tiistai 2. marraskuuta 2010

Suppiksilla ja linsseillä täytettyä munakoisoa, eli syksyn mukavuusruokaa

täytetty munakoiso

Jostain syystä tästä syksystä on muodostunut tavattoman kiireinen. Se ei ole pelkästään työn syy tai ansio vaan jostain syystä olen vaan halunnut revetä niin monelle taholle ylipäätäänkin, että huomaan melkein toistuvasti vuorokauden tuntien loppuvan kesken. Kaikkeen kivaankaan ei vaan voi ehtiä.

Välillä sitä oikein toivoo, että löytyisi jokin rauhallinen hetki, että voisi käpertyä sohvaan ja lueskella jotain niistä uusista, ihanista keittokirjoista joita olen saanut lahjaksi ja joita V on minulle Amazonista napsinut - nyt kun Amazon toimittaa ilmaiseksi myös eurooppaan. (siinä on joku ostoraja, jota en muista mutta vink vink)


suppilovahverot

Ja kyllä, toisinaan sitä sitten onnistuukin pihistämään hetken tai pari sohvalla, keittokirjaa selaillen. On välillä kyllä pakkokin silloin, kun aivot lyövät tyhjää ja ruokaa pitäisi laittaa. Tämä ruoka syntyi yhden tuollaisen väsyneen, tyhjäpäisen päivän päätteeksi, kun selailin Marja Lindforsin kirjaa munakoiso. Keittokirjojen suurin hyöty ainakin minulle on inspiroituminen. Munakoiso taipuu älyttömän moneksi ja on kunnolla kypsennettynä lähes poikkeuksetta herkkua. Tämä resepti ei ole suoraan kirjasta, mutta kun aikani selailin Marjan mitä mahtavampia munakoisoruokia tulin ajatelleeksi, että ehkä halkaistunkin munakoison tosiaan voisi kovertaa ja koverretun lihan paistaa täytteiden kanssa uudelleen koison sisään.

munakoison täyttäminenKover, kover lusikalla vaan...

Se munakoison sisustan paistaminen tekee sille ihan ihmeitä. Munakoisosta tulee täyteläistä ja paahtunutta, mausteet nousevat ihanasti esiin ja paistuessaan munakoison sisustasta tulee hyvä täytteenpohja. Sitä voi jatkaa hyvin monenlaisella makusinfonialla. Tällä kertaa minulla oli kaapissa suppilovahveroita ja mieleni teki myös mustia linssejä. Ja niin tästä sitten tulikin syksyn mukavuusruokaa ihan parhaimmillaan...

linssi-suppilovahverotäyteKaikki herkut pannun kautta koison sisään...

Maut sopivat hienosti yhteen ja belugojen täyteläinen maku ja mukava rakenne tekivät tästä ruokaisan suppisten tuodessa mukaan metsäisiä makuja. Tälläisenään munakoison voisi tarjota vegaanillekin, koska parmesanista on olemassa jokin vegaanille sopiva parmesanin kaltainen tuote. Rasvana voit käyttää yhtä hyvin kasvisöljyä kuin ankanrasvaakin. Minulla nyt sattui olemaan ankanrasvaa, joten käytin sitä. Ankanrasva tekee mausta öljyä täyteläisemmän - mutta vegaaniversioon voi hyvin kokeilla vaikka jotain saksanpähkinäöljyä tms.

mozzarellaa ja täytettyä munakoisoaEikä mozzarella pahenna asiaa mitenkään - lopulta en osaa sanoa kumpi oli parempaa, lisäjuustolla vai ilman?

Ja seuraavana päivänä kun en jaksanut tehdä mitään muuta ruokaa, lämmitin vaan näitä edellisen päivän koisoja uunissa. Siinä lämmittäessä menin tukevoittamaan näitä vielä mozzarellalla... Ja valuvalla mozzarellalla kuorrutettuna se vasta hyvää olikin;) Sellaisenaan se on loistava ja varsin tukeva kasvisruoka ihan itsekseen. Vihreää salaattia vaan mukaan vitamiineja tuomaan ja se on siinä.

linssitäytteiset munakoisot

Suppilovahvarotäytteiset munakoisot (lisäkkeen kanssa kuudelle)

3 pientä munakoisoa
1-2 punasipulia
2dl belugalinssejä
1/2l kasvislientä
n. 2.5dl-3dl tuoreita suppiksia
ankanrasvaa tai oliiviöljyä paistamiseen
2-3 kynttä valkosipulia
chilisuolaa
mustaa pippuria
1 lemon drop chili
1.5rkl vaaleaa balsamicoa
1tl muskottipähkinää
oliiviöljyä loraus
1/2 aji cristal
pari-kolme oksaa rosmariinia ja timjamia - tai maun mukaan
n. 1,5-2 dl parmesanraastetta
(mozzarellaa pinnalle)

Keitä beluga - linssejä kasvisliemessä n. 10-15 min tai kunnes ne ovat vähän pehmenneet.

Halkaise munakoisot. Koverra lusikalla munakoison sisus talteen ja ripottele munakoison kuoreen vähän suolaa.

Silppua sipuli ja munakoison sisus. Laita paistinpannuun ankanrasva tai öljy ja kuullosta sipuleita hetki. Lisää sitten munakoison sisus ja paista niin, että mössö alkaa saada väriä pannussa. Lisää valkosipuli, chilit ja sekoittele hetken. Lisää sitten suppikset ja paista täytettä hetki. Sekoita sitten mukaan valutetut belugat, lorauta mukaan etikkaa ja paista hetki, jotta etikka höyrystyy. Mausta seos muskotilla, mustapippurilla ja suolalla.


parmesan

Ota pois liedeltä ja lisää mukaan tuoreet yrtit ja parmesanraaste.

Pyyhi sitten munakoison "kuoret" talouspaperilla, jos niihin on noussut vettä. Voit sipaista ne oliiviöljyllä, täyttää ja asettaa uunivuokaan.

sienitäytteinen munakoiso

Paista 200 asteisessa uunissa kunnes munakoisojen kuori pehmenee ja kypsyy, n. 30-40 min. Halutessasi näistä koko illallisen päänumeron, raasta päälle paistamisenloppuvaiheessa/jälkeen vielä mozzarellaa ja jatka paistamista kunnes juusto sulaa ja saa mielellään vähän väriä.

p.s. värin saamiseen grillivastus on hyvä ja nopea apu - jos sattuu olemaan jo kova nälkä ;)

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mmmm,munakoiso on aina ihanaa.Siis mitä,toimittaako Amazon Eurooppaan kirjat ilman toimituskuluja? Monta kertaa jos olen tilannut pari kirjaa niin on pelkkä toimituskulujen osuus ollut melkein yhtä suuri kuin kirjojen:-(

Nelle kirjoitti...

yaelian: Joo, semmosen 7-10 päivän toimituksen yli 20 punnan tms ostoksille saa ilmaiseksi eurooppaan. Sitten rahalla saa nopeampia toimituksia, mutta meillä nuo ilmaiset on ollut viimeksi n. 5 pv sen jälkeen kun he on ilmoittanut et paketti shippas. :) Se on nyt ihan hiljattain tullut. Tosi kivaa! :)