keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Aromaattista fenkolia uunista kera meriahvenan

kalaa ja vihanneksia

Eilen kaupassa ilmoitin V:lle, etten aio syödä tänään mitään ruskeaa. Tämä ajaus oli pälkähtänyt päähäni, kun katselin blogin juttuja; mustia linssejä, munakoisoa, suppilovahveroita ja suklaabriosseja... :)

Syksy tulee ja Mankkaan K-kaupassa jossa (poikkeuksellisesti ja vaihteen vuoksi) päätimme vierailla syksy näkyi vihannestiskillä. Olin saanut päähäni, että jotain raikasta, rikasta ja mielellään vihreää olisi saatava. Mutta sitä vihreää alkaa kieltämättä jo olla heikosti. Juuresten meret ovat vallanneet tiskit. Minä seisoin rehujen äärellä vähän neuvotonna - juurekset ovat hyviä, mutta vaativat vähän aikaa...

Ja nopeaakin se illan kokkailu saisi mielellään olla; kello oli paljon ja olimme olemmat vähän väsyneitä.

nopea kalaHeipä hei, nopea, helppo ja maukas hopeakylki.

V huomasi fenkolit ensin. Minä tartuin palsternakkaan ja pussiin kaskinauriita. Niistä nauriista kuulette ehkä myöhemmin, mutta tänään kalatiskiltä jäi mukaan valmiiksi sweet chilikastikkeella marinoitua uunivalmista sea bassia. Joo, tiedän - varmaan ne Vaasalaiset ahvenfileet olisivat olleet ekologisesti kestävämpi vaihtoehto, mutta sea bass oli valmis uuniin ja se on tavattoman hyvää.

Kotiin päästyäni lehteilin fenkolipussi toisessa kädessäni hetken hopealusikkaa, josta sain idean yhdistää fenkoliin appelsiinia. Ja siitä sitten soveltamaan...

a tossGive it a toss... Eli piilottelenpa appelsiininkuoret....

Joten, kaikessa yksinkertaisuudessaan siivutin fenkolin, lohkoin palsternakat ja sekoitin niille öljystä, fenkolista, aniksesta ja koivusiirapista aavistuksen makean maustekastikkeen. Sitten raastoin vihanneksille appelsiinia, pirskotin kastiketta ja pyörittelin vähän fenkoleita. Kääntelemällä vihanneksia sain appelsiinin kuorenpalaset palamiselta suojaan fenkolien alle. Kalat kyytiin reunoille ja koko komeus vaan uuniin.

Fenkoli, palsternakka ja maustekastikkeeni olivat ihan tajuttoman hyvä, V:n sanoin melkein parfyyminen makuyhdistelmä lisäkkeessä. Reunoilla olleet vihannekset olivat vähän karamellisoituneet ja aniksen sekä palsternakan pähkinäiset maut tekivät lisäkkeestä täyteläisen. Se sopi ihan upeasti sweet chilillä maustetun meriahvenan kanssa. Oikein pätevää settiä, kuulkaas.

Palsternakka paistui pehmeäksi hautuen, eli jos haluat siihen rapsakkuutta, kannattaa laittaa palsternakat ja fenkolit eri päähän peltiä. Mutta minä kyllä tykkäsin tästä juuri näinkin - se applesiinin kuori oli hyvä sovelma tähän tarkoitukseen...

Ei herkullisen arkikokkauksen tarvitse tämän monimutkaisempaa ollakaan.

fenkolia, palsternakkaa ja appelsiinia uunissa

Palsternakkalisäkettä kalalle (2:lle)

2 palsternakkaa
1 fenkoli
1/2 appelsiinin kuori
1 tl anista
1 tl fenkolin siemeniä
2 rkl pistaasiöljyä (mielellään pähkinäöljyä ja jos sellaista ei ole, käytä vaikka murskattuja saksanpähkinöitä (n. 5 kpl) ja tavallista, mautonta öljyä)
vajaa 1 rkl koivusiirappia (tai vaikka kuusenkerkkäsiirappia...)

suolaa (lopuksi)

ja lisäkkeen kanssa...

1-2 kalaa. Meille olisi riittänyt 1 sweet chili -kastikkeella marinoitu, pienehkö sea bass.

Laita uuni kuumentumaan 180 asteeseen. Kuori palsternakka ja ota talteen fenkolin tillimäiset lehdet.

Lohko palsternakka ja siivuta fenkoli ohuehkosti. Lado vihannekset keskelle uunipeltiä. Riivi tai raasta fenkoleille pestyn appelsiinin kuorta (voit sekoittaa kuoriraasteen myös kastikkeeseen)

Murskaa fenkolinsiemenet ja anis morttelissa. Sekoita pienessä kipossa öljy, siemenet ja siirappi. Pirskota vihannesten päälle.

Pyörittele vihanneksia jotta kastiketta tulee vähän joka puolelle ja appelsiinin kuoripalat eivät jää kaikki pintaan palamaan.

Paista kaloja ja lisäkettä pellillä uunissa 30 min tai kunnes kalan selkäevä irtoaa. Ripottele päälle suolaa maun mukaan ja korista niillä talteen ottamillasi fenkolin lehdillä.

Nauti!

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Loistoesimerkki taas, että samalla vaivannäöllä sinne pellille sais kehiteltyä vähän vaihtelevampaakin settiä ainaisen perunan ja porkkanan sijaan.

Katiskatar kirjoitti...

Todella kiinnostava lisäkeidea. Yhdyn edelliseen, että yleensähän sinne uunivuokaan päätyy juuri peruna ja porkkana, muita ei tule edes ajatelleeksi, vaikka kaupoista löytyykin kaikkea ihanaa.

Finebyme kirjoitti...

rakastan fenkolia, sitä vaan tulee tehtyä jostain syystä liian harvoin

Nelle kirjoitti...

Nanna ja katiskatar: jotenkin sitä kaupassa välillä on kovin neuvoton että mitä sitä ottaisi mukaan. Tuo fenkolin siivutus toimi hyvin...

finebyme: Tämä oli ainakin ihanan helppo, kun ei tarvinnut esikeitellä sitä fenkolia millään lailla. Siellä silver spoonissa muuten oli tehty fenkolia ihan raakana, ohuesti vaan suokaloimalla ja marinoimalla suikaleet.