehnyt tänä talvena perunoita tuohon puoliksi muussattuun tapaan usein - ovat kyllä parasta ruokaa niinä iltoina kun kaipaa jotain simppeliä hyvää. Miksen ole koskaan ajatellut lisätä oliiveja! Kivoja reseptejä taas sun blogi täynnä!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanuuksia!
Onko nämä liian tuhteja lisäkkeeksi? Tarkoitus savustaa lohta ja siihen lisäkettä mietin, joka ois vielä sakujen mieleen ;)
Tää olis kyllä taas liian helppoo :)

t.bayern

Nelle kirjoitti...

Tiina: Jotenkin minä olen aikaisemmin onnistunut missamaan tämän lyttytyylin :) Olen vaan paistanut lohkoina ja perinteisinä uuniperunoina. Mutta tää lyttyhomma on kiva; helppo tehdä ja hyvää.

Baijerilainen: ihan hyvn menis varmaan kalan kanssa. Itse asiassa olin suunnitellut, että lyttypottujen päälle voisi laittaa sitä punajuurihummusta ja katkarapujakin joskus... Ja jos tykkäät, voithan laittaa tuon marinadin kalan mukaan? Öljyä, timjamia, ruohosipulia, sitruunan kuorta ja vähän jotain hyvää sinappia. :)

Nelle kirjoitti...

Nanna: ja joo, tiedän :)

Anonyymi kirjoitti...

Jesjesjes :)
tätä meidän vieraat saa tänään.
Miksiköhän mulla on keittokirjoja kun mulla on sut? ;)

Mieskin jo tietää, ai tämä on Nellen kokkaamaa :D

Terkut ihanan aurinkoisesta baijerista! Lumikellot kukkii jo.

Nelle kirjoitti...

Voi sinua Baijerilainen! Olipas kauniisti sanottu :) Kiitos <3 tähän onkin hyvä pistää piste tältä päivältä ja mennä pikku I:n viereen nukkumaan. Neljältä on kumminkin taas herätys :)