keskiviikko 21. maaliskuuta 2012
Sashimia makrillista, eiku...
Tuo sashimihan syntyy ihan vaan että siipaloi kalan lautaselle, pirskottaa päälle kastikkeen ja yrttiä. Sen tekee sitten pikaseen kun miehet tulevat kotiin.
Paitsi että huolellisempi Farang - kirjan lukija olisi tietysti katsonut ohjetta tarkemin ja huomannut, että se kastike ei tulekaan vaan mustariisietikkapullosta vaan kyseessä on mustariisietikkakastike, jota ystävällisesti neuvotaan valmistamaan noin litran verran sivulla 178. Kiitos.
Ja kun sitä ohjetta lukee sivulta sataseitsemänkymmentäkahdeksan saattaa huomata että listassa on myös hoi-sin - kastiketta, jota meillä ei tietenkään ollut. Ja tarkkaavainen ostoksilla olija olisi varmaan myös huomannut, että makrilli ja kuningasmakrilli eivät ole sama asia ja että ne makrillit mitä sieltä hallista tuli ostettua olivat kokonaisia, perkaamattomia, jotka pitää tietysti perata ennenkuin ne vetää fileeksi. Niin, ja se file tietysti pitää myös tehdä ruodottomaksi, ennenkuin sen vetää siipaleiksi lautaselle.
Noniin, siinäpä sitä sitten taisikin jo olla. Paitsi että ohjeesa lukee vielä viattomasti friteerattuja shalottisipuleita. Niiden valmistusohje taas löytyy tekniikkaosasta, johon sivuviite on tainnut jäädä - no koska kaikkihan nyt tietävät miten ne valmistetaan, eikö? :)
Etenkin kun päivään oli jo sisältynyt n. kuuden kilometrin kärrylenkki ja lounaaksi oli saatu vain purkki maitorahkaa ja vadelmia (joo, kyllä, imetys on virallisesti päättynyt ja maito on minullakin poissa pannasta) olin tulossa siihen johtopäätökseen, että saatoin alunperin tehdä erheellisen arvion reseptin suhteen :). Olin päässyt alkupalan tekoon siinä vaiheessa kun I oli mennyt unille ja tajunnut, että se soosi pitää valmistaa. Mikään näistä jutuista ei yksinään tietysti tunnu paljolta, kastike käytännössä sekoitetaan, kiehautetaan ja jäähdytetään. Erilaiset yrtit ja juuret siipaloidaan ja kala perataan.
Mutta kun väsyneenä siinä nypin niitä jotenkin tosi tiukassa olevia makrillin piikkejä, muistelin niitä edellisiä kertoja tämän kalan kanssa ja sanoin puoliääneen V:lle että seuraavan kerran, kun himoitsen makrilleja voisitko ystävällisesti estää minua ostamasta niitä? Tämä ei selvästi ole mitenkään kovin vaivaton kala valmistaa. V ei vaikuttanut vakuuttuneelta viimeisimmän tahtoni suhteen ja ehdotti että "seuraavan kerran laitetaan ne kokonaisena grilliin - silloinhan piikit eivät haittaa - eikö?" :)
Mutta sitkeästi nypin jokaisen piikin kalasta ja siipaloin makrillit vinosti ohuina siivuina lautaselle. Ylijäämän laitoin suurempaan astiaan ja tuumasin että se saa jäädä marinoitumaan sinne - voidaan sitten syödä marinoituneet kalat myöhemmin vaikka leivänpäällisinä. Ja kun olin saanut siivottua sotkun joka syntyi kun väsyneenä, kalaa peratessani räjäytin toisen kalan sydämen, huomasin ne friteeratut shalottisipulit. Oh noes. Ohje neuvoi käyttämään kahta kattilaa ja siivilää; ensin sipulit siivutettaisiin ihan ohuen ohueksi ja sitten kun väri alkaa olla sopiva, sipulit ja öljy kaadetaan siivilään ja puhtaassa kattilassa paistetaan seuraava erä ja niin edelleen. Jotenkin se kuuman öljyn kanssa läträäminen kattilasta toiseen ei enää iskenyt yhtään. Totesin V:lle että sashimi tarjoillaan nyt ilman sipulia.
V:n mielestä sashimi oli kaikin puolin hyvää. Minua vähän haittasi makrillin nahka, mutta tykkäänkin enemmän pehmeästä kalasta. Kuningasmakrillista nahka olisi pitänyt poistaa sashimiin, mutta taannoisesta viisastuneena en edes yrittänyt sitä nyt. Ihan hyvää siitä tuli, ei siinä mitään. Mutta ensi kerralla (sillä mustariisietikkakastiketta tuli tosiaan ohjeella n. litran pullo) käytän jotain muuta ja helpompaa kalaa. Vaikka sashimilaatuista siikaa tai vaikka lohta. Tämä siis, jos ei nyt kuningas itse sätkyttele kalatiskissä vastaan. Mutta; jos nyt innostun uudelleen kirjan kanssa niin näemmä kastiketta voi hukata muihinkin ohjeisiin.
