perjantai 19. marraskuuta 2010

Possun lapaa mustapapukastikkeessa ja kermaista kurpitsapyrettä

possun lapaa ja mustapapuja

Okei. Tämä pimeys on kyllä vienyt voimat ihan ennennäkemättömällä tavalla. Niinpä minäkin sitten olen koittanut keksiä sellaista ruokaa, joka ei vaadi minkäänlaista suurta keittiöjumalattarena oloa vaan valmistuisi kuin itsestään. Lisäksi vielä ajattelin, että olisi näppärää jos ruokaa tulisi kerralla ainakin kahden, ellei kolmenkin päivän tarpeisiin. Ja niinpä olemme tällä viikolla syöneet possun lapaa.

possun lapakiekkoPossun lapakiekko on aika iso, yhdestä kiekosta syö kyllä jo pieni perhe ihan kunnolla!

Possun lapa on halpaa ja älyttömän hyvää uunissa brasing - tyyliin hauduteltuna. Tämä tarkoittaa, ettei kastiketta saa olla liikaa. Tuunasin taannoisesta mustapapukastikeviritelmästäni uuden version näitä possukiekkoja varten ja lopputulos oli oikeinkin hyvää :) Ideana tässä versiossa oli, että kansi esti kastiketta palamasta ja liha muhi paahtuen padassa kuin itsestään. Ja näin päin se toimiikin jo paljon paremmin :)


mustapapukastikeSoseutetuista mustapavuista tulee epämääräisen näköistä soosia, mutta kypsyessä väri muuttuu herkullisemmaksi.

Tämä on helppoutensa vuoksi myös oikein sopivaa sapuskaa viikonlopun ulkoilulenkin aikana kypsenneltäväksi. Se kelpaisi hyvin isommankin ulkoiluseurueen ruokkimiseen. Minä käytän reseptissä kuivattuja papuja, joita laitan edellisenä iltana likoamaan. Voit toki ostaa myös valmiiksi keitettyjä papuja, mutta minä tykkään kuivista; niitä on kätevää säilyttää rajallisissa kaappitiloissa suht isojakin määriä, ne säilyvät n. ikuisesti ja ovatpa ne suhteessa tietysti halvempiakin.

Ja mikä parasta koko setissä, kun pata on valmistumassa, voit samalla lämmöllä paahtaa uunisa myös kurpitsan pyrettä varten. Kun kurpitsa saa väriä ja on pehmentynyt reippaan 30 min paahtamisella, nostat vaan kurpitsan pois, pöydälle vähän jäähtymään. Kun ruokailun aika tulee, poista siemenet ja paahtunut kuori ja soseuta kurpitsa voin, kerman ja muskotin kanssa pyreeksi.

Possu oli täyteläistä, starflame - chilistä ja reilusta kasasta inkivääriä makuun tulee hauskaa potkua ja melkein makea, samettinen ja muskottipähkinäinen kurpitsapyre tekee kokonaisuudesta jollain tapaa ylellisen. Lisänä voi tarjota vielä jotain hyvää, hapokasta hilloa jos tykkää. :)

Helppoa herkkua kynttilänvalossa nautittavaksi kaiken tämän pimeyden keskelle.


possun lapaa ja mustapapukastikettaValmis, kypsennetty mustapapukastike näyttää ja maistuu herkulle. :)

Possun lapaa mustapapukastikkeessa (ainakin kuudelle - kahdeksalle nälkäiselle)

2 isoa possun lapaa
reilu 1/2 pss kuivia mustapapuja (eli n. 250-300g kuivapaino) tai n. 3-4 prk valmiiksi keitettyjä mustapapuja
1 starflame chili
2-3 rkl kikkoman -riisikastiketta tai 1 rkl soijaa ja 1-2 rkl siirappia (siirappi sopisi tähän varmaan vielä paremmin)
1/4 prk eli n. 1/2 dl chilimarinoituja valkosipulin kynsiä + öljyä purkista
kunnon palanen inkivääriä hienona silppuna (ehkä 3 cm?) tai 3 reilua teelusikallista inkivääritahnaa
n. 3 dl keitinlientä
noin 2rkl valkoviinietikkaa
1 rkl appelsiinimarmeladia
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
maapähkinäöljyä paistamiseen

Laita huuhdotut mustapavut likoon edellisenä iltana runsaaaseen veteen. Seuraavana päivänä kaada lioutusvesi pois ja laita uusi, puhdas vesi kattilaan. Kaada sitten pavut veteen ja keitä hiljalleen kypsäksi, n. 30 min tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Huom! älä laita keitinveteen suolaa tai liemikuutioita, silloin papujen kuoret pehmenevät paremmin.

