sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Lammaspaistia ja mansikkasalaattia minttuisella yrttikastikkeella

lampaanpaistia ja mansikkasalaattia

Ehdin jo voivotella, etten varmaan ehdi keksiä mitään haasteruokaa helmikuun haasteeseen kun on niin reissattukin ja kaikkea. Sitten tajusin, että Ameriikassa Food - kanavalla esitetyssä reseptissähän ovat kaikki tarvittavat värit - punaista lihaa, vihreitä yrttejä ja keltaista sitruunaa. Varmemmaksi vakuudeksi lisäsin vielä mansikoita, niin saadaan ihan kunnon punaista kehiin ;) Tätähän piti tehdä joka tapauksessa - miksi ei siis ekaa yritettä nyt!Reseptistä tuli nyt hieman sovelma, koska avasimme kesäkauden ja pakenimme viikonlopuksi kesäkeittiöömme. Ankarissa saaristo-olosuhteissa esimerkiksi kultaiset rusinat eivät olleet mitenkään saapuvilla kun huomasin niiden ja muutaman muun aineen jääneen mantereelle joten tässä oli sitten elettävä ilman niitä ja kapriksia. Mutta rehellisyyden nimissä seuraavalla kertaa laitan tähän myös kultaisia (keltaisia) rusinoita tai hieman hunajaa. Sitruuna olisi salaatissa tarvinnut jotain makeaa rinnalleen.

Lampaan marinadi & salaattikastike (reilun kilon paistiin & salaatille eli n. 5-6:lle)

4 oksaa minttua
4-5 oksaa lehtipersiljaa (suuria oksia, vajaa 1/3 kuvatusta nipusta)
1 sitruunan kuori ja mehu
2 kevätsipulin vartta
2 dl öljyä
2 kynttä valkosipulia

Lisäksi n. reilun kilon lammaspaisti, josta luu on poistettu ja rasva on pinnassa.

Silppusin lehtipersiljan varsineen kannuun ja riivin päälle mintun lehdet ja silppusin kevätsipulit. Kuorin sitruunan ja puristin sen mehun kannuun. Kaadoin päälle n. 1 dl öljyä, murskatut ja hieman silputut valkosipulin kynnet ja surrasin seosta sauvasekoittimella kunnes se alkoi vähän soseutua (myös vaalentua) ja jatkoin sitten öljyn lisäämistä kunnes seoksesta tuli tasaista ja kauniin väristä. Koska kesäpaikan avaaminen oli jo vaatinut veronsa ennen illalliselle pääsemistä en kyllä tarkasti mitannut öljyn määrää. Sanoisin että sitä meni n. 2 dl - mutta ei se ole niin tarkkaa oikeasti.

Sitten tarvitaan sellainen kiloinen tai vähän reilu lampaan paisti - ei se niin tarkkaa ole. Luun poisto oli jättänyt paistiin keskelle reiän. Avasin paistin tasaiseksi (kapeimmasta kohdasta lihaa, niin, että rasva jää koskemattomaksi. Halusin grillata lammasta pääasiassa rasvapuoli alaspäin (koska kestää paremmin grilliä). Muutenkin avattu, littana paisti kypsyy nopeammin kuin pyöreä möykky. Sellaisia luullisia lampaan paisteja olemme grillailleet epäsuoralla lämmöllä pitkiä aikoja koko ajan valellen... Mutta se onkin jo toinen tarina.


Kun olin avannut lampaan, kaadoin sen päälle n. puolet marinadista / salaatinkastikkeesta. Sitten annoin lampaan maustua kunnolla, kuitenkin vähintään 20 min ja yritin saada paistin lämpenemään edes hieman vielä talvikosteassa ja viileässä mökissä viemällä sen takan viereen odottelemaan.Mansikkainen ja minttuinen kikhernesalaatti (n. 4:lle)

yksi iso keräsalaatti (tai parin salaatin jämät kuten mulla tällä kertaa)
8-10 mansikkaa
n. 2 dl keitettyjä kikherneitä
1 kevätsipuli
1-2 vartta minttua lehdet riivittynä
(1 avokado - lapsi ei tykkää niin jätin pois, olisi sopinut hyvin)
(1 dl kuumassa vedessä (10-15 min) turvotettuja kultaisia rusinoita valutettuna ja silputtuna tai lisää salaatin kastikeosaan hieman hunajaa)


Minulla oli vielä edelliseltä päivältä jääneitä kikherneitä, jotka olin keittänyt ja freesannut nopeasti voissa porkkanapalojen ja timjamin kanssa. Päätin kierrättää ne salaattiin. Jos haluaa porkkanaa laittaa niin se sopii salaattiin hyvin, pakollista se ei kuitenkaan ole. Eli:

Keitä liotetut kikherneet kasvisliemessä tai ota valmiita kikherneitä purkista. Jos käytät purkkiherneitä niihin on hyvä valuttamisen jälkeen hieman kaataa salaattikastiketta ja käännellä siinä, että saavat makua.

