sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Spelttipuuroja

spelttipuuroOlen saanut Uuden Mustan riisin vaihtoehto-testauksen myötä valtaisan puuroinnostuksen! En yleensä tee itse puuroa ja oikeastaan pidän vain ohrauunipuurosta tai jouluisesta riisipuurosta. Pidän riisi- ja ohrapuurosta erityisesti rakenteen vuoksi, jyvät eivät yleensä menetä koostumustaan ja tuntuvat suussa mukavalta.

Nyt kun olen ollut viettämässä syyslomaa vanhempien luona, olen miettinyt pääni puhki mitä sellaista voisin tehdä testiin liittyen spelttihelmistä, mistä isäkin pitäisi. Ajattelin että, puuroa nyt ainakin kannattaisi kokeilla isä kun on suuri kaurapuuron ystävä. :)

Äiti teki kesällä aivan ihanaa mustikkapuuroa kaurahiutaleista ja vehnäjauhoista. Hän sai idean tähän siitä, että kaurahiutaleita oli tosi vähän ja aamupalaa oli kuitenkin saatava nälkäiselle joukkiolle. Puuro oli suorastaan menestys ja kaikki pitivät siitä hurjasti. No, varmasti mustikka sopisi speltinkin kanssa yhteen?

Ihan ongelmitta nämä puurokokeilut eivät ole sujuneet.. Ensinnäkin on hyvä ottaa huomioon, että kaurahiutaleet kypsyvät paaaaljon nopeammin kuin spelttihelmet. Aloitimme äitin kanssa tekemään puuroa illalla, puuro oli kuitenkin valmista vasta aamulla.. Yhdentoista aikaan illalla totesimme että siirretäänpäs puuro puurokeittimeen hautumaan (levy sammutettuna) ja mennään nukkumaan - katsotaan sitten aamulla mikä on tilanne.


Okei, puuro näytti vähän epämääräiseltä ja lievästi radioaktiiviselta, mutta hyvää se oli! Erityisesti maidon kera nautittuna.

Seuraavana päivänä isä sitten päätti osallistua testiin tekemällä kaurahelmistä aamupuuron tavallisten kaurahiutaleiden sijaan. Puuro oli laitettu tulille kello 05:30. Kello 07:00 keitos oli kuulemma kovin irtonaista ja puurosta ei ollut tietoakaan. Vanhemmat lähtivät sitten töihin ja saivat onneksi eilisestä mustikkapuurosta aamupalaa. Puurokattila ja minä jäimme kotiin vielä hetkeksi ja ihmettelin vähän, että ei kaurahelmien kypsyminen nyt niin kauaa voi kestää.. Jätin asian kuitenkin "hautumaan" ja iltapäivällä sitten katsellessani puurokattilaa ja spelttipussia, totesin että isi taisi tehdä aamupalaa spelttihelmistä kaurahelmien sijaan. :D Puurokeittimeen joiksikin tunneiksi jätetty puuro olikin oikein hyvää (ja kypsää).

Eli: spelttihelmistä tulee oikein hyvää puuroa hauduttamalla. Puuroista tuli mieleen riisipuuro sen rakenteen vuoksi. Speltistä tehty puuro pitää rakenteensa kuitenkin paremmin kuin riisi ja siksi sen voi jätttää melko huoletta hautumaan pidemmäksikin aikaa. Speltti sopisi varmasti tattarin tapaan uunipuuroksikin hyvin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että speltti vaatii pitkän haudutusajan.

Mustikkapuuro speltistä

1 litra vettä tai maitoa (käytimme vettä, mutta maidosta tulee parempaa)
n. 3 dl mustikoita (tuoreita tai pakaste)
2 dl spelttihelmiä
1 tl suolaa
2 rkl sokeria

Kuumenna neste kattilassa ja lisää kaikki aineet sinne. Hauduta pitkään esimerkiksi puurokeittimessä. Haudutusaika on puurokeittimellä tehtäessä ainakin 1,5 tuntia, mutta vielä parempaa tulee jos puuron jättää 1,5 tunnin jälkeen keittimeen hautumaan yön yli. Tietenkin levy sammutettuna! Tarjoile kylmän maidon kanssa.

Spelttipuuro

1 litra maitoa
2 dl spelttihelmiä
1 tl suolaa

Lisää kaikki aineet puurokeittimeen ja anna kiehua vähän reilu tunti, jonka jälkeen sammuta levy ja jätä puuro hautumaan keittimeen muutamaksi tunniksi. Tarjoile kylmän maidon, kiisselin tai voin kera.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt alkaa kuulkaas tulla spelttiä ja ohraa kohta mulla korvistakin ;)
Aiheen, siis aineksien vaihto, kiitos :) Mitä te söitte viikonloppuna?

t. puuroton baijerista

Nelle kirjoitti...

baijerilainen: hehe, no onneksi tämä testaus loppuu virallisesti tänään - huomenna on viimeienn päivä palauttaa lomake tuloksista :)

Mulla on jonossa julkaisuun pääsyä odottamassa ihana täytetty munakoiso, kun vaan ehtisin kirjoittamaan. On ollut hullun kiire viikko...