lauantai 16. lokakuuta 2010

Tulinen ja makea kana-ohrawokki


Riisin lähivaihtoehtojen testaus jatkuu ja tällä kertaa vuorossa ohrahelmet. Olen aikaisemmin käyttänyt vain ohrasuurimoita, enkä oikeastaan tiennyt kuinka kauan helmien keittäminen veisi aikaa. Hetken tutustumisen jälkeen kävi ilmi, että keittäminen vie noin 15 minuuttia, eli ei sen kauempaa kuin täysjyväriisilläkään.

Minun on jo pitkään tehnyt mieli wokkia ja hetken miettimisen jälkeen pannulla sweetchili-kastikkeen kanssa paistunut ohra alkoi kuulostaa aika hyvälle. Keitin ohran melko kypsäksi, kuitenkin siten, että se antoi vähän vastusta hampaille ja lisäsin sen wokkiin loppuvaiheessa kun ruoka alkoi muuten olla valmista. Paistunut ohra sopi hyvin wokkiin ja se oli mukavan tahmeaa. Tuore limen mehu toi muuten ihanaa raikkautta valmiin wokin päälle puristettuna. Minä tykkäsin kovasti tästä ohraisesta wokista, uskoisin että ohra sopi tähän jopa paremmin kuin riisi olisi sopinut. VV:kin sanoi että riisillä tästä olisi voinut tulla tunkaisemman makuista.

Suosittelen kokeilemaan ohrahelmiä, itse yllätyin. Ohrahelmet ovat pienempiä ja pyöreämpiä kuin ohrasuurimot ja nopeita valmistaa. Kaiken kaikkiaan ohrahelmi vaikuttaa helpolta ja monikäyttöiseltä raaka-aineelta. Ohrahelmet sopisivat tosi hyvin vaikkapa riisin tapaan lisäkkeeksi, salaatteihin, puuroksi tai paistettavaksi.

Tulinen ja makea kana-ohrawokki

400 g kanan fileesuikaleita
3 porkkanaa
1 paprika
vihreitä papuja, semmoninen pieni kourallinen, en tajunnut katsoa tarkempaa määrää
pala inkivääriä raastettuna
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 pieni aji banana chili hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
ripaus cayannepippuria
1 limen kuori ja mehu
2 dl ohraa, vähempikin voisi riittää
Vettä ohran keittämiseen
Thai sweet chili kastiketta, määrä sen mukaan kuinka tulisesta tykkää, itse laitoin sen verran että ohra sai siitä kunnolla makua
Kikkoman soijakastiketta (vähän paksumpaa kuin tavallinen soija, tarttui paremmin ohraan kuin tavallinen soija)
suolaa
öljyä paistamiseen

Keitä ohrahelmet. Keittoaika on noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen. Vettä laitoin noin 6-7dl. Tee porkkanoista ja paprikoista sopivia tikkuja, hienonna sipuli, valkosipuli ja chili sekä raasta inkivääri. Paistoin kanan ensimmäisenä erikseen, jotta voisin lisätä sen wokkiin kypsänä.

Laita iso pannu kuumenemaan ja lisää tilkka öljyä. Kun öljy ja pannu ovat kuumia lisää valkosipuli, mausteet, chili, inkivääri ja pyöräytä niitä muutaman kerran pannulla. Lisää mukaan sipuli ja kuullota hetki. Lisää melkein heti porkkanatikut ja lopuksi huuhdellut pavut sekä paprikatikut. Lisää kypsät kanan palaset ja tarkista ovatko porkkanatikut kypsyneet sopiviksi, älä paista wokkia liian pitkään, ettei vihanneksista tule liian kypsiä ja pehmeitä.


Lopuksi lisää kypsät ohrahelmet, soija, limen raastettu kuori ja sweet chili-kastike. Soijan ja chilikastikkeen määrää en ihan tarkasti osaa sanoa, mutta sen verran laitoin niitä, että ohra sai kunnolla makua ja muuttui semmoiseksi tahmaiseksi. Juuri ennen tarjoilua purisitin limen mehun wokin päälle. Tarjoile heti.

3 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Ohrahelmet menee heti ostoslistalle! Kiitos!

Taina kirjoitti...

Meillä pikkuprinsessa oikein välillä vaatii näitä helmiä syötäväksi, kuulostaakin tietysti niin hienolta :)

Mimmu kirjoitti...

Hannele, kiva jos sait vinkkiä! :)

Taina, iih! :) Aikamoista prinsessan ruokaa. ;)