Revi huuhdottu salaatti tarjoiluastiaan kerrokseksi. Pilko päälle kevätsipuli ja kaada kikherneet. Pilko päällimmäiseksi mansikat ja revi mintun lehdet. Juuri ennen tarjoilua pirskota salaatinkastike salaatin päälle. Tarjoa lampaan kanssa.Lampaan paistaminen grilissä on hyvin epämääräinen taitolaji. Koska lammas on nyt herkässä yrttimarinadissa se tykkäisi eniten maailmassa tulla paistetuksi parilalla tai kaasugrillissä. Koska oli vuoden eka kesäkeittely, me kuitenkaan emme mitenkään malttaneet luopua hiiligrilliajatuksesta pistimme lampaan hiiligrilliin öljyisine kastikkeineen päivineen. Tämä tietysti tarkoittaa valtavia lieskoja aina kun grillin avaa. Kannattaa varautua tukevilla välineillä, hyvillä käsineillä ja mahdollisesti apurilla laittamaan kantta päälle aina kun leimahtaa liikaa. :)

Alunperin kokkiohjelmassa kehotettiin paistamaan rasvapuolta parilalla kunnes se on kauniin värinen - eli muistaakseni noin 18-20 min (välillä kurkistellen pinnan väriä). Sen jälkeen paistetaan nopeasti lihapuolta. Sitten paistin annettiin vetäytyä 10 min ennenkuin sitä leikataan. Ta-daah, rosee paisti! (ja jos aika ei riitä, paista vähän lisää)

Grillissä paistia tehdessä Kaikki Riippuu (tm) kovasti grillistä, kuumuudesta ja kokin havainnointikyvystä (lue: nautittujen grillausjuomien määrästä). Idea on kuitenkin sama, lihaa paistetaan ensin hurjasti rasvapuolelta ja sitten vain nopeasti toiselta puolen. V töksii lihaa silloin tällöin lastalla kunnes se tuntuu sopivan kimmoisalta. Toiset sanovat ettei näin saa tehdä, mutta jätetään uskonnolliset ja aattelliset keskustelut johonkin muuhun juttuun - hyvää lammasta olemme aina lopulta saaneet ;)

Aikoja en siis osaa sanoa tämän tarkemmin. Kyllä meilläkin kävi niin, että nostimme jo lihan pois grillistä (kun oli niin kovin kuuma grilli) ja jouduimme vaan yhdestä kohtaa katsomaan, mitä lihalle kuuluu. Ei ollut sopivaa ja veimme lihan tyynesti takaisin grilliin viideksi minuutiksi. Lopputuloksen näette sitten kuvassa. Hiiligrillistä tulee kyllä upea aidon savun maku lihan pintaan, mutta herkät yrtit pääsevät enemmän oikeuksiinsa jos käyttää kaasugrilliä tai parilaa. Huomasin sen konkreettisesti viime kesänä kun kaikenmaailman Laitteita (tm) rakastava V halusi hankkia mökille suurempia illanviettoja varten myös helppokäyttöisen kaasugrillin. Herkät yrttimarinadit maistuvat ihan toisella tavalla kaasugrillistä tullessaan. Oikeastaan kyse on kyllä makuasioista...

Ennen lampaan tarjoilua sivelin vielä vähän kastiketta paistin pintaan ja annoin sen vetäytyä kunnolla.

Kastikkeen yhdistelmä (minttu + lehtipersilja) toimi ihanasti, mutta seuraavalla kerralla haluan salaattiin jotain hieman makeaa mukaan tuomaan täyteläisyyttä. Sitruunaa on marinadiin sopivasti, mutta salaattikastike olisi voinut olla vähän pehmennetty jollain makealla. Upean raikasta se kastike kyllä oli. Siitä huolimatta, rusinoita tai hunajaa kehiin sanon minä.


Ruuan kanssa joimme punaviiniä - Caliterra Tributo Shirazia joka sopii muuten grillatulle lampaalle todella, todella hyvin :) Eikä edes haitannut, vaikka viini oli aavistuksen viileää. Caliterran Cabernet on myös hyvää, mutta mielestäni tämä Shiraz on parempaa ja etenkin lampaalle se oikea valinta.

p.s. Codorniu on tehnyt juhlavuosipainoksen kuohustaan. Se oli loistavaa - kuplat olivat tosi pieniä ja maku täyteläinen. Ainakin me tykkäsimme siitä suuresti:)

1 kommentti:

nemo kirjoitti...

Aivan upea ruoka! Osallistumisenne on rekisteröity.