keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Paljon vihreää ja hyvää kalaa nopeasti paistettuna - olisiko tämä välimerellinen wokki?

vihreitä ja kalaa

Kun viimeinenkin auringonsäde alkaa olla nähtävyys, minuun ainakin iskee mahdoton tarve syödä jotain vihreää. Ihan kuin kaikki kesän auringonsäteet olisivat elettävissä uudelleen kun rouskuttelee tummaksi vihretynyttä savoijinkaalia ja kesäinen tuuli tunnettavissa fenkolia natustaessa.



Tämä menee ruoka menee luokkaan klassiset maut, toinen menetelmä - tai no, liekö välimerellisten kasvisten paistaminen wokkityyliin nyt sinällään uutta missään. Espanjassa esimerkiksi muistan käyneeni buffassa, jossa lautaselle kerättiin kaiken maailman rehut ja merenelävät jotka kokki sitten heitti paistolevylle tiskin takana ja käänteli nopeasti ruuaksi. Idea on tismalleen sama.

kalaa ja kapriksia

Tuo tavattoman helppo tapa laittaa ruokaa pyöri mielessäni kun ajauduin eräänä tälläisenä pimeänä arki-iltana Stokkan kalatiskille. Ja kuvittelin, miten paistaisin kalat sitruunassa, kapriksissa ja hyvien oliivien kanssa lisäten mukaan ohueksi suikaloidut vihreät. Lopputulos olisi vähän kuin lämpimän salaatin kaltaista rikkaan välimerellistä "wokkia".

Ja hyvää siitä tulikin, koska käytin tuoreita vihreitä, hyvää tuoretta kalaa ja ihania puolikuivattuja oliiveita. Ei siis mitään liemessään kauniin kiiltäviä, silikonisen näköisiä kivettömiä coktail-oliiveita vaan sellaisia ruman ryppyisiä, kivellisiä ja Upean makuisia hieman kuivia oliiveita (purkissa ei ole nestettä).

Ja sitten vaan pannu kuumaksi ja paistamaan. Parhaiten tähän varmaan sopisi sellainen laakea metallilevy, jota espanjassa käyttivät, mutta ihan hyvin suuren kasarinkin kanssa pärjäsin. Suikaloin kaikki kasvikset pitkähköiksi siivuiksi, jolloin saimme ruuan napsittua puikoilla. Helppoa ja hyvää.

kalaa ja vihanneksia

Paistettua kalaa ja kasviksia (4:lle)

n. 600g kala-äyriäissekoitusta
1 prk mustia papuja (n. 400g keitettyjä mustia papuja)
1/2 pienestä savoijinkaalista
1 fenkoli
1 sipuli
1 banaanisalottisipuli (tai tavallinen salottisipuli)
3 kynttä valkosipulia
1/2 lemondrop - chiliä
4-5 tummaa, vahvan makuista oliivia (puolikuivia laitoin)
reilusti isoja kapriksia (kaprismarjoja) ehkä n. 15kpl? Maun mukaan...
1/2 sitruunan kuori ja lopuksi mehu
kunnon loraus, eli n. reilu 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
n. 2 rkl mangovinagrettia (tai jotain muuta hieman makeaa - vaikka 1 rkl sitruslikööriä)
hieman cayannepippuria
vihreää chilisuolaa
runsaasti vastarouhittua mustaa pippuria
öljyä
lopuksi pinnalle silputtuna sellainen Jamie Olivermainen tupsu lehtipersiljaa, eli saa olla paljon

Huuhtele ja siivuta vihannekset.

Kuumenna kasarin pohjalla kerros öljyä ja laita siihen silputtu sipuli, banaanisalottisipuli, chili ja fenkoli. Kääntele ja mausta vähän cayannepippurilla. Lisää oliivit ja sitrunan kuori. Siirrä sitten vihanneksia syrjään ja lisää kuumalle pannulle kala. Paista kalaa ja äyriäisiä vähän nopeasti joka puolelta ja lisää sitten pannuun kaprikset, mustapavut ja savoijinkaali. Sekoita kaikki vihennekset ja kalat sekaisin, kaada mukaan valkoviiniä ja anna sen vähän haihtua. Mausta chilisuolalla ja tarkista maku.

Lorauta sitten vielä maun mukaan sekaan jotain etikkaa ja makeaa - minula oli Stokkan mangovinagrettia joka on makeaa etikkakastiketta. Voit ihan hyvin sekoittaa vaikka vähän makeaa omenamehua ja etikkaa tai hunajaa, omenamehua ja etikkaa.

Kun savoijinkaali on hieman pehmentynyt (vain aavistuksen) ja ruoka on valmista, ota pannu pois tulelta, lisää sitruunan mehu ja mausta lehtipersiljalla sekä mustalla pippurilla.

Syö pienistä kupeista haarukalla tai puikoilla, kesää muistellen.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ruokaa mun makuuni ,ja just sellaista ,mitä täällä Välimeren puolella helposti löytyy ravintoloistakin.

Merituuli kirjoitti...

mistä sä löydät lehtipersiljaa? mulle tulee kiukku kun en löydä sitä taas mistään.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: nojoo, ja siellä tälläistä on varmaan upeaa kokata kun on vaikka mitä vihreää, mistä valita!

Merituuli: Tuo kyseinen on sieltä samasta stokkan herkusta, kuin kalatkin. Ompussakaan en nähnyt niitä ja Sellosta en ole varma.

Se mitä minä taas olen etsinyt "kissoissa ja koirissa" on Jerezin sherryviinietikka. Ei ollut edes herkussa... eikä missään!

Kermaperse kirjoitti...

Tätä on varmaan pakko joskus kokeilla!

Nelle kirjoitti...

Kermaperse: savoijinkaali on kivaa paistettuna kyllä, voihan sekaan laittaa sitten monenlaista - mikä estää vaikka paistamasta mukaan maustettua kanaa tms. :) Savoijinkaali käy muuhunkin kuin keittoon ja kääryleisiin... :)