torstai 8. maaliskuuta 2012

Possun sisäfilepihvit rypälemehussa eli I:n kanssa kokkaillen

possun sisäfilepihvi
Näin naistenpäivän kunniaksi raapustellaan nyt esiin ruoka, joka onnistuu vauva rintarepussakin ;) Tai sanotaan, että ainakin suurta varovaisuutta noudattaen me sen onnistuimme eilen pyöräyttämään kun oli pakko. :) Eilen oli sellainen päivä, kun I ei mennytkään yöunille tavalliseen aikaansa ja illallinen piti saada pöytään ennen A:n harrastuksia. I oli väsynyt, krätäinen eikä suostunut leikkimään A:n kanssa, ei kapustoilla keitiön lattialla eikä menemään unille. Mutta äidin kokkausta on kivaa katsella ritarepusta, joten niin sitten mentiin ja varottiin, ettei ruskisteta pienenpientä varvasta samalla kun possu saa väriä. Olin kyllä kuorinut perunat valmiiksi kylmään veteen aiemmin päivällä I:n leikkiessä A:n kanssa ja nostanut possun sisäfileet lämpiämään kuivattuina leikkuulaudalle.

possun sisäfile paistettuna mehussaKuvaaminen oli vähän haaste, kun pienenpieni apukokki olisi halunnut myös valokuvata tai ainakin lähmiä linssiä...

Ajatuksissani pyöri eräs aikoja sitten The Silver Spoonissa näkemäni resepti, jossa possua kypsytettiin rypälemehussa samaan tapaan kuin possua maidossa - ohjeessa. No, kirjaa ei näkynyt missään, enkä muistant tarkemmin ohjetta joten ryhdyin rakentamaan ruokaa rypälemehun ja possun ympärille näppituntumalla. Jos tykkäät makeista aromaattisista kastikkeista, jatka lukemista, mutta jos makea ja suolainen yhdessä ei iske, tämä ei varmastikaan ole sinun reseptisi :)

Kokonaisuus on simppeli; rypälemehua, sokeria, pippuria, yrttiä ja sika. Ainoa minusta vaikea juttu on se possun kypsentäminen juuri sopivasti, muttei yhtään liikaa. Siihen käytin apuna paistimittaria, jonka avulla pelastin possut turvaan pannulta ennenkuin sisälämpö pääsi yli 65 asteen. Itse asiassa otin possut turvaan jo 63 asteen kohdalla, sillä vetäytyessä lämpö vähän nousee vielä ja lopuksi possut laitetaan siirappiseksi redusoituun kuumaan kastikkeeseen. Tällä menetelmällä sain possupalat minusta aika lailla priimaksi; kypsiksi mutta vielä meheviksi.

tattimuusi, possunoisettiPerinteisesti paras; muusi, possu ja puolukka.

Muusiin en aio sen enempää tässä paneutua, mutta sen verran tuunasin perusperunamuusia, että laitoin joukkoon kuivattujen tattien pussin pohjalta sitä tateista jauhautunutta jauhoa, mitä sinne pohjalle aina jää. Näin muusikin sai vähän ryhtiä, eikä edes haitannut yhtään vaikka tein sen soijakermaan. Vinkkinä muuten maidottomien muusien tekijöille, toinen kikka jota olen käyttänyt maidotonta muusia tehdessäni, on laittaa vaikka pari maa-artisokan mukulaa perunojen sekaan. Niin muusi saa mukavasti makua, vaikka kermaa ja voita ei voisikaan läträtä sekaan.

Me tykkäsimme kaikki näistä possuista, jopa suhteellisen pieniruokainen A:kin otti kolmannen noisetin ja pisteli piiloon hyvällä halulla. Joten, lyhyestä virsi kaunis tänään ja hyvää naistenpäivää, naiset!

p.s. Niille miehille, jotka kyselevät miestenpäivän perään tiedoksi, että teidän vuoronne on sitten marraskuussa 19. pvä. :) Käy tämä ruoka tietysti ihan hyvin siihenkin päivään... ;)

porsaan sisäfile, noisetitKun kastike on kiehutettu kasaan, possut valellaan vielä ihanalla siirappisella glazella joka pannuun jäi.

