lauantai 9. lokakuuta 2010

Tattariuunipuuroa ja puolukkakiisseliä

tattariuunipuuro
Sisko tuossa jo kertoikin että, osallistumme Uuden Mustan "riisin lähivaihtoehdot" testaukseen. En ole koskaan käyttänyt tattarisuurimoita, spelttihelmiä tai kaurahelmiä. Ja kun tarkemmin asiaa mietin, niin ohrahelmetkin ovat uusi tuttavuus. Ennenkö yksikään postin pakettikortti oli kilahtanut postilaatikkoon, mietin että mitähän tästäkin tulee: enhän edes tiedä miltä tattari maistuu! Aika jännittävä projekti ainakin minulle siis.


Oli kiva odotella tuotteita saapuvaksi. Olikin aika hurjaa, kun tulin kotokotoa takaisin Tampereelle ja sain hakea postista kolme pakettia! :) Neljäs paketti tulikin sitten seuraavana päivänä. Paketeissa oli tuotteiden lisäksi mukana pieniä lappusia ja vihkoja, joissa oli muutamia reseptejä, tervehdyksiä ja tietoa tuotteista. Vihot olivat oikein tervetulleita, niistä saa mukavasti vinkkiä ja tietoa. Erityisesti mieltä lämmitti Keskisen myllyn viesti, jossa he kertoivat tattarin puintipäivän (9.9.2010).


Aloitin tuotetestauksen mielestäni mielenkiintoisimmasta eli tattarisuurimosta. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että teen uunipuuroa, jostakin testattavasta tuotteesta ja kun paketin mukana tulleessa kirjeessä oli sitten mukana reseptikin tattariuunipuuroon, pääsin maistelemaan miltä tattari maistuu.

Testattavat tuotteet rivissä

Tattariuunipuuron maku oli vähän ehkä vahvempi, tummempi tai pähkinäisempi, kuin ohrauunipuuron. Tattari säilytti muotonsa pitkän haudutuksen jälkeenkin, eikä puurosta tullut sellaista pehmeää mössöä. Luulin, että puurosta olisi tullut vaaleanpunaista kun käytin hylamaitoa, riisipuurolle kun käy aina niin. Puurosta tuli kuitenkin ihan kauniin väristä.


Metsässä on muuten puolukoita vieläkin. Käytiin äidin kanssa poimimassa muutamia litroja puolukoita (ja samalla sitten vähän suppiksiakin!) ja sain pussillisen mukaan. Tein puolukoista puolukkakiisseliä, joka oli ihanan raikasta ja sopi hyvin lämpimän uunipuuron seuraksi.

Eli, rohkeasti vaan kokeilemaan tattaria. Tämä uunipuuro on loistava vaihtoehto esimerkiksi riisipuurolle ja se valmistuu ihan itsekseen uunissa. Tattari on luontaisesti gluteeniton ja sopii siksi myös keliaakikoille.

Tattariuunipuuro
1 l täysmaitoa
2 dl tattarisuurimoita
0,5-1 tl suolaa
voita uunivuuan voiteluun

Voitele uunivuoka, lisää aineet kulhoon ja sekoita vähän. Laita uuniin 175 ° noin 2-2,5 tuntia. Noin tunnin jälkeen kannattaa kurkata uuniin ja rikkoa pinta, jotta maito ei kuohu uuniin. Lisäsin folion vuuan päälle kun pinta alkoi näyttää hyvältä.

Puolukkakiisseli
1 l vettä ja lisäksi vähän suurustamiseen
3 dl puolukoita
0,5 tl suolaa
1-2 dl sokeria (maun mukaan, laitoin itse vähän reilun desin)
n. 3-4 rkl perunajauhoja

Laita vesi ja puolukat kattilaan ja keitä niin kauan että puolukat alkavat hajoilla ja neste on muuttunut punaiseksi. Siivilöi puolukat pois nesteestä ja laita neste takaisin hellalle ja kattilaan. Mausta 'puolukkamehu' suolalla ja sokerilla ja anna sen kiehahtaa uudestaan. Tee suurus: n 1dl kylmää vettä ja sekoita perunajauhot joukkoon. Ota kattila pois liedeltä. Kaada suurus kiisselin joukkoon vähitellen ja koko ajan sekoittaen/vatkaten. Anna kiisselin jäähtyä ja tarjoile lämpimän uunipuuron kanssa.

5 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

Nonnii! mullakin oli tänään eka tattarinkeittelysessio. :) Laitan siitä jotain juttua myöhemmin. Aika jännä, että se tattari pysyi noinkin hyvin koossa puurossa, mulla esikeitto hajotti jo jotain jyviä, vaiken kettänyt kun ihan muutaman minuutin!

Jael kirjoitti...

Onpas kiva olla tuollaisessa testauksessa;-) Tattariuunipuuro oli lapsuuteni herkkuja,nam!

Mimmu kirjoitti...

Nelle: Joo, aika kivasti pysyivät kasassa, miksihän ne ei keitettäessä oikein kestä.. Hyvää keittelysessiota!

Yaelian: On kyllä tosi jännittävää ja hauskaa päästä mukaan tämmöiseen. :) Ja tattariuunipuuro oli tosiaan hyvää, etenkin sen puolukkakiisselin kanssa.. :)

Jonna kirjoitti...

En ole ikinä ajatellutkaan, että puolukastakin voi tehdä kiisseliä! Sitä täytyy kokeilla, ehdottomasti.

Minäkin olen päättänyt tehdä uunipuuroa tämän testin aikana. Täytyy katsella teenkö tattarista vai jostain muusta.

Nelle kirjoitti...

Jonna: vaikka tämä on Mimmun postaus ja kaikkea, niin täytyy silti yhtyä puolukkakiisselin ylistyslauluun: Se On Ihan Ihanaa. :) Sopii myös ohrapuuron kanssa! :)