maanantai 1. marraskuuta 2010

Suklaabriosseja tyttöjen synttäreille eli vuodet ovat kuin suklaarasia... :)

suklaabriosseja


Kun olimme pieniä tapasimme aina kisata siitä, kuka saa niistä suurista joulusuklaarasioista ne vaaleat, umpisuklaiset palat. Kun ne oli syöty, siirryttiin niihin toffeetäytteisiin, marsipanitäytteisiin ja ehkä jopa ananastäytteisiin vaaleisiin paloihin. Tuntui suorastaan onnenpotkulta, kun saimme käsiimme rasian jossa niitä tummia suklaapaloja oli mahdollisimman VÄHÄN. :)


pandan juhlapöydän konvehditPandan suklaarasia on perinteinen ja kuulemma suomen suosituin...

Enkä oikeastaan tiedä mitä sitten tapahtui, koska kun Pandan juhlavuosirasia saapui tuossa pari viikkoa sitten ovellemme se siirtyi sinne viime jouluna lahjaksi saadun Fazerin Geisha - boxin viereen odottamaan jotain käyttökohdetta. Meillä ei nimittäin syödä oikeastaan lainkaan vaaleaa suklaata !

pullaa suklaallaJa siitä se ajatus sitten lähti - niin sanoakseni.

Ilmeisesti vuosien mittaan makuaisti on muuttunut tummempaan suuntaan ja jos ostamme suklaarasioita ne ovat lähinnä niitä tummia, lapsena niin kitkeriksi koettuja konvehteja. Olin jo vähän murheissani, että mitä niistä konvehdeista oikein keksisi kun ovat varmasti parhaimillaan nyt uunituoreena. Ja sitten tuli ystäviemme R&M-M&R - 60v (=30+30) - bileet ja minä päätin pyöräyttää bileisiin suklaakonvehdeista ylläribriosseja. :)


ikean briossivuoka

Näitä suklaabriosseja teen aina, kun haluan jotain erityisen ihanaa tarjottavaa. Ne ovat jossain määrin työläitä, jos joudut tekemään taikinan käsin, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Lisäksi voit halutessasi tehdä taikinan jo illalla jääkaappin ja leipoa sitten nämä briossit aamiaispöytään uunituoreena... Parhaimmillaan nämä ovat, kun sisään piilotettu suklaa on vielä valuvaa, muttei enää kuumaa. Eli ehkä n. vartin uunista tulon jälkeen.


Alkoi olla maksimikokoinen taikina tälle koneelle...

Itse asiassa, tein näitä nyt ensimmäistä kertaa kenwoodilla ja jännitin vähän, saanko taikinasta yhtä hyvää kuin käsin vaivaamalla - lähinnä koska käsikosketus taikinaan ja sen muodostumiseen puuttuu.

puoli kiloa voitaEi ole kevytherkku, jos joku niin luuli! :)

Taikinan vaivauksesa on kuitenkin yksi, täysin 100% varma merkki, mistä tietää homman olevan pulkassa; kun kaikki se valtava voimäärä on syötetty taikinaan, siihen nousee pintaan hassuja, rakkomaisia kuplia. Niistä on vaikeaa ottaa kuvaa, mutta ehkä tästä räpsystä jonkin käsityksen saa.



kuplia taikinassaPieniä kuplia ilmestyy taikinan pintaan.

Olen yleensä leiponut näihin sisään palasen tummaa suklaata ja jos haluaa, silloin mukaan voi raastaa muutaman hippusen limen kuortakin. Mutta suklaakonvehtien sisään leipomisella saatiin aikaan hauska ylläriefekti kun jokainen briossi maistui sisältä erilaiselle. Voit leipoa nämä pikkupullamaisina ja pyöreinä tai konvehtien kanssa (ja köh, taas kerran kiireessä!) huomasin käteväksi kaulita taikinasta levyn ja rullata konvehdin taikinan sisään. Sitten vaan rullasta pieniä pätkiä ja suoraan leivinpaperilla tai muffinssivuualla vuorattuun muffaripeltiin. Voit yhtä hyvin käyttää pieniä leivosvuokia tai muita tukevia kippoja. Jokin tuki pullille kummnkin kannattaa olla, jotta ne nousevat komeiksi ja herkullisiksi! Taikina tehdään ihan samalla tavalla kuin herkkutatti-provolonebriosseihin joita tein viime vuonna.


konvehdit taikinallaNoin leveään taikinaan menisi neljäkin karkkia... Tuosta taikinaa jää hieman liian paljon molempiin päihin.

Ja kuten kaikki suklaasydämet, nämäkin ovat parhaimmillaan, kun ovat hieman viilenneet, mutta suklainen sydän on vielä syntistä ja valuvaa... n. 15-20 min kuluttua uunista tulon jälkeen...


briossi

Taikinan tein nelinkertaisena ja vuokiin laitoin palasen leivinpaperia jonka lopuksi koristin palasella villalankaa. Sitten vaan briossit kassiin ja juhlimaan. Ja oikein kivaa meillä olikin! :)

suklaabriossejaHups, yhdessä briossissa suklaa taisi jäädä vähän liian pintaan... :)

Briossit suklaasydämellä (n. 12 kpl)

250g jauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl ruokosokeria
1 pussi kuivahiivaa, 11g (kun taikinan kertoi neljällä, hiivaa laitoin vähän vähemmän, 3,5 pss mutta 3 olisi saattanut riittää hyvin)
3 munaa, rakenne rikki vatkattuna
1 muna (tai yksi keltuainenkin riittää) voiteluun
3 rkl kädenlämpöistä maitoa
115g voita
175g tummaa suklaata (tai 1 konvehti per briossi!)


Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, suola ja kuivahiiva. Sekoita keskenään munat ja maito. Kaada munamaitoa ohuena nauhana taikinaan muokaten taikinasta pehmeähkön pallon.

Vaivaa sitten taikinaa 5 minuuttia kunnes taikina on tasaista ja elastista. Jos taprpeen, voit lisätä vähän jauhoja (minun ei tarvinnut).

Lisää voita taikinaan palanen kerrallaan vaivaten taikinaa aina voinokareiden välissä niin, että voi on täysin hävinnyt taikinaan. Tässä yleiskone on tosi kiva, etenkin kun voita on puoli kiloa....

Kun kaikki voi on leivottu taikinaan, taikinassa pitäisi näkyä pinnassa pieniä kuplia. voit lisätä voita tarvittaessa 1-2 rkl, mutta yleensä määrä on ollut oikea.

Kääri sen jälkeen taikina kelmuun tai muuten peittele kulho ja nosta taikina viileään ainakin tunniksi. Jos haluat tehdä briossit aamupalaksi, taikina voi seistä kylmässä hyvin yönkin yli.

Muotoile sitten briossit joko levyksi kaulimalla ja siitä leikkaamalla tai pullan mallisiksi ja piilota sisään pala suklaata. Sitten laita briossi saumakohta (tai toinen leikkuupinta) alaspäin vuokaan ja anna kohota n. kaksinkertaiseksi. Voitele keltuaisella ja paista sitten briossit uunissa 200 asteessa 12-15 min kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Anna jäähtyä hieman, jotta suklaa ei ole tulikuumaa mutta vielä vähän valuvaa. Voit myös lämmittää briossit uudelleen ennen tarjoilua - ne myös pakastuvat ihan kivasti n. kk ajan.

Jos haluat näistä oikein syntisiä - voit tehdä valmiiden briossien pintaan vielä siksak-kuvion sulalla suklaalla....

Happy Days - sanoisi Jamie, enkä protestoi.

p.s. Briossien ohje on suoraan kirjasta Ultimate encyclopedia of chocolate

9 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Lurps! =P

Nelle kirjoitti...

Taina no todella. Ei mikään terveysruoka, mutta kuka voi vastustaa aamulla kahvin kanssa tai hiihtolenkin jälkeen kaakaon kaverina suklaisen valuvaista briossia...

Jael kirjoitti...

Ihanan näköiset briochit! Mä olen taas laittanut tuollaisia suklaakonvehtejä joita en itse syö muffineihin.;D

Nelle kirjoitti...

Yaelian: Harkitsin sitäkin, Pandan sivuilla on valmiinakin jo useampia suklaareseptejä. Sieltä löytyy myös ne mainitsemasi muffinit näistä juhlapöydän konvehdeista :) Ihan hyödyllistä, kun näitä rasioita moni varmaan saa lahjaksikin näin joulun aikaan useamman!

Marika kirjoitti...

Kiits vielä maestrolle! Hyviä oli, maistui krapulassa, erityisesti kun käytti uunissa hetkisen :)

Nelle kirjoitti...

Marika: niin ja emännille! Oli mahtavaa, että jaksoitte järkätä tuollaiset isommat juhlat. Minäkin tutustuin taas useampiin uusiin ja mukaviin ihmisiin. :)

Oli älyttömän kivaa - vaikka tosiaan taisi olla vähän itseaiheutettua päänsärkyä aamulla... ;)

Veera kirjoitti...

Aivan mahtavia! Pakko laittaa joulun alla kokeiluun, suklaakonvehteja kun tulee todennäköisesti tänäkin vuonna olemaan yli terveiden tarpeiden (mikä tarkoittaa siis sitä, että kaikki kyllä menee, mutta eri asia on, että kannattiko :)).

Chez Jasu kirjoitti...

Näyttää ehdottomasti kokeilemisen arvoisilta. Varsinkin, kun briossit on edelleenkin TODO-listalla.

Nelle kirjoitti...

Veera: hehe, joo, mieti miten ihana näitä olisi laittaa vaikka tapaninpäivän aamupalalle - olettaen ettei ole syönyt itseään katki joulutortuista. ;) Menisivät Marikan kommentista päätellen ehkä myös vuoden ekan aamun kattaukseen ihan sujuvasti... ;)

Jasu tuo taikina ei ole ainakaan itselläni pettänyt _kertaakaan_ (koputtaa päähnsä) ja tuonne taikinan sisään voi kääräistä mutä tykkää; rusinoita, mantelimassaa tai vaikka marmeladia. Tai jos jättää sokerin pois - jotain suolaista. :) Toivotaan että onnistut!