Possupihvit rypälemehussa ( 2 pientä possun sisäfilettä riittänee kolmelle-neljälle)

2 pientä possun sisäfilettä
0,5 l rypälemehua
0,5 dl punaista balsamico - etikkaa
loraus öljyä
2 tl pippurisekoitusta
1 valkosipulin kynsi
2 rkl tummaa siirappia
1 iso tai 2 pientä oksaa rosmariinia
3 laakerinlehtä
muutama rouaisu Santa Marian chili explosion - myllystä (tai vaikka vähäsen cayannepippuria)
suolaa
pippuria


Jos käytät vakuumissa ostettua possua, ota possu pois vakuumista, huuhtele ja kuivaa ennenkuin jätät sen lämpenemään. Näin possusta tulee paremman makuista.

Leikkaa possunfileistä paksuhkoja pihvejä (n. 5-7 cm pätkiä) ja paina niitä vähän kasaan leikkauspinnastaan. Suola & pippurointi, luraus öljyä (tai halutessa myös voita) kuumaan pannuun ja noisetit paistumaan. Paista noisetteja molemmin puolin kunnes niissä on hyvä paistopinta.

Laita sitten paistimittari yhteen possuista, laita pnnulle rikki lyöty valkosipuli ja kaada perään rypälemehu, etikka, siirappi ja lisää mausteet ja yrtit. Valele sitten lusikalla possuja koko ajan kunnes possujen sisälämpö on siinä 61-63 asteen välissä. Nosta possut sivuun ja peitä vaikka kattilankannella (tai foliolla).

Laita levy täysille ja kiehuta lientä kasaan kunnes se alkaa muuttua vähän sakeammaksi ja tilavuus on pienentynyt n. 1/3 alkuperäisestä. Nosta sitten possut takaisin liemeen ja valele niitä vielä melkein siirapisella kastikkeella niin, että ne alkavat kauniisti kiiltää.

Päälle voi koristeeksi ripotella myös vähän persiljaa. Tarjoa tateilla maustetun perunamuusin kanssa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää naistenpäivää!

Mitä teillä oli jälkiruuaksi?
Olen nimittäin juuri aikeissa katsastaa sun jälkiruokatarjonnan täällä. Lauataina tulee (taas) vieraita ja tarkoitus olisi grillata. Lisäkkeeksi tulee mm. loistavia lyttypottuja ;)
Mutta se jälkkäri?
Oi, raamattuni, sen kerrothan...

t. baijeri

Tuuli kirjoitti...

Mmmmm...ihanan-näköistä!!!

Nelle kirjoitti...

Bsijeri: voi ei, tämä tulee nyt ihan liian myöhään sinun lauantai-illalliseesi nähden! Jos et ole vielä kokeillut, niin se marenkirulla on tosi helppo, hyvä, sen voi tehdä etukäteen ja uppoaisi varmasti myös saksalaisiin :) Toivottavasti kuitenkin löysit jotain!

Tuuli: kiitos! noista tuli tosi hyviä. Jos haluaa vielä tahmaisemman pinnan noihin possuihin, kannattaa kalastaa ne possut hetkeksi vaikka lämpöiseen uuniin siksi aikaa kun keittää lientä vähän kasaan. Sitten ennenkuin liemi on ihan valmis, nostaa possut takaisin ja valelee possuja hitaasti kiehuttaen samalla nestettä kasaan. Näin kastiketta tarttuu varmasti enemmän possun pintaan...

Anonyymi kirjoitti...

Hihiii, mä kauan tuijotin sun marenkirullaohjetta perjantaina, totesin sen liian rohhkeaksi kokeiluksi ja pääydyin helpomman kautta perinteiseen Britatorttuun. Olet muuten oikeassa, sakut on heikkona marenkiin.Seuraavan kerran rullaa sitten.Jotain telepatiaa tässä oli:)

Mä kiitän.
Bayern.