torstai 4. marraskuuta 2010

Possunkylkeä, otto III

rapeaa possun nahkaa, possunkylki

Sen edellisen possukokemuksen jälkeen meillä on vähän harjoiteltu. Nyt päästiin jo lähemmäs Jamien mallia, vaikka lisukkeet eivät arkikokkailussa olleet ihan yhtä rikkaat ja hienot...

Tämä oli jo tosi hyvää, vaikka jotenkin lihasta ei tullut aivan yhtä jumalaisen pehmeää kuin siinä edellisessä possussa, jonka pinta paloi. Varmaan johtuu siitä, että se oli yksi iso pala ja nyt minulla oli vaan kaksi pientä palaa. Possun nahka paistui nyt ihan rapsakaksi ja maltoimme kypsytellä lihaakin riittävän pitkään (Yrite nro kaksi aiheesta ei ehtinyt ihan mureutua loppuun asti...)

Minä tykkäsin tuosta näkkärinrapeasta pinnasta kuin hullu puurosta, mutta V oli sitä mieltä että se oli "nopparuokaa". :) Vasta toisella lämmittämsellä pinta oli hieman antanut periksi eikä ollut ihan niin näkkärinrapeaa ja V hyväksyi lopputuleman. Joskin V pohti ääneen, saiskohan nahasta jollain tavoin "ohuempaa" tai vähemmän kovaa. Jaa-a. Eilen kun selailin Larousse - kopiotani sielläkin kerrottiin, että possun nahka on aika paksuhko, kova ja se rapeutuu kyllä ihanaksi uunissa. Ja kuten totesin, minua se rapeus ei haittaa - päinvastoin. Häpeällisesti tunnustan, että närkin pari "noppaa" seuraavana aamuna possunjämästä - suoraan jääkaapista... :)

Joskus pitää vielä tehdä ihan niinkuin Jamie sanoo. Ehkäpä tässä jonain pimeänä syysviikonloppuna kun saadaan jostain iso kylkipala ja paljon ihmisiä syömään...

Possunkylkeä uunissa (yksinkertaistus Jamien ohjeesta)

n. 800g-1kg possunkylkeä
2-3 rkl sitruunanmehua
loraus oliiviöljyä
n. 2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustaa pippuria

ehkä 1-1,5 dl olutta
3 pientä sipulia
loraus kikkoman - riisikastiketta (tai soija-siirappiseosta)
1 prk valmiiksi keitettyjä ruskeita papuja (ei niin tarkkaa paljonko, minä laitoin pirkan 400g papupurkillisen mutta enempikin voi hyvin laittaa.)
1 valkosipulin kynsi
timjamia

Kuumenna uuni 240 asteeseen. Tee possun pintaan ristiviillot, mutta älä viillä lihaan asti.

Sekoita sitruunanmehu, öljy, suolaa ja paprikajauhe tahnaksi ja hireo se possun pintaan ja joka puolelle.

Paahda uunissa n. 30 min kunnes nahka alkaa olla rapsakkaa. Laske uunin lämpö 180 asteeseen.

Laita sitten paistoastiaan vähän olutta pohjalle (ettei liha kuiva) ja laita uudelleen uuniin kypsymään n. 2h tai kunnes liha on niin kypsää että se lohkeaa. En katsonut tarkasti kelloa, mutta lähemmäs parisen tuntia meillä meni.

Kun liha hautuu, voit pilkkoa sipulit suuriksi lohkoiksi, murskata valkosipulin ja valuttaa pavut. Lisää sipulit ja pavut vuokaan hautumaan ja sutikoi samalla sokerista soijaa possun pintaan. Tätä sutikointia voit tehdä useampaankin otteeseen paistumisen aikana. Sipuli hautuu ihanaksi n. tunnissa...

Kun ruoka on valmis, mausta mustalla pippurilla ja timjamilla.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

mitä on nopparuoka?

mäkin luulen että pitäisin rapsakasta siannahasta!

Nelle kirjoitti...

Merituuli: luulen että V tarkoitti ihan vaan tämä kyseisen ruuan mieleen tuomaa assosiaatiota ;) Ei imartelevasti hän kuvaili possunnahkaneliöitä "nopiksi" :)

Merituuli kirjoitti...

ou jee :)!

Helena kirjoitti...

Moi!
Muistatkos mitä lupailit keväällä?
Viiden pisteen vinkki: liittyy juhliin.

Nelle kirjoitti...

Helena: ai kas, kuvat on tainneet jäädä matkalle. :) Täytyy koittaa jos sunnuntaina ehtisi. Niitähän sä varmaan...? :)

Helena kirjoitti...

Katopas! Hyvin meni. Viiden pisteen vinkki riitti ;o)
Mukavaa viikonloppua koko perheelle!

Anonyymi kirjoitti...

Löytyihän tämä! Olen kauan himoinnut rapsakkaa possunkylkeä, nyt sitä on köntti marinoitumassa. Niin marinoin sen hieman eri tavalla, uskoen naapurini kroatialaista anoppia (joka tekee muuten jumalaista ruokaa)ja huomenna meillä on toivon mukaan ihanaa mehevää ja rapsakkaa kylkeä illallisella.
Kiitos Baijerista :)
Prost!

Nelle kirjoitti...

Baijerilainen: jos se kroatialainen possu on oikein hyvää niin tule vinkkaamaan - teen aina silloin tällöin possunkylkeä uunissa ja olisi tosi kiva saada siihen paluupostissa muitakin kivoja marinadeja :) Ja toivotaan että teille tulee ihana illallinen! :)

Sampo kirjoitti...

Kun tuossa kuvassa näkyy osin mustunutta possunnahkaa, niin itse sain kullankeltaiseksi ja rapeaksi pitämällä ensin puolitoista tuntia 160C uunissa ja sitten reilu puoli tuntia 200C:ssä (tai ainakin nuo oli ne lämpötilat mihin uuninnamiskan käänsin, ei ollut mittaria joten en voi tietää kuinka tarkka on uuni).