torstai 28. lokakuuta 2010

Uunikanaa kurpitsapedillä eli nopeiden... tai helppojen ruokien viikko

uunibroileri kurpitsapedillä

Ei vaan ole kyennyt eikä pystynyt. Onneksi kuitenkin vahingossa, ilman ohjetta ja ideaa voi myös onnistua ;) Tätä söimme eilen ja olikin ihan tajuttoman hyvää. Minä niin tykkään butternut - kurpitsasta ettei paremmasta väliä. Lisäksi - tälläiset yhden kipon ruuat ovat ihan ykkösiä arkena.

Ostin muutama päivä sitten lähikaupasta jännittävän Kariniemen umpiopakatun kananpojan vähän kahtiajakoisin ajatuksin; tosi kiva, että kokonaista broileria saa pakattuna, maustamattomana tuoretavarana. Kiva, koska siten tuoretta ja kokonaista broileria voisi ehkä ostaa pienemmistäkin kaupoista, joissa ei ole erillistä säilytystilaa kanalle. Mutta kääntöpuolella tämä selvästi koneellisesti vakuumiin pakattu kana tuskin on ollut yksi niistä kovin onnellisista yksilöistä... No, ehkä joskus kanassa, kuten munissakin lukee jotta vapaa kana tai luomukana. Idea on kumminkin hyvä ja tosi kätevää, että kana säilyykin tietysti umpiopakattuna vähän pidempään.

Kurpitsa paahtui makeanmehukkaaksi ja linssit kypsyivät imien itseensä kurpitsan ja kanan mehuja. Miten tämä voisi olla pahaa?

butternut kurpitsaa ja belugoja

Uunibroileria kurpitsapedillä (pienelle perheelle)

1 uunibroileri
1 butternut - kurpitsa
n. 1,5 dl beluga - linssejä
n. 2 dl vettä
2 kynttä valkosipulia
yhden ison salvian oksan lehdet riivittynä (tai puolet kaupan vesiviljellystä puskasta)
suolaa, pippuria

broilerin päälle:
hieman cayannepippuria
vähän garam masalaa
kikkoman - riisikastiketta (tai (vaaleaa) siirappia, loraus vettä ja soijaa seoksena)
oliiviöljyä
mustaa pippuria
suolaa

Lopuksi koristeluun sitruunatimjamia

Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Pilko kurpitsa kuutioiksi ja laita kuutiot uunivuokaan. Huuhdo belugat ja lauta ne kurpitsan kanssa vuokaan. Lisää murskattu valkosipuli, vesi ja salvian lehdet.

Peitin sitten uunivuuan kannella ja annoin hautua 200 asteisessa uunissa n. 20 min. En tiedä oliko tämä varsinaisesti tarpeen, kun kanalla menee kuitenkin 1,5h ne olisi varmaan voinut laittaa uuniin yhtä aikaakin...

Sitten lisää pedille vähän suolaa ja pippuria, laita pesty ja kuivattu kana kurpitsapedille, ripauttele päälle vähän mausteita maun mukaan ja hiero ne pintaan tasaisesti. Ripottele vielä suolaa ja pippuria kanalle. Valele riisikastikkeella ja öljyllä. (näppärä sekoittaa nämä kipossa ja sutii pullasudilla...Laiska vaan valelee... ;) )

Paahda uunissa n. 180 asteessa n. reilu tunti tai 1,5h kunnes paistimittari näyttää 82 astetta ja kana on kypsä. Kanaa kannattaa valella ainakin kerran paiston aikana vielä öljyllä - parempi tulee jos sutikoi muutaman kerran sillä sokerisella glaze-öljyseoksella.

Lopuksi ripottele sitruunatimjamia ruualle. Nautiskele vaikka coronalla twistatun herukkahillon kanssa.

p.s. V leikkii vanhalla 1D:llä, kyllä vanhallakin ammattikameralla tulee hienot värit, hienommat kuin mun räpsyissä - eikö vaan?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos! Tuleehan sieltä kun vähän potkii ;D eikun oikeesti aivan ihania reseptejä sulla taas!

t.baijerilainen

Nelle kirjoitti...

Baijerilainen: sellaista se on, meidän amatöörien kanssa - joskus pitää treenailla :)