Nosta lihat lämpenemään huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa.

Valuta valmiiksi keitetyt pavut ja ota talteen ainakin n, 3 dl keitinlientä.

Mittaa sitten puolet pavuista tehosekoittimen blenderiosaan ja laita mukaan mausteet; chili, inkivääri, valkosipulit, suolaa, murskatut korianterinsiemenet sekä riisikastike tai siirappi ja soija. Lisää appelsiinimarmeladi ja etikka sekä vähän keitinlientä. Soseuta pavut. Lisää tarvittaessa keitinlientä, jotta saat pavut soseutumaan ja rakenteen kastikemaiseksi. Minulla lientä tosiaan kului ehkä se 3 dl.

Sitten sekoita kastike kokonaisiksi jätettyihin papuihin ja tarkista maku. Lisää suolaa tai siirappia maun mukaan.

Ota esiin laakea, suuri pata. Laita pataan kunnon kerros maapähkinäöljyä (tai voit toki käyttää muutakin öljyä) ruskista sitten vuorotellen kumpikin kiekko molemmin puolin nätin väriseksi.

Laita sitten molemmat kiekot pataan ja kaada kastike päälle. Kastike ei saisi peittää lihoja ihan kokonaan, minulla toinen kiekko jäi selvästi veilä näkymään pinnan yli.

Sitten kansi päälle ja pata 200 asteiseen uuniin n. 2-2,5h tai kunnes liha on ihan kypsää ja lohkeaa.

Tarjoiluvaiheessa riivi päälle koristeeksi lehtipersiljaa.


Samettinen kurpitsapyree (4:lle)

1 butternut squash (butternut-kurpitsa)
2dl kermaa
reilu 1/2tl muskottia
40g voita
suolaa

Pistele kurpitsaan muutamia reikiä veitsenkärjellä. Laita kurpitsa uunikipossa 200 asteiseen uuniin ja paahda sitä siellä välillä kurpitsaa kääntäen n. 30-35 min tai kunnes kurpitsan kuori on vähän ruskettunut ja kurpitsa tuntuu vähän pehmenneen.

Anna kurpitsan ainakin vähän jäähtyä ennenkuin käsittelet sen.

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet lusikalla. Kun kurpitsa on hyvin paahtunut, uori pitäisi lähteä ihan vaan nyppimällä irti. Jos se ei ohan jokapaikasta lähde, käytä apuna kuorimaveistä.

Laita kattilaan voi ja sulata se. Lisää pilkottu kurpitsan liha ja kuumenna kurpitsapaloja sekoitellen voissa hetken. Lisää muskotti ja sekoita muutaman kerran. Kaada sitten mukaan kerma ja kun seos on kuumaa, lisää suolaa ja soseuta pyre.

Tarkista maku ja tarjoa possupadan kanssa.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mulla on kans just possunlapa jääkaapissa viikonlopun pataruokaa varten! Meinasin kyllä tehdä niitä iänikuisia uunikasviksia ja jotain vähän B-B-Q makuista possua. Nyt iski valinnan vaikeus

Nelle kirjoitti...

Nanna: Meneehän tämäkin uunikasvisten kanssa :) No, tämä on selvästi pehmeämmän makuinen, mustapavut pyöristää possun makua. Soijaa voi laittaa sitten enempikin jos tykkää. Vaikka kypyessään papusoosi tietysti kehittää syvempiä makuja, siitä saa hyvän idean maistamalla jo ennen uuniin laittoa. :)

Mutta; hyvää tulee varmaan myös BBQ - maustettuna. Lavan kanssa ei oikein voi epäonnistua :)