Ja jos jotakuta nyt jäi vaivaamaan miten selvisin siitä puuttuneesta hoi-sin - kastikkeesta niin käytin googlea ja löysin tämän ohjeen. Kyllä, sekoitin kastikkeen siinä ohessa ja lisäsin sen mustariisikastikkeeseen. Toimii se näemmä näinkin. Mustariisietikkakastikkeen ohje on muuten aika summittainen; tuumailin siinä kastiketta tehdessäni että mitä tarkoittaa "pala inkivääriä"? Se voi olla kovin, kovin eri kokoinen käsite. Ja liian iso määrä inkivääriä voi olla, no, katastrofi. Myös puoli pulloa mustariisietikkaa riippunee pullon koosta ja maustemössön kuullottaminen kunnes se on pehmeää on myös vähän hankalaa tälläiselle tottumattomalle - pehmeää - niinkuin miten? Mutta ihan hyvää soosista tuli, vaikken ole mitenkään vakuuttunut että siitä tuli sellaista kuin ohjeen tekijä tarkoitti ;) Kopioin kastikeohjeen suoraan alle, en edes yritä tulkita sitä paremmaksi.
Kaikesta huolimatta ruoka saatiin pöytään alkupaloineen, se oli hyvää ja sitä oli riittävästi. V varovasti vihjaili siitä thai street foodista ensi kerran keitoksiin tueksi ja avuksi. Se, mitä jäin miettimään oli, että mahtaako senkin kirjan simppeli ote perustua isoon kasaan valmiiksi tehtyjä kastikkeita ja misattuja vihanneksia, sillä se tuntuisi olevan thaikeittiölle luonteenomaista.
Hamachi sashimi (makrillista tällä kertaa. Farangin ohjeen mukaan )
1/2 kg kuninhgasmakrillifilettä (eri kala kuin tavallinen makrilli)
1 dl mustariisietikkakastiketta (erillinen ohje!!)
1 kevätsipulin varsi ohueksi suikaloituna
1 rkl inkivääriä erittäin ohuina tikkuina eli inkivääriä julienne
1 rkl sitruunaruohoa hyvin ohuina siivuina ettei ole kovaa
1 rkl punaista chiliä ohuina suikaleina
mintunlehtiä
korianterin lehtiä
thaibasilikan lehtiä
friteerattua shalottisipulia
Puhdista kala, poista nahka ja ruodot. Leikkaa filee keskiruotoa pitkin kahteen osaan. Leikkaa liha viipaleiksi.
Asettele kala lautaselle, lusikoi päälle kastiketta.
Asettele kalan päälle silputut yrtit, koristeet ja mausteet. Kastiketta voi laittaa tarjolle pöytään.
Mustariisietikkakastike (n. litran pullo, Farangin ohjeen mukaan)
5 dl vettä
1 punainen kuivachili
1 pala inkuvääriä
1/2 plo mustariisietikkaa
1 dl sokeria
1/2 dl osterikastiketta
1/2 dl hoisinkastiketta
1 rkl seesamiöljyä
Hienonna inkivääri ja kuivachili hienoksi morttelissa. Lämmitä seesamiöljy kattilassa ja lisää inkivääri-chilitahna. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes seos pehmeää. Lisää joukkoon muut aineet ja kiehauta. Keitä hiljalleen muutama minuutti. Ota liedeltä ja anna jäähtyä.
Lisävinkkinä sanotaan, että vege - versiossa osterikastikkeen voi korvata light soijalla.
Tunnisteet:
itämainen,
kala,
sekalaisia vinkkejä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Oooh,miten kuulostaa ja näyttää herkulliselta,rakastan sashimia!
Onko tuota makrillia helppo saada tuoreena Suomessa? Ensin kun luin postaustasi ajattelin,että kyse oli tämän tyyppisestä makrillista,jotan söin viime viikolla,mutta ei se taidakaan olla sama juttu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sarda
Täytyypä ottaa selville saako tuollaista täällä;sashimisi kuulostaa niin houkuttelevalta!
Yaelian: kyllä sitä aina silloin tällöin näkyy. Ja jos innostuit kovasti, tuo kastike käy varmaan myös muille kaloille joita satut löytämään :)
Tirskis. ;)
Sashimi on kyl ihan parasta.
Saakohan tuota hoisinkastiketta esim. Prismoista? Hoisinkastike ei ole minulle entuudestaan tuttua...Voiko sen vaihtoehtoisesti korvata jollakin muulla?
Veera: ei paljon naurattanut kun nypin niitä makrillin piikekjä - tiukassa olivat, pirulaiset :) Mutta joo, sushia on kyllä ehdottomasti luvassa joku päivä tässä lähiaikoina - ostin vii voanista ison pussin sushiriisiä!
mama: varmaan saa - blue dragonilla on ainakin oma versionsa hoisin - kastikkeesta ja sitä on ainakin meidän pienessä lähikaupassakin (se on kyllä k- ryhmää). Eli uskoisin isosta marketista löytyvän. Lopun voi käyttää sitten vaikka kanan marinointiin - se sopii siihen hyvin. :)
Minä ostin just ekakerran hoisin-kastiketta paikallisen marketin kyljessä olevasta itämaisesta kaupasta. Kokeilin sitä vähäsen kesäkääryleiden dippikastikkeeseen. Pipettimäinen suuaukko vihjasi, ettei sitä laiteta kai kovin paljon mihinkään, vai kuinkakohan? Makrilleja olen vain ihaillut kalatiskissä joskus uskaltamatta vielä ostaa:)
Campasimpukka: no luulen, että noita hoisin - kastikkeita on erilaisia. Tuossa itsetehdyn kastikkeen ohjeessa kastike ei todellakaan ollut kovin vahvaa joten sillä voisi hyvin marinoida vaikka possua tai kanaa ihan sellaisenaankin. Tietty riippuu chilin määrästä.
Lähetä kommentti